Utvikling av fleksibel bachelor i idrett med spesialisering i trenerrollen - 1. og 2. studieår

Utdanningstilbudet vil være et viktig bidrag for å øke kompetansen spesielt blant etablerte trenere i distriktene, som har utfordringer med å flytte for å gjennomføre utdanningen på grunn av familiesituasjon eller andre forhold, som for eksempel å være utøver på høyere nivå med tilknytning til egen klubb.

Bildet viser medarbeiderne som står bak prosjektet. Disse er høgskolelektorene Magnhild Medgard og Ingvild Riise Midtun.

Høgskolelektorene Magnhild Medgard og Ingvild Riise Midtun leder prosjektet "Utvikling av fleksibel bachelor i idrett med spesialisering i trenerrollen".

Foto: Inn.no/privat

Prosjektet søker å imøtekomme behovet for fleksibel trenerutdanning til personer som ikke har anledning til å delta på campusbasert undervisning. I en nasjonal kartleggingsundersøkelse gjennomført av HINN i 2017 hvor 5977 trenere deltok, viser resultatene at det er stor etterspørsel etter et fleksibelt utdanningstilbud i idrett med spesialisering i trenerrollen. Også tidligere og nåværende studenter på trener 2- og trener 3-nivå, samt en studie gjennomført av Norges Golfforbund etterspør samme type fleksible utdanningstilbud. I tillegg har det vært etterspørsel fra enkelte distrikt i Østerdalen om muligheten for å lage desentraliserte studietilbud innen idrett.

Utdanningstilbudet vil være et viktig bidrag for å øke kompetansen spesielt blant etablerte trenere i distriktene, som har utfordringer med å flytte for å gjennomføre utdanningen på grunn av familiesituasjon eller andre forhold, som for eksempel å være utøver på høyere nivå med tilknytning til egen klubb. Å øke kompetansen blant trenere i samfunnet vil være et viktig bidrag for folkehelsen ved at flere barn, unge og voksne får tilpassede og tilrettelagte treninger der de opplever mestring og glede gjennom idretten. Dette kan igjen føre til at flere blir fysisk aktive gjennom et livslangt løp. I dag samarbeider fagmiljøet bak BA trenerrollen, Trener 2- og Trener 3-utdanningene ved HINN og til sammen åtte særforbund. I tillegg samarbeider fagmiljøet med flere lokallag i Elverum og kommunens FFO og SFO-ordninger. Disse aktørene vil spille en viktig rolle i utviklingen og gjennomføringen av et fleksibelt utdanningstilbud.

Prosjektet skal gjennomføres over en periode på to år, og tar for seg første og andre studieår av programmet «Fleksibel bachelor i idrett med spesialisering i trenerrollen» bestående av totalt 120 studiepoeng. Prosjektet ble tildelt 5 000 000 kroner fra Diku - Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning i 2020.

Prosjektgruppen består av elleve ansatte ved BA idrett trenerrollen som vil jobbe i større og mindre arbeidsgrupper. Gruppen har bred erfaring med å bygge opp fleksible utdanningstilbud i Canvas (og tidligere Fronter) gjennom planlegging og gjennomføring av Trener 2, som starter opp sitt sjette kull denne våren og Trener 3 som nylig hadde oppstart av andre kull. Prosjektet ledes av høgskolelektorene Magnhild Medgard Skår og Ingvild Riise Midtun. Videre er prosjektet forankret hos leder ved Institutt for folkehelse og idrettsvitenskap, og er underlagt Fakultet for helse og sosialvitenskap. IT avdelingen samt UH - pedagogisk enhet knyttes også til denne gruppa med opplæringstiltak innenfor pedagogiske læringsdesign.

Starter opp i 2021

Fra og med høsten 2021 er Høgskolen i Innlandet og fagmiljøet ved Bachelor i trenerrollen først ute i Norge med å tilby et fleksibelt trenerstudium. Gå til studieomtalen.

 

Kontakt

Magnhild Medgard Skår
Ingvild Riise Midtun

Sist endret 23. sep. 2022 14:33