Skal utvikle studietilbud for informasjonssikkerhet og IKT bransjen

Høgskolen i Innlandet har, i samarbeid med NTNU og Høgskolesenteret i Kongsvinger (HIK), fått innvilget 3,8 millioner til å utvikle 3 studietilbud innenfor informasjonssikkerhet.

Bilde av et tastatur og telefon med lås på for å illustrere datasikkerhet

Foto: Colourbox

Midlene kommer fra bransjeprogrammet for kompetanseutvikling som er et samarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet. Målsetningen er å øke kompetansen innenfor utvalgte bransjer.

Bakgrunn for midlene

Tilskuddsordningen til bransjeprogrammet forvaltes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Informasjonsikkerhet og IKT-bransjen har betydelige og omfattende kompetansebehov på tvers av sektorer, med et variert utdanningsnivå blant arbeidstakere. Bransjen står overfor store utfordringer med å holde tritt med rask teknologisk utvikling og sikkerhetsendringer som følge av digitalisering. Det er også behov for ny teknologi og digitale tjenester for å oppfylle økende krav til grønn omstilling.

Utvikler praktiske studieemner med oppstart høsten 2025

Tilbudene skal være små, fleksible og enkeltstående moduler som kan tas i kombinasjon med jobb. Det skal utvikles tre studiemener på 5 studiepoeng
•    Introduksjon til digital sikkerhet for IKT-organisasjonen
•    Risikostyring, beredskapsplanlegging og øving for digital sikkerhet
•    Sikker IKT-drift
 
Oppstart vil være høst 2025. Det skal gjennomføres to kull, et kull gjennomføres på Kongsvinger og det andre kullet gjennomføres på Lillehammer.

Målgruppen for studietilbudet

Studietilbudet vil fokusere på kompetanseutvikling for arbeidstakere med kort og mellomlang utdanning, og gjøre denne tilgjengelig for små og mellomstore bedrifter. Bransjen kan deles inn i tre hovedområder: utvikling av maskinvare (inkludert IT-utvikling, -produksjon og -distribusjon), utvikling og drift av infrastruktur (slik som telekommunikasjon, tekniske entreprenører og datasenter), og utvikling av programvare (som involverer systemutvikling, IT-konsulentvirksomheter og driftstjenester). Kommuner, tjenestesektor og industri er også relevante målgrupper som både bruker digitale tjenester fra bransjen og er en del av den.

God arbeidslivsforankring

Informasjonssikkerhet og IKT-bransjen er representert ved Abelia, El og IT Forbundet, Kommunesektorens organisasjon (KS), Negotia, Nelfo, NHO, NHO Service og Handel, NITO, Norsk Industri og Virke. Partene samarbeider med HK-dir om å utvikle korte og relevante kompetanseutviklingstilbud. Innspill på temaer innenfor informasjonssikkerhet kommer fra bransjen selv. Det er også et krav at søker av midlene har et formelt samarbeid med to eller flere virksomheter fra bransjen med eget opplæringsbehov i utviklingen av studietilbudene. Høgskolens samarbeidspartnere fra arbeidslivet er KulturIT og Indigo IKT.

Kontaktinformasjon

Studietilbudene vil faglig forankres på Handelshøgskolen Innlandet – Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap.

Kontaktpersoner
Kristin Larsen, SELL, Høgskolen i Innlandet
Marianne Olsen Brøntvedt, Høgskolesenteret i Kongsvinger

Av Kristin Larsen
Publisert 16. apr. 2024 08:40 - Sist endret 22. apr. 2024 11:17