Hvorfor støtter ikke India og Brasil sanksjonene mot Russland?

Og hvordan kan Norge bidra til å skape en mer rettferdig verdensorden? Dette er spørsmål Gregory Ferguson-Cradler ved Internasjonale studier skal diskutere under årets Nansenseminar. 

Indias statsminister og Brasils president tar hverandre i hånden og ser tilfreds i kamera. De er flankerte av landenes to flagg.

Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva (t.h.) og Indias statsminister Narendra Modi representerer hvert sitt land, som ikke har den maktpolitiske innflytelsen i verden som størrelsen skulle tilsi. Her møtes de i forbindelse med G7-møtet i Japan i mai 2023. Foto: Palácio do Planalto, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

I etterkant av Russlands invasjon av Ukraina vinteren 2022 ser vi et klart eksempel på det: Store land i det globale sør vil ikke nødvendigvis være med på tiltak som forsøker å straffe Russland for brudd på folkeretten, og forhindre Russlands krig mot Ukraina. 

– For oss i Vesten var det helt naturlig å slutte opp om disse tiltakene. Men mange nøler med å være med på sanksjonene, til tross for at de ikke støtter invasjonen, sier Gregory Ferguson-Cradler.

Gregory Ferguson-Cradler med mygg-mikrofon gestikulerer mens han prater.
Amerikanske Gregory Ferguson-Cradler er historiker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Lars Bjarne Mythen/Høgskolen i Innlandet

Han er historiker og førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet, og kommer til Nansenseminaret 2024 med innlegget «Hvorfor velger land i det globale sør en «aggressiv nøytralitet»?»

En urettferdig verdensorden

Ferguson-Cradler viser spesielt til land som India og Brasil.
–  Disse to landene er imot krigen, men har fortsatt mye handel med Russland. 

Historikeren har flere forklaringer på hvorfor disse landene velger en «aggressiv nøytralitet» og dermed står i veien for internasjonal enighet om sanksjoner.

USAs utenriksminister Antony Blinken sitter omringet av andre folk snakker i FNs sikkerhetsråd. Skilt hvor det står United States står  på pulten foran ham.
Mange land i det globale sør er misfornøyd med den liberale verdensordenen, og vil derfor ikke følge USA-ledede initiativ. Her er USAs utenriksminister Antony Blinken i FNs sikkerhetsråd i august 2023. Foto: U.S. Department of State, Public domain, via Wikimedia Commons 

–  De er misfornøyde med den liberale verdensordenen, og ikke minst USA-ledede initiativ. Dessuten vil de bruke konflikten mellom USA og EU på den ene siden og Russland og Kina på den andre til å mele sin egen kake, sier han og utdyper:

–  Mange land i det globale sør oppfatter den aktuelle verdensorden som USA-dominert og urettferdig for verdens fattige eller mindre mektige land. De opplever at de få på toppen av systemet kan velge hvilke regler de vil ta hensyn til, og ikke. Dette er derfor et forsøk på å utnytte situasjonen som har oppstått til å få noe ut av det for sin egen del. 

Historikeren ser klare historiske paralleller til den kalde krigen hvor land i det globale sør også prøvde å utnytte spenningen mellom Sovjet og USA til egen vinning, enten økonomisk eller maktpolitisk. Han understreker at kravene disse landene kommer med, må tas på alvor.

Slik kan Norge spille en rolle

– Norge har tidligere vært et land som har lyttet til land i sør og prøvd å legge til rette for diskusjoner, sier Ferguson-Cradler, og viser spesielt til 70-tallet, da kravene om en ny økonomisk verdensordning kom fra sør.

Utenriksministeren og statsministeren står bak hver sin talerstol med mikrofo. På veggen bak er en skjerm med teksten Pressekonferanse om Midtøsten
– Å anerkjenne Palestina er et eksempel på å fremme en sak som land i sør ser på som åpenbar, mener Ferguson-Cradler. Her er utenriksminister og statsminister når de kommer med kunngjøringen 22. mai 2024. Foto: Mathias Rongved/UD 

Det er noe Norge bør gjøre nå også, mener han.
– Den vestlige verden bør kunne diskutere med land i sør om hvordan vi kan gjøre verden mer rettferdig. Norge kan ikke skape endringene, men vi kan fremme sakene og vi kan ta dem opp med EU og USA. Norges posisjon utenfor EU gir oss større handlingsrom til å ta opp saker.

Ferguson-Cradler mener Norges anerkjennelse av Palestina som egen stat er et eksempel på å fremme en sak som land i sør ser på som åpenbar. 

– Det er viktig at de som er misfornøyd opplever at det finnes land i Vesten som er villig til å lytte til dem. Det gjør det også mer realistisk med en reform av systemet. Å framprovosere en total omveltning av verdensordenen er i alle fall ikke i Norges interesser, påpeker han. 

Beredskap for fred

Med den brutale krigen i Gaza som bakteppe, har Nansenseminaret 2024 hovedoverskriften «Beredskap for fred – Hva trenger vi?»

Nansensskolens hvite fasade omringet av grønt bladverk.
Nansenseminaret 2024 finner sted på Nansenskolen på Lillehammer. Foto: Heidrun Sørlie Røhr/Nansenskolen

Fra Høgskolen i Innlandet bidrar også statsviter og forsker ved Internasjonale studier, Micheline Grung, som skal snakke om hvordan FNs sikkerhetsråd fungerer og hvilke utfordringer det står overfor i dagens verdenssituasjon.  

Seminaret er et samarbeid mellom Nansen Fredssenter, Nansenskolen og Program i internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet. Det er gratis og åpent for alle.

Les mer

Kontakt

Bilde av Gregory Ferguson-Cradler
Førsteamanuensis
E-post
gregory.fergusoncradler@inn.no
Telefon
+47 61 28 85 99

 
Av Marte Veimo
Publisert 28. mai 2024 14:21 - Sist endret 5. juni 2024 16:38