Pris for beste animasjonsfilm

Professor Nina Grünfeld ved TV-skolen knaller til med pris for beste animasjonsfilm på internasjonal filmfestival.

– Stor stas, sier hun.

Plakat fra animasjonsfilmen

Nina Grünfeld, som er professor i dokumentarfilmregi ved TV-skolen, vant pris for beste animasjonsfilm med filmen «Cheiderboken» ved Joyce Forum Jewish Short Film Festival, San Diego Jewish Film Festival.

Nina Grünfeld (Foto: Lillian Julsvik)
Nina Grünfeld (Foto: Lillian Julsvik)

– Å delta ved internasjonale filmfestivaler er avgjørende for å nå ut til et større publikum, forteller hun. I tillegg til at deltakerne ved festivalen får se filmen, blir filmer ofte plukket ut av speidere for andre festivaler noe som kan resulterer i videre distribusjon. I dag tilgjengeliggjøres også filmene ofte via festivalens nettsider for en avgrenset periode.

Grünfeld forteller at det finnes en rekke filmfestivaler. Noen store og andre små. Mange er tema- og nisjefestivaler, som f.eks. kortfilm, dokumentarfilm, animasjonsfilm, barn og unge, klima, skeive, Bollywood, og mange, mange flere.

– Spesielt i USA er det en rekke jødiske filmfestivaler, og det er altså ved en av disse at filmen min har mottatt pris for beste animasjonsfilm. Det er alltid gøy å bli anerkjent på denne måten!

Om filmen

Filmen er en kort, animert dokumentarfilm om en cheiderbok som ble laget for hånd i 1941. Boken ble brukt til religionsundervisning av jødiske barn og forsvant under andre verdenskrig, men ble funnet igjen av en prest i 2015 og returnert til det jødiske samfunnet.

– Arbeidet med filmen har vært viktig for meg fordi den har gitt meg anledning til å forske på bruken av animasjon kombinert med autentisk arkivmateriale i et dokumentarisk verk. Cut-out og pop-up animasjon gir et særegent «korky» uttrykk, noe jeg var på leting etter. Samtidig er det mindre ressurskrevende enn fullanimasjon der hvert enkelt bilde (24 bilder/sekund) er korrigert for hver bevegelse.

Det at selve produksjonen fant sted under Covid, gjorde produksjonsprosessen mer utfordrende med tanke på tilgang til innspillingssteder og mennesker.

– Resultatet er at filmen ble mer animert enn opprinnelig tenkt. Læringen har vært stor og har gitt meg smaken på å utvikle uttrykket videre. I tillegg har den gitt meg innsikt og kunnskap som jeg tar med meg inn i undervingen på tv-skolen, forteller Grünfeld.

Mer om Nina sine produksjoner

Nina Grünfeld har laget flere dokumentarfilmer

  • «Alexia vs verden» (serie på TV3, ViaFree 2018)
  • «Ninas Barn» (NRK 2015)
  • «Den døende doktor» (TV2 2008)
  • «Ukjent opphav» (TV2 2005)

Hun har også skrevet flere bøker

  • Frida – min ukjente farmors krig (Aschehoug 2020)
  • Ninas barn (Kagge 2015)
  • Hvor går dokumentaren (antologi, Fagbokforlaget 2014)
  • Supersant (Samtiden nr. 1, 2014)
  • Forbuden frukt (antologi noveller, Gyldendal 2012)

For tiden skriver Nina på en essayistisk fagbok om rekonstruksjon i dokumentarfilm. I tillegg lager hun podkasten ‘Akk oy Vey – Jødepodden’ som er støttet av Fritt ord. Der retter hun søkelys mot mer eller mindre aktuelle forhold i samtiden, sett med et jødisk skråblikk: 

Nina Grünfeld underviser i TV- og dokumentarregi

Kontaktinformasjon

Bilde av Nina Frederikke Grünfeld
Prodekan forskning
E-post
nina.grunfeld@inn.no
Telefon
+47 61 28 81 53
Bilde av Jo Sondre Moseng
Instituttleder
E-post
jo.sondre.moseng@inn.no
Telefon
+47 61 28 83 28

 

Av Trude Lindland
Publisert 25. okt. 2022 11:25 - Sist endret 22. feb. 2024 11:22