English version of this page

Ønsker velkommen til studiestart: – Et høydepunkt i studieåret

19. august er det studiestart ved Høgskolen i Innlandet. Sammen med studentene har høgskolen grundig forberedt denne dagen og uka slik at de nye studentene får en så god start som mulig.

Prorektor utdanning Stine Grønvold som taler til studentene.

Prorektor utdanning Stine Grønvold gleder seg til å ta imot de nye studentene. Her fra studiestarten ved studiested Lillehammer i 2023. Foto: Ole-Martin Ringlund/Høgskolen i Innlandet. 

– At våre studenter trives både faglig og sosialt er noe vi prioriterer høyt. Forutsetningene for en god studenttilværelse må etableres fra første møte i studiestartsuka, og sammen med studentene selv og samskipnaden har vi gjennom våren og sommeren jobbet frem mot dette høydepunktet i studieåret, sier prorektor utdanning, Stine Grønvold.   

Tusenvis av nye studenter

Ca. 8100 personer har takket ja til studieplass ved HINN fra høsten av, der et betydelig antall av disse inngår i Fadderuka. Ronja Østensen er en av de to fadderlederne på studiested Lillehammer. Hun sier fadderprogrammet både er morsomt og inkluderende.

– Jeg håper at dette vil bidra ti å bygge et sterkt fellesskap blant studentene hvor alle føler seg velkomne og ivaretatt fra første dag. Det er viktig for meg at de nye studentene får en god start, og at de sitter igjen med en følelse av å glede seg til studiehverdagen videre, sier Østensen.  

Studenter som spiller spill ved studiestarten.
Fadderprogrammet på Lillehammer skal være både morsomt og inkluderende. Her fra fjorårets studiestart. Foto: Håkon Boye Bergum/Høgskolen i Innlandet. 

Faglig og sosial studiestart

I tillegg til det sosiale er en god faglig start på studiet noe HINN har jobbet med frem mot studiestart. INNStart er den faglige introduksjonen den første delen av studiestartsuka. Studieprogrammet for den enkelte student står i sentrum.

– Studentene må være innstilt på å fordype seg i fag og studere tidlig i semesteret, men studiestarten skal også være et sosialt høydepunkt. Med gode rammer og en trygg festkultur vil studentene kunne få gode vennskap gjennom studietiden og minner å se tilbake på i fremtiden, sier Grønvold.

Studiestartskoordinatorer ved hvert studiested

Høgskolen i Innlandet har egne studiestartskoordinatorer ved samtlige studiesteder som har jobbet tett med fadderlederne. På studiested Lillehammer har Østensen samarbeidet med studiestartskoordinator Randi Kirkeby.

– Jeg håper at studentene får et godt grunnlag for å fullføre studiene, og at de raskt får en forståelse av hvordan det er å være student. Ikke minst at de finner seg til rette sosialt, og at de blir kjent med studentsamfunnet og aktivitetene de tilbyr. Jeg håper at alle har lyst til å engasjere seg i studentmiljøet og skape minner for livet, sier Kirkeby.  

Motiveres av engasjerte studenter

Studiestartskoordinator ved studiested Hamar, Hilde Brustad, mener et godt samarbeid mellom høgskolen, studentene og samskipnaden er avgjørende for å gi de nye studentene en god studiestart.

– Vi har hatt jevnlige møter med erfaringsutveksling og koordinering. Jeg setter veldig pris på samarbeidet med dyktige og engasjerte studenter. Det gir motivasjon for oss ansatte også, sier Brustad.

To studenter som synger ved studiestarten i 2023.
I 2023 fikk vi et musikalsk innslag under studiestarten på Hamar. Foto: Sverre Galgum/Høgskolen i Innlandet. 

Anita Lervåg er studiestartskoordinator på studiested Elverum. Hun mener en god miks av sosiale aktiviteter og introduksjon til faget man skal studere er avgjørende for en vellykket studiestart.

– Jeg håper at studentene vil få godt inntrykk av studiet de starter på, at de føler at de har blitt godt mottatt og ivaretatt. Jeg håper også at fadderuka gir dem gode opplevelser og at de opplever studiestedet som et fint sted å være, sier Lervåg.

– Studiestartskoordinatorene og SINN har vært svært støttende, og de har hjulpet oss med å sikre at alt er godt planlagt og tilrettelagt for å møte de nye studentenes behov. Vi har ulike oppgaver og prioriteringer, men vi vil alltid ha et felles mål om å sette en positiv og motiverende start på et nytt studentliv, sier Østensen.

Grundig opplæring i forkant

I tiden opp mot studiestart har det vært gjennomført felles opplæring for fadderledere og faddernestledere i tre felles samlinger i vår, samt at fadderlederne har deltatt på nasjonalt fadderlederseminar i regi av Lykkepromille i Trondheim.

I samarbeid med SINN og som del av opplæringen har fadderlederne utformet faddervettregler for Fadderuka HINN 2024 for å sikre at fadderuka blir en trygg og inkluderende opplevelse for alle. Disse reglene gjelder for alle faddere som deltar i fadderuka og har blitt gjennomgått i opplæringen som styret i fadderuka har hatt med disse.

– En regel som er spesielt viktig, er at vi skal respektere hverandres grenser og sørge for at alle føler seg inkludert. Det er avgjørende at vi som faddere setter et godt eksempel og er oppmerksomme på andres behov og følelser. En annen viktig regel er å ha et ansvarlig forhold til alkohol, slik at det ikke blir et press for noen og at det er trygt for alle å delta på aktivitetene, sier Østensen.

Del av forebyggende nettverk

Uventede hendelser av ulik art og alvorlighetsgrad kan inntreffe ved studiestart. HINN er en av 33 universiteter, høgskoler og forskningsvirksomheter i Norge som er del av sikresiden.no, en nettside som gir forebyggende opplæring og råd om hva man skal gjøre i en krisesituasjon. Innføring i innholdet her er en del av opplæringen for fadderlederne hos oss.

Østensen beskriver studiestart og fadderuka som en periode med høyt tempo og masse ny informasjon. Hun håper de nye studentene spør om de ting de er usikre på, er åpne, engasjerte og byr på seg selv.

– Å starte som ny student er kjempeskummelt. Jeg har kjent på det selv, og det har alle andre studenter rundt deg også. Vi fikk det til, og da gjør du det også, sier Østensen.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 19. aug. 2024 07:52 - Sist endret 19. aug. 2024 15:28