Økende behov for digitale kriseøvelser

Det er et økende behov for digitale kriseøvelser på tvers av den norsk-svenske grense. Det blir tydelig nå Interreg-prosjektet «CriseIT 2 – Implementing Future Crisis Management», som Høgskolen i Innlandet gjennomfører sammen med Universitetet i Karlstad, avsluttes.

gruppe mennesker med hver sin pc ser på stor skjerm med bilde av svensk politibil

Digital øvelse på tvers av landegrensen

CriseIT 2 ble iverksatt i 2019 med mål om å bidra med kunnskap og verktøy som legger til rette for økt samarbeid om kriseberedskap i grenseregionen Innlandet-Värmland. Prosjektet ble finansiert i like deler av prosjektpartnerne og EUs Interreg Sverige-Norge program, Indre Skandinavia og har hatt fokus på digitale løsninger.

Resultater fra prosjektet

-Prosjektet har ført til flere nye ressurser som legger til rette for en kriseøvelse, forteller Bjørn Tallak Bakken, norsk prosjektleder og førsteamanuensis ved Handelshøgskolen Innlandet. Prosjektgruppen har blant annet utarbeidet en liten øvelsesbank – et digitalt bibliotek med øvelser som er relevante for grenseregionenes behov.  Øvelsene er designet for kommunal kriseledelse, men kan tilpasses til andre aktører.

Les mer om øvelsesbanken på CriseITs nettsider

I tillegg har gruppen utarbeidet en rapport som beskriver og diskuterer utfordringer og muligheter med digitale øvelser, to parlører med norske og svenske ord som blir brukt i krisehåndtering og i øvelser. Det har også blitt publisert en rekke vitenskapelige publikasjoner.

Se listen med forskningspublikasjoner fra CriseIT her

Samle og prøve nye metoder

– Vi mener at CriseIT har en viktig rolle som et tvert regionalt knutepunkt for kunnskapsutvikling og erfaringsutveksling, sier Monika Magnusson, svensk prosjektleder og førsteamanuensis ved Informatikk, Karlstad Universitet. Som en uavhengig aktør har CriseIT samlet organisasjoner, bedrifter og forskere med ansvar for kriseberedskap, som for eksempel Hamar kommune, Arvika kommune, Statsforvalteren i Innlandet og Länsstyrelsen Värmland  -Vi har også støttet organisasjoner til å prøve nye, virtuelle treningsmetoder.

På grunn av pandemien har prosjektet lenge ikke kunne møtes over riksgrensen og arbeidet pågikk i en annen form enn planlagt, med flere digitale møteplasser. -Vi ser at interesse for digitale øvelser har økt betydelig, og det fortsetter trolig i årene som kommer, sier Magnusson. -Det er mange problemer igjen å løse og spennende muligheter med ny teknologi som AI og VR. Samtidig er det viktig at behovene er i fokus og ikke teknologien.

Les kronikken som CriseIT-teamet skrev om pandemien og behov for digitale kriseøvelser her

Emneord: criseit, interreg, grense, sverige, norge, Beredskap og krisehåndtering Av Windy Kester Moe
Publisert 16. mars 2022 09:54 - Sist endret 16. mars 2022 10:11