HINN med rekordaktivitet i Arendal

Under Arendalsuka skal Høgskolen i Innlandet og våre ansatte stille viktige spørsmål, drøfte gode løsninger og dele kunnskap – om en lang rekke aktuelle tema.

En stor mengde mennesker er benket om bord i en båt. Ser deler av mast og seil i bakgrunnen. Fint vær.

Flere av Høgskolen i Innlandets programposter arrangeres også i år om bord på ishavsskuta Berntine. Arkivfoto: Ine Wigernæs/Høgskolen i Innlandet

Foto: Ine Wigernæs/Høgskolen i Innlandet.

– Arendalsuka er en møteplass hvor vi kan synliggjøre institusjonen og den mangfoldige fagkompetansen som ansatte ved høgskolen har. Det er en arena for å diskutere både samfunnsutfordringer og løsninger, i tråd med mandatet til en institusjon som vår, sier prorektor samfunnskontakt, Ine Wigernæs.

Portrettbilde av Ine Wigernæs
Prorektor Ine Wigernæs gleder seg over stor og mangfoldig deltakelse fra HINN i årets Arendalsuka. Foto: Elen Sonja Klouman/ Høgskolen i Innlandet.

Hun gleder seg over at høgskolen i år stiller med flere programposter og flere deltakere enn tidligere.

– Dette gjenspeiler også universitetsambisjonen vår. Som institusjon tar vi viktige debatter, samtidig som mange av våre ansatte er attraktive bidragsytere, og ikke bare i våre egne arrangement. Mange blir invitert til å dele kunnskap innen sine fagfelt av andre arrangører, sier Wigernæs. 

Nytt i år er også at noen av problemstillingene vi tar opp presenteres i fellesskap med både KS og NHO, og at vi samarbeider med andre høgskoler- og universitet om å løfte problemstillinger i felleskap.
 
Her er noen av høydepunktene, i kronologisk rekkefølge.

Kunstfag og forskning på mandag

Mandag ettermiddag er det scenen på ishavsskuta Berntine som gjelder.

Portrettbilde av Leif Host Jensen, grønne vekster i bakgrunnen.
Dekan for det nye fakultetet for film, tv og spill ved Høgskolen i Innlandet, Leif Holst Jensen, inviterer til debatt om kunstfagenes rolle. Foto: Hanne-Lovise Skartveit 

HINN har fra august et nytt kunstfaglig fakultet for våre tradisjonsrike skoler innen tv, film og spill – og vi benytter anledningen til å drøfte spørsmålet om hvilken nytte samfunnet har av kunstfagene.
Deretter løfter vi debatten om hvordan vi skal bevare tilliten til forskningen, i en tid der vi i større grad må hente finansiering utenfra, og samarbeidet mellom næringsliv og forskningsinstitusjoner blir tettere.

– Dette blir en kjempespennende debatt, med folk som virkelig har noe å melde fra ulike ståsted, sier Wigernæs, og viser til styreleder i forskningsrådet, Gunnar Bovim, avdelingsdirektør for Kompetanse og innovasjon i NHO, Rebekka Borsch, forskningsjournalist Nina Kristiansen, og stortingsrepresentanteme Lise Selnes (Ap) og Kari-Anne Jønnes (H). 

Kroneksempelet Kongsvinger på tirsdag

Tirsdag skal vi, sammen med NHO Innlandet, diskutere hvordan vi kan skape verdi for flere deler av samfunnet gjennom samarbeid mellom næringsliv, kommuner og akademia.

– I denne sammenhengen setter vi Kongsvinger-regionen på kartet som et vellykket eksempel, sier Wigernæs. Vi i Høgskolen i Innlandet har en forpliktelse til å bidra til regional utvikling. I Kongsvinger-regionen skjer det mye bra, så her vil det være læring å hente, sier Wigernæs.

Hvordan skape verdi for flere deler av samfunnet gjennom samarbeid mellom næringsliv, kommuner og akademia? I Kongsvinger-regionen finnes det noen gode svar på det. Foto: Høgskolen i Innlandet

Læring å dele har vi også fra vår innsats for å utdanne sykepleiere i distriktene.

– Sammen med KS og kommunedirektører inviterer vi til å drøfte vår nye desentrale modell som HINN har utviklet sammen med Innlandet fylkeskommune og Valdres-kommunene, sier prorektoren. 

 

Statsråden må svare på onsdag 

Det regionale fokuset, og hvordan vi med vår rolle innen utdanning og forskning kan være en pådriver i samfunnsutviklingen, en rød tråd for mange av programpostene HINN arrangerer og deltar i.

Bilde av statsråd Oddmund Hoel
Forsking- og utdanningsminister Oddmund Hoel stiller til debatt. Arkivfoto: Tore Høyland/Høgskolen i Innlandet

– Dette gjelder ikke minst debattene vi arrangerer i samarbeid med våre partnere i VINST-alliansen onsdag, under fellessoveskriften «Kunnskap der folk bor», sier Wigernæs.
VINST-alliansen består i tillegg til Høgskolen i Innlandet av Nord universitet, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet, som til sammen har 27 studiested og hele 70 000 studenter – og dermed mye til felles når det gjelder potensial og utfordringer.

I løpet av tre debatter på rekke og rad onsdag ettermiddag stiller vi disse hovedspørsmålene: 

Er høyere utdanning i hele Norge en for høy ambisjon? Hvilke verktøy har vi til å løse den varslede krisen for skole- og helsetilbudet i Norge? Og hvordan kan universitet og høgskoler være et redskap for regional utvikling?

Forsking- og utdanningsminister Oddmund Hoel og direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule, er blant dem som kommer for å drøfte disse spørsmålene.

Krisehåndtering på torsdag

Gruppe mennesker sitter med ryggen til og ser på store skjermer på veggene.
Høgskolen i Innlandet sitt nye Senter for beredskap og krisehåndtering stiller med kunnskap i Arendal. Arkivfoto:Sverre Galgum/Høgskolen i Innlandet

Når spørsmålet om hvordan vi kan løse utfordringer og lykkes med mer effektiv trening i krisehåndtering stilles, er HINN og vårt nye Senter for beredskap og krisehåndtering selvfølgelig med i debatten – som arrangeres av en rekke Innlands-aktører på torsdag.

– I tillegg er våre ansatte med i en flere svært interessante programposter, sjekk det ut, oppfordrer Wigernæs og viser til en oversikt på høgskolens nettsider.

 

Hun minner også om at flere av arrangementene vil strømmes, slik at man ikke trenger å reise til Arendal for å følge med.

Les mer

HINN på Arendalsuka 2024

Oversikt over arrangementer der HINN og våre ansatte deltar
 

Bilde av Ine Wigernæs
Prorektor Samfunnskontakt
E-post
ine.wigernas@inn.no
Telefon
+47 62 51 76 52
Av Marte Veimo
Publisert 8. aug. 2024 10:47 - Sist endret 13. aug. 2024 14:26