Åmot kommune har beredskap i fokus

Åmot kommune har tatt kurs i proaktiv stabsmetodikk ved Høgskolen i Innlandet. «Vi har gode og relevante planer, men å jobbe systematisk i selve hendelsen er noe annet» sier Stein Halvorsen, kommunedirektør i Åmot kommune.

Bilde av Anniken Bergan-Skar, Ole Erik Hørstad, Geir Ove Venemyr og Stein Halvorsen.

Fra venstre Anniken Bergan-Skar, Ole Erik Hørstad, Geir Ove Venemyr og Stein Halvorsen. Foto: Henriette Melsom, SELL/HINN

Beredskap er i fokus på alle nivåer i samfunnet. Kommunene har et stort ansvar og Åmot kommune vil være aktiv og godt forberedt slik at de kan møte hendelser på best mulig måte. Åmot kommune har hatt mange og store hendelser å håndtere gjennom tidene. Kommunen har mye infrastruktur, sterke naturkrefter og stor forflytning av mennesker i og gjennom den langstrakte kommunen.

Tok i bruk beredskapssenteret Protect på åpningsdagen

På samme dag som åpningen av Protect - Senter for beredskap og krisehåndtering på Rena tok Åmot kommune og Høgskolen i Innlandet senteret i bruk med kurs i proaktiv stabsmetodikk. Faglærer Geir Ove Venemyr tok for seg temaene krisedynamikk, konteksten for operativ ledelse, beredskapsprinsippene og teorien bak proaktiv stabsmetodikk. Det ble også en praktisk øvelse med en hendelse. Deltakerne fra Åmot kommune var kriseledelse og krisestab, representert ved politisk og sentral administrativ ledelse og sektorledelse. Kurset tilbys gjennom Senter for Livslang læring ved Høgskolen i Innlandet.

Relevant kurs for kommuner som vil trene på hendelser

Kommunedirektør i Åmot kommune, Stein Halvorsen, sier at kommunen lenge har vært på utkikk etter en god metodikk når hendelser skjer. Vi har gode og relevante planer, men å jobbe systematisk i selve hendelsen er noe annet.
 

Vi syntes at et kurs i proaktiv stabsmetodikk kanskje kunne være et svar på nettopp det vi søkte etter. Kurset har stor betydning for å jobbe både systematisk, strukturert, forutsigbart og handlekraftig når hendelsen skjer. Vi opplevde kurset som veldig relevant. Vi har nå et verktøy som kan sikre systematisk jobbing når hendelsen skjer. Alle som har roller i beredskapsarbeidet vil i forkant vite hva som forventes av dem. Metodikken gir mulighet til å tenke langsiktig, men samtidig handle spesifikt. Vi kan absolutt anbefale andre kommuner/kriseledelser å gjennomføre et kurs i proaktiv stabsmetodikk.

Beredskapskompetanse i fokus

Faglærer Geir Ove Venemyr er tydelig på at beredskapsarbeid er dynamisk og kontinuerlig. "Kommuner har et stort og sammensatt beredskapsansvar med mange involverte, det er derfor av stor betydning at kommunene til enhver tid har beredskapskompetanse i fokus. Det kommer oss alle til gode hvis hendelsen først inntreffer. Proaktiv kriseledelse hjelper kriseledelsen å komme riktig ut fra hoppkanten. Å ha en fast måte å angripe enhver problemstilling på, virker stressreduserende og gir i større grad en opplevd kontroll i akuttfasen. På denne måten kan man vie mer fokus til selve håndteringen av en hendelse", sier Geir Ove.

Mer informasjon

Ønsker du mer informasjon om dette kurset, ta kontakt med 

Linda Vibeke Kiønig, prosjektleder SELL/HINN

Relaterte lenker

 

 

Emneord: PROTECT Av Linda Vibeke Kiønig
Publisert 10. apr. 2024 12:35 - Sist endret 11. apr. 2024 12:48