Ny master i økonomi og ledelse

Handelshøgskolen Innlandet – fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, tilbyr en helt ny masterutdanning med spesialisering i business analytics. 

Studenter som sitter å leser sammen, med fokus på ei jente med gronn genser som leser i en bok

Den nye masterutdanningen med hovedprofil business analytics er tilpasset for studenter som ønsker å bli siviløkonom og bidra til å kunne ta gode beslutninger for virksomheten gjennom tilgjengelige data. Masteren er sammensatt av helt nye emner og allerede eksisterende emner fra de andre hovedprofilene: økonomi, markedsføring og digital ledelse og forretningsutvikling [1], og tilbys på studiested Lillehammer, fra høsten 2022.

Studieprogramansvarlig Rolf Gunnar Findsrud trekker spesielt frem emnene: datahåndtering og analyse design, maskinlæring, prognosemodeller for økonomi og finans, som viser til at business analytics i stor grad har fokus på hvordan store datamengder, kombinert med kraftige og sofistikerte analyseverktøy og analyseferdigheter, kan gi støtte til å ta kompliserte beslutninger om forretningsdriften basert på fakta og mer nøyaktige prognoser.

– Kjernefunksjonen til business analytics handler om å analysere data for å skape innsikt som kan brukes til beslutningsstøtte slik at virksomheten kan forbedre sitt tjenestetilbud og skape en bedre konkurranseposisjon, sier Findsrud.

Les mer om hovedprofil business analytics

[1] Den nye masterutdanningen har resultert i endringer knyttet til tidligere hovedprofil digital ledelse og business analytics, som nå heter digital ledelse og forretningsutvikling.

Attraktiv og ettertraktet kompetanse

Findsrud påpeker videre hvor aktuelt studiet er på arbeidsmarkedet:

– Dette er en framtidsrettet masterutdanning som gir kunnskap og ferdigheter som er ettertraktet blant virksomheter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Utfordringen virksomheter ofte står ovenfor handler om å tilpasse seg de enorme datamengdene og disruptive teknologier, og det å kunne utnytte disse for å forbedre sitt tjenestetilbud og skape en bedre konkurranseposisjon. Studiet bidrar med å oversette data og teori til innsikt virksomheter kan bruke for å tilpasse seg markeder og samfunn i endring, og gir studenter dybdekunnskap i analyseverktøy og økonomistyring, samt forståelse for digitale rammebetingelser, teknisk innsikt og analytiske ferdigheter.

Findsrud sammenligner den ettertraktede kompetansen som masterutdanningen gir med en kokk som er helt avhengig av både gode ingredienser, samt også kunnskapen om hvordan ingrediensene skal behandles:

– For å skape et godt «måltid» er virksomheter helt avhengig av å ha gode data, samt kunnskap om hvordan de skal analyseres på en god måte, for å kunne ta de riktige beslutninger. Virksomheter forteller oss at det ikke er mangel på data som er problemet, men at de ikke vet hvordan dataen skal analyseres på en god måte, for å kunne ta ulike beslutninger under ulike forutsetninger. Denne masterutdanningen gir relevant kunnskap og ferdigheter til kunne håndtere og analysere store mengder data, så virksomheter kan ta de riktige strategiske beslutningene, sier Findsrud.

Mange jobbmuligheter

Studenter som fullfører det 2-årige løpet får retten til å bruke tittelen siviløkonom, og kvalifiseres til å gå inn i et bredt spekter av utfordrende stillinger i tjenesteytende sektor, industri og offentlig sektor, som leder, spesialist eller rådgiver. Dette kan være stillinger hvor det kreves en dyp forståelse av hvordan man kan nyttiggjøre seg av den stadig økende mengden data, for å bedre beslutningsprosessene i virksomheten.

Konkrete eksempler på stillinger og funksjoner finner du i studieomtalen.

Studiet er også solid forankret i forskningsbasert kunnskap og kan kvalifisere til doktorgradsstudier og en forskerkarriere, og gir eksempelvis videre opptaksgrunnlag til Ph.d.-utdanningen Innovasjon i tjenesteyting – offentlig og privat (INTOP) ved Høgskolen i Innlandet.

Internasjonalt fokus med engelsk undervisningsspråk

Masterutdanningen er ment å rekruttere fra et internasjonalt miljø slik at studiet får både norske og utenlandske studenter, og har derfor et internasjonalt fokus hvor all kommunikasjon og undervisning foregår på engelsk.

Dette fokuset er også på bakgrunn av at informasjonsflyt og virksomheters samhandling og konkurransesituasjon i stor grad er påvirket av internasjonalisering, men også for å sikre at uteksaminerte studenter har kompetanse til å se samhandling, konkurranse og tilgjengelig informasjon i en internasjonal kontekst.

Dekan Marit Roland ved HHS er svært positiv til den nye masterutdanningen, og at studiet i sin helhet tilbys med engelsk undervisningsspråk:

– Den nye masterutdanningen er et flott tilskudd til fakultets utdanningstilbud. At hele masteren er på engelsk styrker internasjonalisering og den totale bredden i masterporteføljen innenfor økonomi, ledelse og administrasjon. Et solid fagmiljø står bak utdanningen, og vi ønsker nye studenter velkommen til studiested Lillehammer høsten 2022, sier hun.

Sterk fagstab og glimrende muligheter på fritiden

Erik Haugom har vært en stor bidragsyter i den omsøkte hovedprofilen business analytics, og fremhever på lik linje med Roland at fagstaben over tid har opparbeidet seg en sterk kompetanse innen det analytiske fagområdet.

– En gjennomgang av forskningsproduksjonen fra de ansatte som er knyttet opp til den nye masterspesialiseringen viser at vi ligger helt i Norgestoppen på både omfang og kvalitet. I tillegg rekrutterer vi for tiden flere ansatte med sterk IT-teknisk- og analytisk kompetanse for å styrke fagstaben enda mer. Studenter som søker og kommer inn på denne masteren kan derfor være trygge på at undervisningen vil bli gitt av topp kompetente folk innen sitt fagområde. I tillegg har man muligheten til å bo og leve i et område som av flere blir beskrevet som et eldorado for de som er interessert i trening og utendørsaktiviteter, både på sommer- og vintertid, sier han

Det kan bli kamp om plassene, så her er det bare å søke med en gang!

Søk studiet

Se alle våre siviløkonomutdanninger her

 

Emneord: Masterutdanning, organisasjon og ledelse, siviløkonom Av Ida Zachariassen
Publisert 3. feb. 2022 18:04 - Sist endret 22. nov. 2023 15:34