English version of this page

Vil bruke teknologi som brobygger

Geir Ove Thorsveen er teknisk leder ved det nye kunstfaglige fakultetet for film, tv og spill.

Portrett av Geir Ove Thorsveen med grønne vekster i bakgrunnen.

Geir Ove Thorsveen er teknisk leder ved det nye  kunstfaglige fakultetet for film, TV og spill. Foto: Hanne-Lovise Skartveit/Høgskolen i Innlandet

– Utviklingen går i et helt annet tempo, men de pedagogiske grunnprinsippene er de samme, mener Geir Ove Thorsveen, som selv gikk på TV-skolen for 25 år siden. Nå blir han sjef for all teknologi ved det nye fakultetet for film, tv og spill ved Høgskolen i Innlandet.

Han kommer fra stillingen som teknisk leder ved Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi, og har lang fartstid fra TV-skolen.

– Teknologi som brobygger

– Det virker veldig spennende hvordan vi i det nye fakultetet kan bruke teknologi og produksjonsmetoder som brobygger mellom fagmiljøer og studenter som tradisjonelt ikke har lekt så veldig mye sammen. Vi ser hvordan teknologien overlapper i stadig større grad mellom film, TV og spill, og hvordan det oppstår nye metoder i samspillet mellom disse tre fagene. Dette er helt klart en utvikling jeg synes er spennende å være med på og å tilrettelegge for, sier Thorsveen om hvorfor han ønsket denne rollen.

Studentene må trene med relevant utstyr

– Hva betyr teknologi for audiovisuell utdanning?

– Utdanningene våre er ikke bare audiovisuelle, de er også svært praktiske med et klart søkelys på hvilke ferdigheter studentene må beherske for å gå ut i og bidra til våre bransjer. Det betyr at studentene må øve mye med utstyr og teknologi på nivå med det de vil møte i yrkeslivet. Dette er viktig for studieprogrammene ved både film, TV og spill, sier Thorsveen, som altså selv har vært student ved TV-skolen.

– Det var mindre og enklere forhold ved TV-skolen den gang, men de pedagogiske grunnprinsippene kan man kjenne igjen i dag. Selv om det har vært voldsom utvikling i fagene våre de siste 25 årene, skal vi nå som da lære studentene våre historiefortelling, lagarbeid, profesjonalitet og etikk. Ellers var studiemiljøet også den gangen veldig bra, med høyt motiverte og talentfulle studenter som jobbet hardt og hadde mye gøy sammen.

Les mer: Kjersti Normann er prodekan utdanning ved det nye fakultetet for film, TV og spill

– Skal styrke forsknings- og formidlingsaktiviteten med teknologi

Forskning og forskningsbasert utdanning blir mer viktig også i kunstfagene, og å koble teknologi med forskning er noe Thorsveen skal jobbe med. 

– Både forskningsmiljøet på Spillskolen og våre stipendiater har allerede ledet an i arbeidet med å forske på og med teknologi. Men vi skal jobbe med å bli enda flinkere til å tilrettelegge for teknologisk forskning og å bruke nyere teknologi i formidling. Jeg synes det er veldig spennende at forskningen vår spenner vidt fra det kunstneriske til det vitenskapelige og teknologiske, og vi skal jobbe for å styrke all vår forsknings- og formidlingsaktivitet med teknologi, sier Thorsveen.

I denne sammenhengen er selvfølgelig kunstig intelligens et fenomen å forholde seg aktivt til. 

– Utviklingen i bruk av KI i våre bransjer går veldig fort fremover, og det føles som at vi har vår fulle hyre i å klare å følge med på hva som skjer. Ulike typer av generativ KI har allerede begynt å påvirke omfanget og innretningen av mange jobber i våre og tilstøtende bransjer. Vi har et ansvar som utdanningsinstitusjon å følge med på denne utviklingen; hvilke muligheter og utfordringer den har med seg, og hva vil det bety for våre studenters fremtidige arbeidsplasser, og hvilke ferdigheter de må beherske for å stå støtt i denne stormen, sier Thorsveen.

Gode samarbeid skaper muligheter

De tre skolene i det nye fakultetet skal fortsatt jobbe tett på sine respektive bransjer.

– Det er til alles fordel at våre studenter kommer ut i bransjen med oppdaterte og fremtidsrettede kompetanser. Vi har allerede vist at det er mulig å få til gode samarbeid som gjør det mulig for våre studenter og forskere å utforske teknologi som normalt er utenfor vår rekkevidde. Det er en stadig større økonomisk utfordring for oss å holde tritt med utviklingen av ny teknologi og nye produksjonsmetoder, så vi må fortsette å bygge partnerskap med leverandører, produksjonsselskaper, kringkastere og andre utdanningsinstitusjoner. Det vil gi gjensidig læring gjennom utprøving av ny teknologi og forskning, sier Storsveen, som også er positiv til de foreløpige planene om å samlokalisere institutter og miljøer som en del av Science Park-planene på Lillehammer og Hamar.

– Jeg er positivt innstilt til Science Park-prosjektene. Spesielt for film og TV tror jeg det er viktig at miljøene kommer tettere på hverandre. Alle skolene skal ivareta sin egenart og identitet, men jeg tror vi har mye å lære av hverandre, og at vi gjennom tettere samarbeid kan bli sterkere. Vår tilstedeværelse i vitenskapsparkene kan også hjelpe til med å tiltrekke oss aktører og samarbeidspartnere, som kan berike våre utdanninger og bransjen, sier Thorsveen og understreker ansvaret alle de tre skolene har innenfor sine respektive fagfelt:

 – Vi skal utdanne studenter på et så høyt faglig nivå at Norge kan opprettholde en stor andel av lokalprodusert innhold av høy kvalitet. Det er viktig for vår felles identitet og kultur, uavhengig av om vi snakker om spill, drama, dokumentarer eller underholdning. Vi ser dette svært tydelig i den rollen Den norske filmskolen har spilt i utviklingen av kvalitet i alle ledd i norsk film de siste 25 årene. Det er også viktig for samfunnsdebatten og demokratiet vårt at ulike stemmer kommer til orde gjennom ulike media og finner et stort publikum, sier Thorsveen.

– En klok og sindig mann

Dekan Leif Holst Jensen er glad for at en ressurs som Thorsveen vil være en del av det nye laget på fakultetet som ble etablert 1. august. Foto: Hanne-Lovise Skartveit/Høgskolen i Innlandet

Dekan ved det nye fakultetet, Leif Holst Jensen, er veldig glad for at Geir Ove Thorsveen blir med på laget.

– Han er erfaren og kjenner Høgskolen, ansatte og studenter godt, og har hatt et fint samarbeid med kollegaene ved Filmskolen. Vi skal bygge videre på samarbeidet, og vi skal styrke fokus på teknologi og innovasjon, både på tvers internt og sammen med eksterne partnere. Dessuten er Geir Ove en klok og sindig mann, som er løsnings- og samarbeidsorientert. Han kommer til å bli en god ressurs for alle de tre skolene på fakultetet, mener dekanen.

Les mer

Leif Holst Jensen skal lede det nye fakultetet for film, tv og spill

Kontakt

Bilde av Geir Ove Thorsveen
Seksjonssjef
E-post
geir.ove.thorsveen@inn.no
Telefon
+47 61 28 84 48
Dekan
E-post
leif.holst.jensen@inn.no
Telefon
+47 62 54 16 08
Publisert 6. aug. 2024 14:40 - Sist endret 14. aug. 2024 10:43