Fruktbart samarbeid mellom HINN og Hæren

Thea Gabrielsen er blant de første i Forsvaret som får tilrettelagt sivil utdanning ved Høgskolen i Innlandet som følge av den ferske samarbeidsavtalen.

Seks smilende idrettsstudenter i Terningen Arena.

Her er samtlige studenter fra Hæren samlet til første studiesamling. Fra venstre: Erling Anthonessen, Thea Gabrielsen,, Emma Lyrek, Marianne Werstad, Stian Førde og Vegard Sumstad. Foto: Forsvaret. 

Thea Gabrielsen er blant de første i Hæren som får tilrettelagt sivil utdanning ved Høgskolen i Innlandet som følge av den ferske samarbeidsavtalen.

Høsten 2022 startet Gabrielsen på bachelor i idrett – spesialisering i trenerrollen, deltid. Hun er en av sju studenter på studiet som takket være samarbeidet mellom HINN og Hæren får studiet tilrettelagt slik at den sivile utdanningen kan kombineres med karrieren i Forsvaret. 

– Jeg ble tipset om muligheten av en kollega og leste meg opp på Intranettet. At studiet er så godt tilrettelagt for oss som jobber i Forsvaret ble avgjørende for at jeg startet med høyere utdanning. Det blir tatt hensyn til det jeg driver med, og mitt førsteinntrykk er at opplegget er profesjonelt og har en verdi for både HINN, Hæren og oss som tar studiet, sier Gabrielsen.

Treningsøkt ledet av student Thea Gabrielsen med mange tilhørere.
Thea Gabrielsen kombinerer studier med jobben i Forsvaret. Foto : Privat. 

Seksjonsleder ved Seksjon for idrett og kroppsøving, Per Øystein Hansen, beskriver samarbeidet mellom HINN og Hæren unikt, der partene deler felles ambisjoner om å styrke hverandres kompetanse og kunnskap.

– Hærens involvering i studiet og i forskning utfordrer høgskolen til å sikre at våre utdanninger er relevante for samfunns- og arbeidsliv. Hæren er en forutsigbar, konstruktiv og løsningsorientert samarbeidspartner vi setter stor pris på, sier Hansen.

Idrettsinspektør og utøvende fagansvarlig Militær idrett og trening i Hæren, Thomas Valnes holder i samarbeidet fra Hærens side. Han er klar på at menneskelig yteevne har en operativ betydning for Hæren, der fysisk og mental yteevne er avgjørende grunnpilarer.

– Studiet er skreddersydd slik at våre studenter får gjennomføre praksis og fordypning som militær fysisk trener i egen avdeling under veiledning og styring. Dette er en fordel for studentene våre og verdifullt for Hæren, sier Valnes.

Portrettfoto Thomas Valnes.
Thomas Valnes er idrettsinspektør og utøvende fagansvarlig Militær idrett og trening i Hæren. Foto : Forsvaret. 

Et fleksibelt og skreddersydd studium

Gabrielsen og medstudentene har en fysisk samling hvert semester, mens resten av undervisningen foregår digitalt. Hun tar studiet på deltid, og vil etter planen ha fullført studiene våren 2026. Førsteinntrykket tilsier at hun gjorde et godt valg da hun startet på sivil utdanning. At hun får gjennomføre praksisen i studiet på egen arbeidsplass i Hæren beskriver hun som et stort pluss.

– Generelt er studenttilværelsen utrolig godt tilrettelagt. Er jeg på øvelse blir det tatt hensyn til det om jeg for eksempel har et arbeidskrav. Vi i Hæren blir møtt med forståelse og fleksibilitet, noe vi ofte er avhengig av siden vi jobber annerledes enn de fleste andre som kombinerer jobb med studier, sier Gabrielsen.

Økt samarbeid mellom HINN og Hæren

Det var tilbake i juni 2022 at HINN og Hæren signerte en samarbeidsavtale, som igjen bygger på en intensjonsavtale fra januar i fjor. Målet er at HINN skal øke Hærens kunnskap om ernæring og fysisk trening. Et ledd i dette arbeidet er å utvikle og tilby undervisningsopplegg for ansatte i Hæren, og blant annet sikre studentene økt kompetanse i trenerrollen ved opptak til trenerutdanning ved HINN.

– Fellesnevneren for oss i Hæren som tar dette studiet er at vi alle har ansvar for den fysiske kapasiteten til vernepliktige og/eller ansatte i avdelingen vår. Vi holder treningsøkter og gjennomfører fysiske tester, og det er et stort spenn i alder, bakgrunn og stillinger blant oss som tar studiet. Interessen for militær idrett og trening har vi til felles, sier Gabrielsen.

Bygger kunnskap om trening i Hæren

Selv er hun bosatt i Jessheim og jobber i Forsvarets logistikkorganisasjon ved Sessvollmoen. Gabrielsen har i drøy to år jobbet i Garnisonkompaniet, der hun blant annet har en trenerrolle for de vernepliktige.

– Jeg håper og tror en sivil utdanning vil gi meg økt kompetanse og flere muligheter opp mot videre tjeneste i fremtiden. Jeg har ingen konkret plan, men har en personlig interesse av å lære mer om trening, kosthold og helse. Dette vil jeg jobbe med senere, enten om det blir som for eksempel idrettsbefal eller i en sivil jobb, sier Gabrielsen.

Har stort utbytte av studiene

Samarbeidet mellom HINN og Hæren er et resultat av at Hæren ønsker å løfte kompetansen internt om fysisk trening og ernæring. Tanken er at studenter som Gabrielsen tar med seg ny kompetanse ervervet fra våre fagmiljøer inn i planleggingen og gjennomføringen av treningsøkter med de vernepliktige, slik at de for eksempel unngår belastningsskader i forbindelse med fysisk aktivitet.

– Personlig ser jeg allerede at jeg har hatt stort utbytte av studiene. Jeg har nå mer fokus på hvordan jeg legger opp treningsøktene, på dialogen med de vernepliktige underveis og evalueringen i etterkant. Studiet gjør at jeg reflekterer mer rundt innholdet i øktene med en pedagogisk innfallsvinkel, og så prøver jeg å inkludere mer lek inn i treningen, spesielt i oppvarmingsøktene, sier Gabrielsen.

Håper flere vil søke seg til studiet

Hun er en av sju studenter som har startet og nå er godt i gang med studiet. Valnes sier at Hæren har som målsetting at inntil 10 ansatte fra deres avdelinger hvert år skal tas opp som studenter på dette studiet.

– Vi har et kompetansegap innenfor trenerrollen i Hæren, og tiltak som dette vil forhåpentligvis bidra til å dekke behovet i avdelingene våre. Ordningen er først og fremst utviklet av og for Hærens ansatte og avdelinger, men Gabrielsen, som er ansatt i FLO, er et eksempel på at det er mulig å få studieplass også for andre ansatte i Forsvaret, sier Valnes.

– Tilbudet vil bli enda bedre i fremtiden siden Hæren og Seksjon for idrett og kroppsøving har gått sammen om å finansiere en kombinasjonsstilling. Jeg er trygg på at dette vil komme alle studenter til gode – ikke bare de som kommer fra Hæren eller andre avdelinger i Forsvaret, sier Hansen.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 8. feb. 2023 09:00 - Sist endret 10. feb. 2023 12:34