IKT-fagdagen: Læring i en digital tid

Revitalisering av læring og utdanning - digital didaktikk med og uten kunstig intelligens.

Banner med tekst: Læring i en digital tid. Revitalisering av læring og utdanning - digital didaktikk med og uten kunstig intelligens

IKT-fagdagen er en arena for læring, dialog og erfaringsdeling, hvor vi ønsker å styrke kompetansen og motivasjonen til å bruke teknologi som et pedagogisk verktøy. Fagdagen er rettet mot alle som jobber med læring og undervisning på alle nivå i utdanningssystemet; lærerstudenter, lærere i grunnskolen, videregående skole og UH-sektor, og har som mål å inspirere og utfordre oss til å reflektere over fremtidens lærerrolle og didaktikk.

I år vil vi ta opp aktuelle temaer som digital transformasjon og kunstig intelligens, og hvordan disse påvirker læringsprosesser og pedagogisk praksis. Vi vil presentere ulike eksempler på hvordan teknologi kan brukes på hensiktsmessige og kreative måter i klasserommet, og hvordan vi kan koble teori og praksis i en digital kontekst. 

Program

Registrering og kaffe

09.00-09.15 Velkommen! 

09.15-10.00 Kan digitale hjelpemidler i begynneropplæringen gi flere en god start? Årets gulleplevinner: Mari Lura Elvedahl – BokstavMari - lærer ved Sørbø skole

Vi ser på inkluderende lese- og skriveopplæring i en digital skolehverdag. Hvilke didaktiske grunnholdninger ligger bak, hvilke erfaringer er gjort over flere år, og hvilke resultater og gevinster ser vi? Dette er en praksisnær økt som viser hvordan digitale hjelpemidler blir brukt med elever i den viktige starten i utdanningsløpet, og hvordan dette kan skape stort engasjement og kreativitet. Vi viser hvordan vi kan skape kreative klasserom hvor alle elevene får bidra på sitt nivå – og at alle har en viktig rolle å spille.

10.00-10.15 Kaffepause

10.15-10.45 Kreativ bruk av kunstig intelligens v/ Randi Elisabeth Hagen, seniorrådgiver ved HINN

I denne inspirasjonsøkta ser vi på noen av de mange mulighetene vi har til å bruke kunstig intelligens i undervisning og vurdering i årene framover. 

10.45-11.30 Kunstig intelligens og utvikling av profesjonsfellesskap v/Terje Pedersen, lærer ved Kleppestø ungdomsskole

Vi ser på Udirs kompetansepakke om kunstig intelligens i skolen som tar sikte på å gi lærere kompetanse om hva kunstig intelligens er, og vite hvordan dette kan brukes i skolen. Kompetansepakken har også som mål at de som gjennomfører skal kunne se og erfare muligheter og utfordringer ved bruk av kunstig intelligens i skolen.

11.30-12.30 Lunsj

12.30-13.15 Intellektuell latskap og mental utholdenhet v/Cathrine Felix, førsteamanuensis i filosofi ved HINN 

I en verden der kunstig intelligens tar stadig større plass, er det viktig å reflektere over teknologiens innvirkning på oss. Hvordan påvirker kunstig intelligens vår vilje og kapasitet til å engasjere oss dypt i krevende oppgaver? Mister vi gradvis evnen til å takle komplekse gjøremål? Dette foredraget tar opp bekymringer knyttet til intellektuell latskap og undersøker hvordan vi kan finne en balanse mellom bruk av kunstig intelligens og bevaring av mental utholdenhet. Ved bruk av eksempler og forskningsfunn, utforsker vi hvordan vi kan dra nytte av kunstig intelligens samtidig som vi bevarer evnen til kritisk tenking og kreativitet.

13.15-13.30 Kaffepause og forflytning

13.30 – 15.00 Parallellsesjoner – didaktikk i teknologirike læringsomgivelser 

  1. Inkluderende lese- og skriveopplæring i praksis v/ Mari Lura Elvedahl (hybrid format) - Auditorium 1
    https://www.youtube.com/watch?v=C-0VWRGGEA4
    I denne sesjonen blir du med på en praktisk og didaktisk gjennomgang av et digitalt skriveprogram med talestøtte. Gjennom 90 minutter går vi blant annet gjennom barneskriving og voksenskriving, strategier og talesyntesens fleksibilitet. Vi ser også på praktisk organisering av skoledagen for å likestille digital og analog undervisningspraksis, for å nå alle elevene. Deltakerne får elevperspektiv ved gjennomgang av to praktiske opplegg, med tips til egen undervisning. 
     
  2. Kreative elever krever kreative oppgaver v/Terje Pedersen (hybrid format) - Biohus 2N1102

    https://inn.zoom.us/j/69136885439?pwd=QUtOVGszRXg5aFNEbWVVR2ZPeGR1QT09 Passord: 800794

    I denne sesjonen ser vi praktiske eksempler på hvordan Terje bruker digitale verktøy i klasserommet sitt. Formålet er å øke elevens muligheter til å vise sin kompetanse samt øke motivasjonen for skole, både ved å bruke forskjellige verktøy, men også ved å ta verden inn i klasserommet.
     
  3. Kunstig intelligens (KI) og universell utforming av IKT v/Randi Elisabeth Hagen - C064
    Universell utforming av IKT er utfordrende å få til i praksis - men viktig for inkludering. I denne sesjonen ser vi nærmere på hvordan kunstig intelligens kan hjelpe læreren med å lage universelt utformet undervisningsmateriell.
    Workshop i ChatGPT-4 med plugins.
    Vi arbeider med konkrete utfordringer i ChatGPT-4 i plenum. De som har egne abonnement, kan løse oppgavene på egen maskin. 
     
  4. Elevsentrert matematikksamtale med Desmos v/Eldrid T. Rusdal Haugen - C063
    Lær å bruke anonymiserte sanntidsdata og visuelle representasjoner for å løfte fram elevenes egne løsningsstrategier inn i helklassesamtalen. Vi modellerer en økt ved bruk av Desmos, og reflekterer deretter om hvordan egenskaper ved digitale verktøy legger rammene for elevens læringsprosess i matematikkundervisningen. 
     
  5. Dataspill og VR-simulering i helhetlig læringsdesign v/Læringsverkstedet - Midtbyen Park
    Velkommen til høgskolens teknologirike læringsverksted i Midtbyen Park! Her vil vi utforske kreativ didaktikk med ulike typer dataspill og VR-simuleringer som ressurser i faglig og sosial læring.

Endringer i programmet kan forekomme.

Praktisk informasjon

Konferansen er gratis. Det er mulig å delta på deler av programmet. 

Påmelding til Læring i en digital tid 2023

Fagdagen arrangeres i hybrid format, og du har mulighet til å delta fysisk eller digitalt. Alle sesjoner i plenum og utvalgte parallellsesjoner vil strømmes.

Fysisk deltakelse: Studiested Hamar, auditorium 1 i hovedbygget.

Digital deltakelse: Konferansen strømmes på fakultetets YouTube-kanal

Fagdagen arrangeres årlig og er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Hamar kommune og Innlandet fylkeskommune.

Vel møtt til IKT-fagdagen 2023!

Publisert 26. okt. 2023 16:59 - Sist endret 9. nov. 2023 07:28