20 år og på god vei ut i voksenlivet? 

I 2004 ble det startet et psykologi-studium på Lillehammer. 20 år etter er studiet et av de største på høgskolen. 

Instituttleder Ingeborg Olsdatter Busterud Flagstad forsyner seg av jubileumskaka. 

Instituttleder Ingeborg Olsdatter Busterud Flagstad forsyner seg av jubileumskaka (foto: Høgskolen i Innlandet). 

Institutt for psykologi mener det er god grunn til å feire det de har oppnådd på to tiår – og ikke minst å bruke jubileet til å se framover. 

– Psykologi har vært en suksess og det er god grunn til optimisme for framtida, sa professor emeritus Reidulf Gerhard Watten ved innledningen av jubileumsåret, markert i kafé Studenten på Lillehammer. 

Watten var en av dem som var med å starte bachelor-studiet i psykologi i 2004, bygget på ressursene som allerede var på daværende Høgskolen i Lillehammer. 

Watten på scenen
Professor emeritus Reidulf Gerhard Watten holdt innledningen ved åpningen av jubileumsåret (foto: Høgskolen i Innlandet). 

Studiet på Lillehammer kom som resultat av sviktende rekruttering på sentrale utdanninger og behov for nye studier som kunne øke rekrutteringen. 

Med referanse til at Storhove var landbruksskole i riktig gamle dager, mente Watten det var passende å bruke metaforen «løsdrift» om hvordan den lille staben var organisert i starten: 

– Men løsdrift er ikke det samme som kaos – tvert om ga løsdrift fleksibilitet og autonomi en effektiv og produktiv organisasjon, sier Watten. 

Ti år med master 

De siste tjue årene er tusenvis av studenter utdannet gjennom bachelorgraden, som enten har gått ut i arbeidslivet eller videre med masterstudier eller klinisk utdanning i psykologi. Bachelorstudiet skiller seg fra andre bachelorstudier i psykologi i Norge med sin praktiske retting i form av blant annet psykologiske tester og laboratorieøvelser, vektlegging av metodefag og at det er kun «rene» psykologiemner i studiet.

Instituttet har dobbeltjubileum i år: I 2014 ble det opprettet en master i miljøpsykologi, den første og eneste av sitt slag i Norden. Studiet gir kompetanse og kunnskap om hvordan mennesker og omgivelser påvirker hverandre. Fagmiljøet har bygd opp den årlige «Conference on Environmental Psychology», som samler forskere fra Norden og Europa. 

Nå har Institutt for psykologi omtrent 450 studenter og i alt 42 ansatte i ulike stillingsprosenter. 

– Psykologimiljøet på Lillehammer er i dag et solid og godt fagmiljø, sier instituttleder Ingeborg Olsdatter Busterud Flagstad

Forskningsaktivitet har også økt kraftig de siste årene, og det er nå tre forskningsgrupper knyttet til instituttet – Forskningsgruppe for klinisk og utviklingspsykologi, Forskningsgruppe for miljøpsykologi og Organisasjon, arbeid og sosialpsykologi i samfunnet. 

Logo jubileum

Ønsker profesjonsutdanning

I dag går mange av bachelor-studentene videre til masterstudier andre steder. Blant annet reiser mange til Danmark, og blir kliniske psykologer gjennom et samarbeid HINN har med Københavns Universitet og Aarhus universitet (kandidatstudiet). 

Ambisjonen framover er å utvikle nye masterspesialiseringer og et profesjonsstudium. 

– Det er stor mangel på psykologer i Innlandet, og vi jobber for å få et fullt utdanningsløp ved HINN slik at vi får utdannet flere psykologer her i vår region, sier Flagstad. 

Nå i 2024 skal instituttet markere de to jubileene (for bachelor og master i miljøpsykologi) med flere arrangementer både på HINN og andre steder. Flere forelesninger og seminarer er allerede planlagt, og det blir en markering ved studiestart som studentene skal stå for. 

– Vi gleder oss veldig til alle de faglige aktivitetene som vil foregå i jubileumsåret vårt, sier instituttlederen. 

Kontakt: 

Bilde av Ingeborg Olsdatter Busterud Flagstad
Instituttleder
E-post
ingeborg.flagstad@inn.no
Telefon
+47 61 28 82 26

Lenker: 

Emneord: psykologi, Jubileum, Studier, forskning Av Erlend Moe
Publisert 26. jan. 2024 14:26 - Sist endret 26. jan. 2024 14:49