Hvor godt forberedt er HINN-studentene i møtet med arbeidslivet?

Utdanningsavdelingen ved HINN og Østlandsforskning har utarbeidet og gjennomført Kandidatundersøkelsen 2022. Den viser blant annet hva det blir av bachelorstudentene etter bestått eksamen.

person foran mac laptop med kopp og nøkkelring i HINNs profilfarger grønn og hvit rundt seg på bordet

Hvor godt har HINN forberedt bachelorkandidatene på arbeidslivet? Bilde: Elen Sonja Klouman/HINN

2 av 3 uteksaminerte bachelorstudenter ved Høgskolen i Innlandet er i jobb. 28 prosent studerer videre og kun 5 prosent er jobbsøkere. Dette viser Kandidatundersøkelsen 2022 ved HINN.

Kandidatundersøkelsen er rettet mot kandidater som fullførte sin bachelorgrad ved HINN i perioden 1. januar 2020 til og med 1. august 2022. Undersøkelsen kartlegger overgangen mellom studier og arbeidsliv, opplevelse av kompetansen utdanningen ga, og tilfredshet med utdanningens relevans for arbeidslivet. Det viser at 77 prosent av kandidatene har fått seg en jobb som de mener utdanningen er relevant for. De aller fleste av kandidatene (80 prosent) er tilfreds med stillingen.

Studiens arbeidsrelevans

-Verdien av en slik rapport og undersøkelse er stor. Vi bruker det for å dokumentere studienes arbeidsrelevans og for å gi innspill til videre utvikling av studieprogrammene, forteller systemansvarlig  for kvalitetssystemet ved HINN, Kai Tore Bakke. -Arbeidsrelevans er et eget kvalitetsområde i vårt kvalitetssystem så dette er noe vi løfter som et viktig kvalitetstegn ved våre utdanninger.

Undersøkelsen, utarbeidet i samarbeid mellom utdanningsavdelingen og Østlandsforskning, er gjennomført  av Asbjørn Kårstein og Iveta Malasevska. De spurte kandidatene også om forbedringspotensialet for undervisningen. Nesten halvparten påpekte at det burde være mer praktisk orientert. Som en informant sier: «Hadde vært fint med et større fokus på hvordan dette kunne blitt anvendt i arbeidslivet mer spesifikt – ikke så generelt som det ofte var«.

Brukes til studieprogramutvikling

Undersøkelsen brukes først og fremst i studieprogramutvikling og er utformet med det som fokus.

Dette er den første fulle kandidatundersøkelsen  HINN har gjort etter sammenslåingen av Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark. Bakke: – Tanken er at vi skal gjennomføre en kandidatundersøkelse hvert år hvor vi over en treårsperiode undersøkelser alle kandidater på alle tre sykluser (BA i 2022, MA i 2023 og Ph.d. i 2024).

Hele rapporten Kandidatundersøkelse 2022 kan lastes ned her. https://www.inn.no/om-hogskolen/kvalitetssystem-for-utdanning/evalueringer/kandidatundersokelse/

Emneord: kandidatundersøkelsen, bachelor, arbeidsliv Av Windy Kester Moe
Publisert 5. mai 2023 12:48 - Sist endret 5. mai 2023 12:48