Vann betyr mye på Santorini

Santorini er et av de tørreste øyer i Hellas – Det perfekte stedet for en bevisstgjøringskampanje fra prosjektet Water Matters, som Høgskolen driver sammen med et gresk institutt for vannforskning. 

dame i grønn t-skjorte hjelper et barn med å se på vannmolekyler gjennom en mikroskop

Water Matters-prosjektet viser skolebarn på Santorini og Thirasia hvordan de kan vurdere vannkvaliteten. Bilde: Windy Kester Moe

–Alle disse svømmebassengene, det er galskap, roper en mann fra salen. Denne lørdagskvelden på Santorini er det forskningskafé i regi av prosjektet Water Matters, og forskerne har akkurat spurt publikummet hva de tenker om vannsituasjonen på øya. Mannen fyrer løs i full fart på gresk: svømmebassenger, luksushoteller, uoppmerksomme turister, slappe politikere: alt og alle er med på å ødelegge øya.

Med under 400 mm nedbør i året er Santorini et av de tørreste steder i Hellas. Vulkanøya i Det egeiske hav har kun 16.000 fastboende, men på grunn av to millioner besøkende årlig, skyter vannforbruket til himmels. Ikke rart at Water Matters-prosjektet, som er et samarbeid mellom Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet og et gresk institutt for marinbiologiske ressurser og innlandsvann, har valgt Santorini for å kjøre en kampanje rundt rent vann. Formålet er å øke kunnskap og bevissthet rundt vannforbruk og rent vann.

Vannforsyning

Inntil for ikke mange år siden var Santorini avhengig av store skip som fraktet vann til øya, i tillegg til århundregamle sisterner som fanget opp regnvannet. Nå har det blitt bygget seks avsaltningsanlegg, som gjør om saltvann fra havet til ferskt vann. Dette letter litt på trykket, men anlegget og renseprosessen er kostbart, energikrevende og vannet holder ikke drikkevannskvalitet.

 

Forskningskaféen, med foredrag av forskere og samtaler med publikum, er en av aktivitetene som den norsk-greske prosjektgruppa har på kalenderen denne uka. Tidligere gjennomførte de seks workshops med mer enn 550 elever i barneskole- og ungdomsskolealder.

Naboøya Thirasia

Torsdag morgen på Santorinis naboøy Thirasia (300 innbyggere) samles hele skolen på 16 elever for å møte forskerteamet. De minste barna fargelegger plakater med vann-tema, de eldste rekker opp hånden når de blir spurt om hvorfor vann er viktig.

–Det er imponerende å se hvor aktive disse barna er når de svarer på spørsmål og deler tankene sine om hvordan man kan spare vann, sier forsker Tor Arnesen. Hans greske kolleger viser barna gjennom mikroskopet hvordan de kan vurdere vannkvaliteten. Etterpå tar elevene forskerne med på tur over øya for å vise frem nylig restaurerte sisterner og det private avsaltningsanlegget en vinprodusent har bygd.

Spare vann

Med hva skal til for å snu situasjonen, spør Arnesen i forskningskaféen to dager seinere i samfunnshuset. Han har akkurat presentert hvordan gårdbrukere i Lom og Skjåk til tross for moderne vannpumper, også fortsatt bruker de historiske bordvassveger for å lede vannet fra fjellet ned til avlingen.

–Ja, her på Santorini burde vi fortsette å bruke de gamle sisternene, nikker en dame. Det er dumt å la det lille vannet man får gratis fra himmelen gå til spille.

–For å kunne kvalifisere som et 5-stjerners hotell kreves det å ha et basseng av en viss størrelse, forteller en annen. –Slike regler er ikke bærekraftige og skulle være stedstilpasset.

Og turistene? Øya er avhengig av dem. Men også de kan være litt mer bevisste på hvordan de bruker vann, tenker både forskerne og santorinierne.

Skal du til syden?

Se Water Matters’ ti tips om hvordan du lett kan spare vann:

 

 

Om Water Matters

  • Water Matters er et samarbeidsprosjekt mellom Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet og det greske Institute of Marine Biological Resources and Inland Waters of the Hellenic Centre for Marine Research.  
  • Prosjektet er finansiert av det europeiske økonomiske samarbeidsområdets finansielle mekanisme, såkalte Iceland, Liechtenstein and Norway Grants
  • Prosjektperiode: desember 2022 - april 2024
  • Prosjektsider på norsk og engelsk 
Emneord: Østlandsforskning, Hellas, water matters Av Windy Kester Moe
Publisert 31. jan. 2024 13:17 - Sist endret 31. jan. 2024 13:41