Psykisk uhelse: – Studentene ved HINN vil bli involvert i dialogen

Trenden med økende opplevelse av psykisk uhelse blant studenter bekreftes av tilleggsundersøkelsen til Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT). 

To studenter som klemmer hverandre.

At studenter tar vare på hverandre gjennom blant annet aktivitetsgrupper pekes på som viktig i det forebyggende arbeidet med psykisk helse. Illustrasjonsbilde. 

Leder av Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther, var en av deltagerne i panelsamtalen under lanseringen av undersøkelsen 19. september.

Hun er opptatt av at utdanningsinstitusjonene skaper et psykologisk trygt læringsmiljø og at det må skapes tryggere økonomiske rammer for studentene. Studentfrivillighetens aktivitetstilbud ble av Sæther trukket frem som et godt forebyggende tiltak.

– Vi forventer at politikerne møter våre behov. Vi må sikres en god økonomi som gjør at vi kan bruke tid på aktiviteter som gjør oss godt. Dette inkluderer å være aktiv i studentfrivilligheten – et viktig forebyggende verktøy. For å redusere behovet for behandling, må vi investere mer i det som forebygger psykisk uhelse, sier Sæther i en pressemelding.

Studentsamskipnaden i Innlandet (SINN) og Studentsamfunnet i Innlandet (StudINN) har en rekke tiltak og tjenester du som student ved Høgskolen i Innlandet kan benytte deg av.

– Vårt mål er å ha aktiviteter som studentene våre finner interessante og kan være med på. Er du student og har en hobby, er det stor sannsynlighet for at det finnes en aktivitetsgruppe der du kan utforske interessen din med likesinnede, sier styreleder i Studentsamfunnet i Innlandet, Siri Holtet, som er en student som daglig jobber med StudINN.

Her finner du mer informasjon om Studentsamfunnet på ditt studiested

Portrettfoto Siri Holtet.
Siri Holtet er styreleder i Studentsamfunnet Innlandet. Foto: Privat. 

Roser StudINN for arbeidet

Prorektor utdanning, Stine Grønvold, roser StudINN for arbeidet de over tid har lagt ned for studentene våre.

– Det beste forebyggende arbeidet er det studentene som gjør selv gjennom egne aktivitetsgrupper. Så vil HINN følge opp undersøkelsen og involvere studentene våre i dialogen om hva som skaper gode studentliv, sammen med SINN og vertskommunene våre, sier Grønvold.

Ikke tall for hver enkelt utdanningsinstitusjon

Selve ShoT-undersøkelsen kom i fjor, og har siden vært tema i blant annet i vertskommunemøter, læringsmiljøutvalget og utdanningsutvalget hos oss.

I dag kom tilleggsundersøkelsen, som ser nærmere på psykiske lidelser blant studenter.  Deltagerne i SHOT 2022 ble også spurt om de samtykket til å bli kontaktet for en tilleggsundersøkelse om psykiske lidelser. Som en følge av dette ble 16,418 studenter invitert til å svare. Av disse svarte 63,7 prosent.

Det finnes ikke tall for hver enkelt samskipnad eller utdanningsinstitusjon, men de nasjonale tallene viser blant annet følgende:

  • Psykiske lidelser er generelt utbredt i studentbefolkningen. 33,9 prosent oppfyller de formelle kriteriene for en nåværende psykisk lidelse
  • Psykiske lidelser er generelt vanligere hos kvinnelige studenter, mens flere mannlige studenter har hatt en alkoholbrukslidelse eller rusbrukslidelse
  • 67 prosent av de kvinnelige studentene og 53 prosent av de mannlige studentene oppfyller kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av livet

Her kan du lese mer om tilleggsundersøkelsen til ShoT.

– Det er veldig høye og skremmende tall. Samtidig tror jeg studenter generelt har blitt flinkere til å snakke om psykisk helse og oppsøke hjelp om de har behov for det. Det aller viktigste er å drive forebyggende arbeid, men blir det et problem er det viktig å oppsøke tilbudene og tjenestene som eksisterer, sier Holtet.

StudINN består av samtlige lokale studentsamfunn og aktivitetsgrupper som eies og drives av studentene rundt omkring på våre seks studiesteder. Det finnes studentgrupper og linjeforeninger, og det arrangeres blant annet idrettsaktiviteter og konserter, på Lillehammer i regi av musikkgruppa, for å gi studentene våre et godt og sosialt kulturtilbud i studietiden. Holtet anslår at man totalt har ca. 70 studentgrupper i Innlandet.

– Det vi prøver på er å forebygge slik at ingen er ensomme og har noen å snakke med også utenom klassen sin. Vi ser at mange studenter møter opp på aktivitetene våre, men vi er ennå ikke tilbake til samme aktivitet som før pandemien, sier Holtet.

Ta kontakt med SINN

Flere av studentene våre benytter seg av helsetilbudene til SINN, som inkluderer sju samtaleterapeuter og to psykologer. Velferdssjef i SINN, Eva Tveit, sier at de har satt en økning i antall henvendelser til Samtaletjenesten, der studenter kan bestille seg time.

Portrettfoto Eva Tveit.
Eva Tveit er velferdssjef i Studentsamskipnaden i Innlandet. Foto: SINN. 

Mens det i 2022 var i overkant av 2600 konsultasjoner, ser det ut til at tjenesten i år kan bikke 3000 konsultasjoner når året er omme.

Her kan du lese mer om helsetilbudene til Studentsamskipnaden i Innlandet

– Vi ser også en økning av studenter som melder seg på kursene og gruppene vi har som tilbud. Dette kan de gjøre via vår Innlandskalender, hvor det også er aktiviteter fra studenter og andre som har arrangement i kommunene hvor campus hører til, sier Tveit.

I tillegg samarbeider SINN med studentfrivilligheten og HINN på samtlige studiesteder, og skal innen kort tid starte opp prosjektet Trygg student, med fokus på forebyggende tiltak innen psykisk helse og rusproblematikk.

– Studentene skal vite at de kan ta kontakt med oss. Du kan også sende inn spørsmål anonymt og få svar fra helsepersonell på våre nettsider. I tillegg har kommunen du bor i et ansvar med å ivareta studentene. Ikke minst er det viktig at studenter blir kjent med og tar vare på hverandre, det er den viktigste forebyggingsfaktoren, sier Tveit.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 19. sep. 2023 16:11 - Sist endret 20. sep. 2023 10:58