Forskning og innovasjonsprosjekter

Her viser vi en oversikt over de prosjektene vi arbeider med innenfor samarbeidsavtalen med NAV

POSTUT

Målet med prosjektet POSTUT er å løse utfordringer knyttet til utenforskap blant unge gjennom bruken av innovasjonstilnærmingen "positive avvik". I prosjektet skal NAV og barneverntjenesten sammen med unge, forskere og andre relevante aktører lete etter positive avvik, skaffe kunnskap om dem og bruke dette til å utvikle nye praksiser.

Forskningen er todelt. En del er rettet mot å studere positive avvik ved å gå inn i tre kommuner som lykkes med å forebygge og forhindre ungt utenforskap, til tross for diverse utfordrende faktorer i tilknytning til f.eks. geografisk beliggenhet, arbeidsmarked, demografi, utdanningsnivå osv. Her skal forskningen sette søkelys på: 1) Helhetlig oppfølging av unge i NAV, 2) helhetlig oppfølging av unge som mottar ettervern fra barnevernet, 3) organisasjonspraksiser og ledelse. 

I tillegg skal det utvikles og etableres nye samarbeidsarenaer i Solør, i tett samarbeid med interkommunalt NAV og barneverntjeneste. Nye modeller, rutiner, tiltak, arbeidsformer o.l. testes ut med alle involverte aktører for å se om løsningene faktisk bidrar til trygge, likeverdige og tilpassede tjenester av høy kvalitet.

Prosjektet er et samarbeid mellom NAV Innlandet (prosjekteier), VID vitenskapelige høgskole og Høgskolen i Innlandet (HINN). Tverrfaglige forskningsmiljøer fra begge FoU-institusjoner vil være delaktige i alle arbeidspakkene.

Prosjektet er finansiert av NFR HELSEVEL/innovasjon i offentlig sektor-midler.

Varighet 2024-2027

Kontaktpersoner:

Ingjerd Thon Hagaseth, prosjektleder NAV Innlandet, ingjerd.thon.hagaseth@nav.no

Mette Sønderskov, prosjektkoordinator HiNN, mette.sonderskov@inn.no

Elisabeth Brodtkorb, prosjektkoordinator VID, elisabeth.brodtkorb@vid.no

VIT

VIT står for Veiledning og Informasjonstilgang - Konsekvenser av nye digitale løsninger for forvaltning og bruk av arbeidsrettede tiltak. 

Prosjektet har som mål å undersøke hvordan digital tilgang til informasjon om arbeidsrettede tiltak fra NAV, kan ha betydning for tildeling, bruk og effekter av tiltakene. VIT skal følge prosessen med å utvikle og implementere "Mulighetsrommet", en plattform som skal gi veiledere i NAV og brukere mer oversiktlig informasjon om arbeidsmarkedstiltak. 

Studien vil også gi kunnskap om hvordan endringer i digitale løsninger i førstelinjen har konsekvenser for veiledningsarbeidet mer generelt. I tillegg har prosjektet som mål å belyse hvordan smidig utvikling av nye løsninger fungerer og oppleves på lokalnivå hos NAV-kontorene. 

VIT er finansiert av NAV FoU-midler. Varighet: 2023-2026. 

Prosjektets nettsider med nyheter finner du her

Kontaktperson: 

Prosjektleder, første amanuensis  Maria Røhnebæk 

HENSIKT

Hovedformålet med HENSIKT-prosjektet er å øke forståelsen om skjønnsutøvelsen i NAV spesielt rettet mot hensiktsmessighet i folketrygdloven §12-5. Prosjektet ønsker blant annet å belyse hvordan begrepet «hensiktsmessighet» kan forstås i et juridisk perspektiv, hvordan det forstås og blir brukt i praksis på forskjellige nivåer i NAV, hva som påvirker denne praktiske bruken, og hvilke konsekvenser variasjon i bruken kan ha for forvaltningen. Dette vil gjennomføres ved bruk av flere forskningsmetoder (mixed methods) og geografisk spredte utvalg. På denne måten vil vi få en helhetlig forståelse av hvordan begrepet brukes i NAV, samt hvilke utfordringer og muligheter som finnes for en mer pålitelig forvaltning.

Prosjektet er fordelt over fire arbeidspakker (AP) og er et samarbeid mellom NTNU Samfunnsforskning AS (NSF) og Høgskolen i Innlandet (HINN). HINN har hovedansvaret for AP1 og NSF har hovedansvaret for AP2-4. Begge institusjoner vil være delaktige i alle arbeidspakker.

Prosjektet er finansiert av NAV FoU-midler. Varighet 2022-2025

Kontaktpersoner:

Julianne Meling Habberstad, høgskolelektor, prosjektleder AP1, e-post: julianne.habberstad@inn.no

Martin Inge Standal, prosjektleder, NSF, e-post: martin.standal@samforsk.no

 

Myndiggjorte brukere i Lillehammer-Gausdal

NAV Lillehammer-Gausdal, har i samarbeid med Høgskolen i Innlandet etablert et prosjekt for å utvikle og prøve ut nye kunnskapsbaserte arbeidsmåter og praksiser i veiledningen av brukere. Mer spesifikt handler det om å legge myndiggjøring av brukerne til grunn som en måte å arbeide på. NAV Lillehammer-Gausdal ønsker å bruke «myndiggjøringsmodellen» (Amundsen, 2019) som utgangspunkt for å utvikle og prøve ut nye måter å følge opp og veilede brukerne på. Myndiggjøringsmodellen er forankret i faktorene opplevd kompetanse, tilhørighet, autonomi/innflytelse og mening. Når mennesker opplever å få understøttet disse faktorene viser forskningen at deres opplevelse av egen myndiggjøring øker, noe som igjen signifikant øker sannsynligheten for at deres iboende styrker og ressurser forsterkes og kommer til menneskets egen nytte.

Et sentralt virkemiddel er veiledning og oppfølging av brukerne for å finne tak i deres ressurser, kompetanser og motivasjon.

Prosjektperioden: 2022-2023.

Utprøvingen dokumenteres og følgeforskes.

Kontaktpersoner:

Jan Tore Stø, leder NAV Lillehammer-Gausdal, e-post: jan.tore.sto@nav.no

Stein Amundsen, førsteamanuensis, prosjektleder utprøving av myndiggjøringsmodellen, e-post: stein.amundsen@inn.no

Jim Broch Skarli, seniorforsker, ansvarlig følgeforskningen, e-post: jim.skarli@inn.no

 

Ung inkludering i Kongsvingerregionen

Kommunene i Kongsvingerregionen har over tid hatt utfordringer med at et økende antall unge mellom 18 og 35 år står utenfor utdanning eller arbeid. Statistikk viser også at antallet uføre under 30 år har økt fra 2010 og fram til i dag. Både kommunene og NAV gir uttrykk for at de ikke klarer å finne nye løsninger. HINN tok initiativ til å etablere et prosjekt hvor en benytter en innovasjonstilnærming der en ser etter løsninger som allerede eksisterer i systemet, Tilnærmingen Positive Deviance (PD) eller positive avvik på norsk, tar utgangspunkt i at i ethvert samfunn, organisasjon, miljø, finnes det noen som på tross av alle barrierer likevel lykkes. Dette er de positive avvikene. Prosjektet skal undersøke hvordan noen unge mennesker tilsynelatende mestrer overganger og sårbare faser bedre enn andre, og hvordan disse møter offentlige tjenester på tvers av sektorer. Hva er de virksomme praksisene og atferden som viser seg å gi positive effekter? PD er en involverende metode hvor en definerer og identifiserer utfordringer sammen med relevante aktører som er berørt av problemstillingen (en samskapende prosess).

Det overordnede målet med prosjektet er å utfordre og endre praksis i arbeidet for å forbygge utenforskap for unge.

Prosjektet Ung Inkludering er et utviklings-, og innovasjonsprosjekt, og er et samarbeid mellom de seks kommunene i Kongsvingerregionen, NAV, Statsforvalteren, Innlandet fylkeskommune og Høgskolen i Innlandet. Prosjektet varer til utgangen av 2023 med følgeforskning fra HiNN.

Ung inkludering i Kongsvingerregionen har egen hjemmeside.

Last ned sluttrapporten om Ung inkludering her (PDF)

Forskningsrapporten 'Positive avvik som innovasjonstilnærming i innsatsen mot ungt utenforskap' kan leses her

Kontaktpersoner:

Ingjerd Thon Hagaseth, prosjektleder Ung inkludering,

e-post: Ingjerd.Thon.Hagaseth@nav.no

Mette Sønderskov, ansvarlig følgeforskning, e-post: mette.sonderskov@inn.no

 

Best på aktivitetsplikt i Gjøvikregionen

«Best på aktivitetsplikt» er et samarbeidsprosjekt mellom alle fem NAV-kontorene i Gjøvikregionen. Målet er å videreutvikle kommunale tiltak på tvers av kommunegrenser for ungdom under 30 år som mottar økonomisk sosialhjelp. Ungdommene i regionen er en del av det samme arbeidsmarkedet og vi ser at det er svært ulike tilbud som blir gitt i dag. I tillegg er avstanden mellom kommunene relativt liten og bosettingen er såpass spredt, at det i mange tilfeller er mer hensiktsmessig å reise til nabokommunen for å utføre aktivitetsplikt. Formålet med aktivitetsplikt er å bidra til at ungdommene selv kommer seg raskere over i jobb, studier eller selvforsørgelse på andre måter og vi ser at disse tiltakene passer best når de blir mer tilpasset den enkeltes behov. Ved å samarbeide på tvers av kommunen, vil det bli større variasjon i tiltakene som tilbys og det vil være lettere å finne et tiltak som passer for den enkelte. Vi har også stor tro på at dette vil heve kompetansen i hele regionen og sikre en mer lik praksis innad på kontorene.

De tiltak vi tilbyr unge sosialhjelpsmottakere skal være arbeidsrettet, bygge på kunnskapsbaserte metoder og ha en evaluerende praksis.  Dette virker ned på veiledernivå der etablering av felles praksis som sikrer likeverdige tjenester i hele regionen er et resultatmål. 

Vi bistår med forskningsbasert kunnskap i gjennomføringen av prosjektet «Best på aktvitetsplikt» i Gjøvikregionen. Oppdraget handler om å innhente informasjon og kunnskap om effekter av prosjektets arbeidsmetoder og tilnærming til en mer brukerdrevet tjenesteutvikling. Forskningsbistanden er finansiert av KS.

Varighet 2020-2023

Forskningsrapporten som presenterer funn fra prosjektet kan lastes ned her

Kontaktpersoner:

Eystein Gleditsch, leder for arbeidsinkludering NAV Gjøvik, e-post: Eystein.Gleditsch@gjovik.kommune.no

Mona Stokke, ansvarlig forskningsbistand, e-post: mona.stokke@inn.no

 

Arbeid først, understøttet av pålitelig forvaltning

Prosjekt «Arbeid først understøttet av pålitelig forvaltning» er initiert og forankret i NAV Innlandet. Målet for prosjektet er å bygge en kultur for læring hvor myndiggjorte veiledere med tilstrekkelig kompetanse, opplever mening og innflytelse i sin arbeidssituasjon og tilhørighet til NAV. Det skal bygges en kultur hvor myndiggjorte veiledere aktivt bidrar til arbeidsretting, innenfor det handlingsrommet som lovverket gir. Veiledere skal kartlegge godt og tidlig, sikre muligheter for arbeid og aktivitet, med rett ytelse. Prosjektets endelige mål er å utvikle en ny praksis blant NAV-veilederne.

Kjernespørsmål som prosjektet søker svar på er:

  • Hvordan kan vi legge om til en praksis som er mer i tråd med lovgivers formål?
  • Hvilken støtte skal til for å sikre myndiggjorte og trygge veiledere?
  • Hvordan få til godt samsvar mellom de arbeidsoppgavene som skal utføres og kompetansen i NAV-enheten på relevante fagområder?
  • Hvordan tar vi i bruk juridisk metode i våre vurderinger?

FoU-gruppe Lovanvendelse er tett knyttet til NAV Innlandets igangsatte prosjekt «Arbeid først – understøttet av pålitelig forvaltning» og er bedt om å bistå prosjektet med faglige råd, utvikling av kompetansetilbud og en følgeevaluering. Forskningsbistanden bidrar med kunnskap om kvalitet i prosesser, resultater, lederstøtte og samarbeid mellom organisasjonsledd, og vil resultere i et beslutningsgrunnlag som kan legges til grunn for de valgene prosjektet må ta. Forskningsbistanden er finansiert av NAV.

Som en del av prosjektet er det også utviklet en Videreutdanning i forvaltningsrett, på oppdrag fra NAV. Hensikten med studiet er at deltakerne skal utvikle en god og trygg forvaltningsrettskompetanse, slik at de kan forvalte sin rolle i NAV på en kvalitetsmessig god måte. Les mer om studier her.

Prosjektet varer ut 2023.

Kontaktpersoner:

Kristin Nilsen, prosjektleder NAV, e-post: kristin.nilsen@nav.no

Julianne Meling Habberstad, ansvarlig forskningsbistand, e-post: julianne.habberstad@inn.no

 

Slå ring om hverandre i Hamarregionen

“Slå ring om hverandre” er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Stange, Løten, Hamar og Ringsaker, der målet er å øke sysselsettingen blant flyktninger og innvandrere i regionen. Integrering av innvandrere gjennom kvalifisering og arbeid skal skje i et samspill mellom flere statlige og kommunale aktører som må arbeide sammen for å oppnå god integrering. Det er en rekke aktører som er involvert i arbeidet med integrering av flyktninger i samfunns- og arbeidsliv. Hovedsamarbeidspartnerne er flyktningetjenesten, voksenopplæringen, NAV, i tillegg kommer skole, barnehage, PPT, videregående opplæring, IMDi, UDI, Husbanken med flere. Ulike aktører vil handle med utgangspunkt i tillærte normer, regler, forforståelser og virkeligheter. Barrierer for samarbeid kan i mange sammenhenger handle om møter mellom slike ulike “institusjonelle logikker”. Prosjektet vil jobbe med hvordan en kan overkomme slike barrierer og se seg selv/sin institusjon som en del av en helhet med felles intensjoner.

Et annet kjennetegn ved integreringskjeden er at det overordnede ansvaret for helheten mangler, dvs kjeden fra mottaket i kommunen til arbeidsliv og sosiale nettverk blir fragmentert og oppstykket. Tjenestemottakers utfordringer knyttet til overganger er kjent innenfor mange sektorer i velferdssystemet. Et begrep som ofte brukes er at det er sekvensielt organiserte verdikjeder. Prosjektet “Slå ring om hverandre” vil undersøke og imøtekomme noen av disse svakhetene i integreringskjeden, ved at prosjektet vil omfatte og foregå på flere nivåer samtidig: i den enkelte kommune, mellom kommunene i Hamarregionen, og mellom Hamarregionen og statlige, regionale aktører.

Prosjektets overordnede mål er økt sysselsetting blant flyktninger og innvandrere i regionen. Delmål på veien, det som skal bidra til hovedmålet, er styrket samordning og ressursintegrering.

Forskerne fra HINN bidrar med faglig bistand til innovasjons- og prosessledelse av prosjektet, og en tilrettelegging av intern evaluering av prosjektet. 

Prosjektet er finansiert av Statsforvalteren i Innlandet og varer ut 2022.

Kontaktpersoner:

Monica Mathiesen Jørgensen, prosjektansvarlig NAV Ringsaker, e-post: Monica.Mathisen.Jorgensen@nav.no

Lars-Hilmar Steinberg, prosjektleder; e-post: lars@energyupgrade.net

Nora Warhuus Samuelsen, ansvarlig forskningsbistand, e-post: nora.samuelsen@inn.no

 

INTEGRATE – Pathways to work

I samarbeid med OsloMet arbeider vi med å utvikle et kjernemiljø om hvordan samhandling kan bidra til bedre arbeidsinkludering for marginaliserte grupper i arbeidslivet. Kjernemiljøet er tverrfaglig og tverrgående og bidrar med ny kunnskap for å utvikle utdanningsprogrammer, tjenesteinnovasjon og politikk. INTEGRATE ledes av professor Tone Alm Andreassen og professor Espen Dahl ved OsloMet – storbyuniversitetet, og vi har en rådgivende gruppe bestående av eksperter fra internasjonalt anerkjente forskningsinstitusjoner, og et brukerpanel med representanter for en rekke relevante nasjonale brukergrupper.

Forskningen er organisert i åtte prosjektområder som inkluderer ulike faglige perspektiver, tilnærminger og forskningsmetoder.

HINN er ansvarlig for arbeidspakke 5 som handler om å utvikle anvendbare modeller for å inkludere marginaliserte grupper på arbeidsmarkedet basert på en "service-dominerende logikk" der "service" skapes i samspillet mellom tjenestebruker og tjenesteleverandørene (WP 5. Integrering av brukere i samarbeid om tjenesteutvikling). Kjernemiljøet ble opprettet i 2017 og støttes av Norges forskningsråd med 25 millioner kroner over 5 år. 2022 er siste år med finansiering.

Integrate-samarbeidet har en egen nettside: INTEGRATE - Pathways to work - OsloMet

Kontaktpersoner:

Tone Alm Andreassen, prosjektleder Oslo Met, e-post: tone.almandreassen@oslomet.no

Trude Hella Eide, koordinator HINN, e-post: trude.eide@inn.no  

Mette Sønderskov, ansvarlig WP5, e-post: mette.sonderskov@inn.no

 

 

Sist endret 13. mai 2024 12:57