Høye kostnader gir ekstrabevilgning

Høgskolen i Innlandet (HINN) får knapt 31 millioner kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett. 

Samlet får universiteter og høgskoler nær en milliard kroner i ekstrabevilgning i 2023. HINNs eksakte andel er på kr.  30 775 000,-.

– Ekstrabevilgningen er nødvendig i en situasjon som er vanskelig for mange virksomheter. Når alt blir dyrere, rekker pengene kortere, sier HINN-rektor Peer Jacob Svenkerud.

Statsbudsjettet for 2023 inneholdt en bevilgning på 1,369 milliarder kroner til HINN, 13 millioner kroner mer enn året før. Men kombinert med flere titalls millioner i økte kostnader som følge av lønns- og prisvekst og høye strømkostnader, har høgskolen planlagt med lavere aktivitet i år.

– Vi er glade for bevilgningen. 31 millioner kroner ekstra kommer godt med, men kompenserer ikke for alle ekstrakostnader i den dyrtiden vi er inne i, sier Svenkerud.

Styrker NOKUT

Blant andre forslag i revidert nasjonalbudsjett er 20 millioner kroner til bolig- og reisekostnader i forbindelse med praksis for studenter innen helse- og sosialfag, og 125,7 millioner til opplæring i norsk for ukrainske flyktninger

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) styrkes med 3,5 millioner kroner, blant annet for å styrke arbeidet med akkrediteringer av utdanninger og institusjoner. NOKUT har varslet at ressursmangel gjør at behandlingen, inkludert Høgskolen i Innlandet sin søknad om status som universitet, vil ta lenger tid enn forventet.

– Vi håper at denne styrkingen av NOKUT gir rom for å framskynde flere prosesser, inkludert vår universitetssøknad, sier Svenkerud.

Manglende svar

Revidert budsjett har ikke gitt svar på flere spørsmål som er av betydning for Høgskolen i Innlandet sin finansiering framover:

  • Hvordan kan skjevheter i institusjonenes basisfinansiering rettes opp? HINN er av historiske årsaker blant institusjonene med lavest basisfinansiering.
  • Hvordan vil regjeringen kompensere for ekstrakostnader ved å drive desentraliserte institusjoner med mange studiesteder? HINN er en av flere institusjoner som har betydelig kostnader som følge av dette.
  • Hva blir bevilgningene til studier i ulike kategorier når regjeringen ønsker å endre finansieringssystemet for sektoren? For HINN betyr det at film- og tv-utdanninger nedjusteres til en lavere kategori, med uavklarte økonomiske konsekvenser.

– Vi setter vår lit til at spørsmålene besvares når Statsbudsjettet for 2024 presenteres i oktober, sier Svenkerud.

Kontakt

Bilde av Peer Jacob Svenkerud
Rektor
E-post
peer.svenkerud@inn.no
Telefon
+47 62 43 04 06
Av Tore Høyland
Publisert 11. mai 2023 16:21 - Sist endret 11. mai 2023 16:21