Helselederutdanningen – en fleksibel, praksisnær og desentralisert lederutdanning innen helse- og omsorgssektoren

I 2011 utviklet Høgskolen i Innlandet, i samarbeid med Ambia (tidligere RO) og Fagakademiet AOF, en nasjonal helselederutdanning på oppdrag for Helsedirektoratet. 

Leder i helsevesenet snakker med kollegaer.

Illustrasjonsbilde fra Colourbox

Veletablert utdanning for helsesektoren

I 2021 feiret Helselederutdanningen 10-års jubileum og studiet er gjennomført i et stort antall kommuner over hele landet for ledere i helse- og omsorgssektoren. Utdanningen ble etablert som et svar på endringer og økende kompleksitet i helsevesenet, der behovet for dyktige ledere med spesialisert kunnskap og lederferdigheter ble stadig viktigere.

På oppdrag fra Helsedirektoratet utviklet derfor Høgskolen i Innlandet, sammen med de to samarbeidspartnerne Ambia og Fagakademiet AOF, et utdanningsløp for å styrke kommunal helse- og omsorgstjeneste gjennom å utvikle lederkompetanse og implementere samhandlingsreformen.  

Utdanningen legger vekt på å utvikle kritisk tenkning, problemløsningsevner, relasjoner og gode samarbeidsferdigheter - egenskaper som er essensielle for å lykkes som leder. Læringsformen baseres på varierte undervisningsformer med forelesninger, refleksjon over praksis, erfaringsdeling og et godt læringsmiljø. Etter fullført utdanning står kandidatene enda bedre rustet i lederrollen med kompetanse innenfor et bredt spekter av ulike områder av helsesektoren.

Studiets innhold

Totalt består Helselederutdanningen av 8 hovedemner og 2 fordypningsemner. Hvert emne gjennomføres over to samlinger av to dager. Normalt gjennomføres et emne per semester. Etter gjennomført og bestått eksamen i de 8 hovedemnene, får man godkjent en årsenhet på 60 studiepoeng.

Suksess med desentralisert modell

En av suksessfaktorene til Helselederutdanningen er den desentraliserte modellen hvor vi møter lederne der de jobber. Alle samlingene gjennomføres ute hos oppdragsgiverne i kommunene. Studentene får undervisning og blir veiledet av kompetente fagpersoner. De får mulighet til å fordype seg i dagsaktuelle problemstillinger og case-studier som reflekterer hverdagen i helse- og omsorgssektoren, knyttet til temaer fra de ulike emnene.

 

Høgskolen i Innlandet legger vekt på å skape et stimulerende læringsmiljø der studentenes suksess og faglig utvikling er i sentrum. Med en moderne tilnærming til undervisning og ressurser som støtter både individuell og gruppebasert læring, gir helselederutdanningen studentene muligheten til å utforske, utvikle seg og bidra til å forme fremtiden for ledelse i sektoren. Helselederutdanningen ved Høgskolen i Innlandet er ikke bare en vei til en karriere innen helseledelse, men en mulighet til å gjøre en positiv og viktig kvalitetsutvikling av helsevesenet og samfunnet som helhet.

Mer informasjon

Prosjektleder for Helselederutdanningen er Henriette Melsom, Senter for livslang læring.

Her finner du mer informasjon om helselederutdanningen

Av Henriette Melsom
Publisert 2. feb. 2024 08:28 - Sist endret 2. feb. 2024 10:16