Dokumentarfilmen "Snart 18" gjør reint bord

Vår tidligere registudent Kaja Sølverød feier konkurrentene av banen med filmen "Snart 18".

Portrett av regissør Kaja Sølverud. I bakgrunnen skimtes en bydel i Oslo.

Regissør Kaja Sølverød.

Foto: Joachim Rudin

Dokumentarfilmen "Snart 18" er en varm og nær dokumentarfilm fra vår tidligere registudent Kaja Sølverød. "Snart 18" er hennes eksamensfilm fra TV-skolen ved Høgskolen i Innlandet. Filmen gir et innblikk i to ungdommer fra Porsgrunn sitt liv slik det utfolder seg i en medium stor norsk by.

Kaja Sølverød kommer tett på. Hun følger de to hovedpersonene, Karine Westlund og Darie Stafanescu i deres hverdag. Vi er på rommet deres, i gatene mens de stadig er på vei til et eller annet sted. På vei til en fest, for å henge med venner, for å være intime kjærester eller bare for å drive rundt i ungdomstida.

To ting er sikkert, det er kjedelig å ikke være 18 og de bor i verdens kjipeste by. Det er kanskje flere som skjenner seg igjen?

Kaja Sølverød har laget et intimt og rørende portrett av ungdommene.

–Jeg ville lage en film om det å vokse opp og være ung. Jeg ville at ungdommene skulle føle seg mindre alene. Likevel appellerer denne filmen også til et voksent publikum. Jeg tror det er fordi de kjenner seg igjen i sin egen ungdomstid, forteller hun.

Som fersk regissør støtte Kaja på flere utfordringer og måtte ta flere aktive valg i forhold til etikken og oppbyggingen av filmen.

–Å vise et ungdomsmiljø slik jeg gjør her er utfordrende fordi dette er unge mennesker som eksponerer seg selv. Derfor ble det viktig for meg å gi et så autentisk bilde av miljøet og hva de driver med. Selv om ungdommene ruser seg, ville jeg ikke at det skulle være midtpunktet eller at det skulle se kult ut. Jeg ville ikke skjule det, men heller ikke fremheve det. Vi voksne må ikke være så naive at vi lurer oss selv og lukker øynene for hva som foregår i de aller fleste ungdomsmiljøer.

Kaja har selv filmet mange av scenene i filmen og gjorde et ganske omfattende og grundig forarbeid.

–Jeg brukte mye tid i forkant av selve filmingen på å danne meg et bilde av hvordan livet hennes var. Hun sendte meg mange snapper som jeg lagret og vi snakket ukentlig på telefonen om hvordan hun hadde det, hva hun gleda seg til, hva som var kjipt og hva hun holdt på med. Da jeg i tillegg klumset litt med kameraet da vi var på opptak, skapte dette en relasjon som gav inntrykk av at vi var på samme nivå. Vi var på en måte likestilte. Dette var nok med på å gjøre opptakene enklere. Jeg visste hva jeg ville ha og ungdommene var med på det.

Plukket ut blant flere hundre filmer

De største dokumentarfilmfestivalene i Norge har alle plukket ut "Snart 18". Først på dokumentarfilmfestivalen i Volda, så på kortfilmfestivalen i Grimstad hvor filmen fikk hederlig omtale for beste klipp.

–Å bli plukket ut til filmfestivaler er utrolig spennende og nervepirrende.

–Den følelsen når du sitter i en full sal med et ukjent publikum og når hele salen ler eller når noen gråter, det er en helt spesiell og fantastisk følelse, som egentlig ikke kan beskrives. Det er rett og slett utrolig stas! Den første gangen jeg skulle på festival og vise filmen var jeg selvfølgelig litt usikker og nervøs. Hvordan skal man være på festival, som regissør, liksom? Men det gikk veldig fint. Jeg fikk mange gode og varme tilbakemeldinger både fra publikum og andre filmskapere og det er et veldig hyggelig miljø å få være en del av, ler Kaja.

Bildet er at teamet bak filmen Snart 18 etter at de mottok pris for beste kortfilm.
Filmklipper Torleif Bjorvand Strømme, regissør Kaja Sølverud og opptaks -og ettearbeidslyddesigner Mats Markus Megård etter prisutedlingen på Blikkfang. Foto: Sander Dahle-Johansen. 

I helga vant Kaja og filmen "Snart 18" pris for beste dokumentar på Blikkfang og dermed kvalifiserte filmen seg til kortlisten for Amandaprisen til neste år.

–Dette er bare så utrolig gøy! Ekstra stas er det å være tilbake i studiebyen min hvor alt startet.

Det er her på Lillehammer jeg har lært så mye, ja, egentlig alt jeg kan om regi. Det som var bra med TV-skolen var at det var rom for å utvikle og lære flere sider av faget. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville lære meg så mye jeg kunne klare og samtidig som jeg utviklet meg som regissør lærte jeg også mye om foto o sosiale medier. Jeg hadde praksis i NRK Supernytt og der fikk jeg enda mer selvtillit til å utforske og prøve ut nye ting.

Dokumentarfilmen "Snart 18" vises på Nordic Docs i Fredrikstad lørdag 30.september.

Amandus Blikkfang

På Amandus Blikkfang vant tidligere TV-skolestudent Ola Kvamsdal pitcheprisen med sitt prosjekt Lyst på livet i tillegg vant han også publikumsprisen med filmen Rede.

Andre filmer fra TV-skolen som deltok var "Studio" og filmen "Speil".

Vi gratulerer alle våre flotte studenter!

 

Emneord: AMEK, TV-skolen, Blikkfang Av Trude Lindland
Publisert 15. nov. 2023 11:56 - Sist endret 22. feb. 2024 11:22