Spør pilegrimer om deres pengeforbruk

Går du pilegrimsleden over Dovrefjell i sommer? Vi vil gjerne vite hva du bruker penger på! 

skilt med tekst pilgrimsherberge på et gammelt stabbus langs olavsleden gjennom gudbrandsdalen

Overnatter pilegrimer på sovesal, hotell, i telt eller i en herberge? Forskere kartlegger hva de bruker penger på. Bilde: Tom Sørheim 

Sammen med Pilegrimssenteret Dovrefjell samler forskere fra Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet i sommer inn data i form av et spørreskjema. Pilegrimssenteret ønsker å få vite hvordan pilegrimsleden bidrar til lokal økonomisk verdiskaping for bedrifter og lokalsamfunn, og derfor må vi ha informasjon om hva pilegrimer bruker penger på og hvor.  

—Vi vet veldig mye, men ønsker å kunne å sette tall på hva ringvirkningene av pilegrimsturisme er, forteller regional leder Halldis Prestegård fra Pilegrimssenteret Dovrefjell. Senteret har ansvar for Gudbrandsdalsleden gjennom fire kommuner: Dovre, Oppdal, Rennebu og Orkland.  

Lokalbefolkning går også tur 

Undersøkelsen omfatter spørsmål om din motivasjon for å benytte pilegrimsleden og dine utgifter i det lokale området langs pilegrimsleden. 

Siden også lokalbefolkning og fritidsbeboere bruker pilegrimsleden og fasilitetene rundt, håper forskerne at også de svarer på spørreskjemaet. 

—Det kan virke rart å spørre om lokalbefolkningens og hyttefolks forbruk når vi skal belyse pilegrimene. Men for å kunne belyse pilegrimsturismes ringvirkninger er det nødvendig å forstå andelen av lokale innbyggeres og hyttefolkets utgifter (konsum) i det lokale området, opplyser prosjektleder fra Østlandsforskning, Iveta Malasevska. —Derfor håper vi at også folk som bor i de fire kommuner kan svare på spørreskjemaet.   

Digitalt og anonymt

Spørreskjemaet er digitalt og svarene anonyme. Skjemaet er å finne gjennom forskjellige sosiale mediakanaler, som for eksempel på Pilegrimssenterets Facebookside. I tillegg henges det opp plakater med en QR-kode som leder til spørreskjemaet.  

-Vi håper å få inn mye nyttig informasjon som kan hjelpe oss til å analysere pengestrømmene tilknyttet pilegrimsturisme, sier Malasevska.  

Spørreundersøkelse Pilegrimsledens økonomiske betydning for lokalsamfunn finner du her 

Emneord: spørreundersøkelse, datainnsamling, ringvirkninger, pilegrimer Av Windy Kester Moe
Publisert 14. juni 2024 14:18 - Sist endret 18. juni 2024 15:55