Verdien av idretten i Innlandet

Selv om idrettsnæringen utgjør en relativ liten del av den totale økonomiske verdien i Innlandet (under én prosent), strekker idrettens betydning og innflytelse seg dypt i ulike aspekter av samfunnsutvikling i fylket, viser en ny rapport. 

dame med gull vest og funksjonær på ryggen ser på barnefotballkamp.

Frivillige foreldre, trenere, vaffelstekere, dopapirselgere og funksjonærer genererer årlig 1,5 milliarder kroner for idretten i Innlandet. Bilde: Windy Kester Moe

Formålet med kartleggingen av idrettens verdiskaping, som forsker  Iveta Malasevska har gjort for Innlandet fylkeskommune, er å øke kunnskapen om hvordan ulike deler av idretten bidrar til verdiskaping, og hva som kjennetegner denne verdiskapingen.  Det kommer tydelig frem i rapporten at idrettens betydning og innflytelse strekker seg dypt i ulike aspekter av samfunnsutvikling i fylket. 

Innlandet som idrettsfylket

En tredjedel av Innlandets innbyggere er involvert i idrett, kun i Oslo og Trøndelag er det flere aktive medlemmer i idrettsklubber.
Antall idrettslag i Innlandet har siden 2018 gått syv prosent ned til 688 lag i 2022. For kvinner har den største nedgangen vært i aldersgruppen 13-19 år (fra 12 553 til 9 369). For menn har den største nedgangen vært i aldersgruppen 20-25 år (fra 7 328 til 5 113).

-Det kan være flere årsaker til denne nedgangen, sier forsker Iveta Malasevska, og tilfører: -men vi har ikke undersøkt årsaken, kun oppsummert tilgjengelige data.

I samme periode har derimot antall ansatte i idrettsnæringen i Innlandet økt med fire prosent til 2577 ansatte. Innlandet er blant de tre fylkene hvor idrettsnæringen er konsentrert. I 2022 hadde Innlandet nesten 400 flere sysselsatte innen idrettsnæringen enn gjennomsnittet i Norge.

Betydningen av dugnad

I tillegg genererer idretten i Innlandet omtrent 2800 ulønnede årsverk i form av vaffelstekere, mamma-trenere og dopapirselgere- altså dugnadsfolk. Disse er gode for rundt 1,5 milliarder kroner.

Selv om idretten tilfører regionen arbeidsplasser og kommersielle aktiviteter, utgjør idrettsnæringen en relativ liten del av den samlende økonomiske verdiskapingen i Innlandet, nemlig mindre enn én prosent av totalen.

Men verdiskaping er mye mer. Malasevska utdyper: -Idrett bidrar til økt forventet levealder, gir en sunnere livsstil som kan føre til høyere inntektsnivå og reduserer helsekostnader og andre fordeler for samfunnet.
Tallene viser at helsegevinsten av idrett i Innlandet beregnes til cirka 13 milliarder kroner årlig.

Hele rapporten Verdien av idretten i Innlandet kan lastes ned her (PDF)

Emneord: idrett, verdiskaping, innlandet, kartlegging Av Windy Kester Moe
Publisert 25. jan. 2024 10:10 - Sist endret 25. jan. 2024 10:10