Elliot trekkes frem som et ungt talent

Vår tidligere student har på kort tid gjort seg bemerket etter fullførte studier på TV-skolen.

Portrettfoto Elliot.

Elliot Houwing-Endresen har tidligere studert på TV-skolen. Foto : Privat. 

Nylig ble 25-åringen av Kampanje trukket fram som «et ungt talent under 30 år som på kort tid har oppnådd mye eller utmerket seg gjennom å vinne en pris eller sitte i en jury». Selv beskriver han oppmerksomheten som kjempestas, men også litt merkelig.

– Det føles litt rart å bli omtalt på den måten, og samtidig er det nesten «ulovlig» å kalle seg for et talent. For meg var det selvfølgelig kjempegøy å få anerkjennelse for det jeg har gjort siden jeg fullførte studiene på Lillehammer i 2019, sier han.

Studerte tv-teknikk på Lillehammer

Elliot Houwing-Endresen er opprinnelig fra Oslo, og flyttet til Lillehammer for å studere bachelor i TV-teknikk. Han spesialiserte seg i enkamera, med fordypning som videojournalist, og fullførte studiene våren 2019. Siden har han gjort seg bemerket på mange områder.

– Jeg har på relativt kort tid fått gjort utrolig mye siden jeg kom inn i TV-bransjen. Jeg vil beskrive meg som hardtarbeidende, sosial og løsningsorientert, og mine personlige egenskaper, kombinert med det jeg lærte på høgskolen og interessen for faget i bunn, har åpnet mange dører, sier Elliot.

Elliot driver nå enkeltpersonsforetaket Houwing Media, i tillegg til at han jobber i selskapet Fenomen. Her er han motion designer/klipper og animatør, og jobber mye med det rent grafiske, men han er også svært interessert i musikkomposisjon. Elliot har fordypning som videojournalist, er komponist og regissør, samt veldig opptatt av illustrasjon, så han kan trygt beskrives som et multitalent.

Testet ulike roller i studietiden

Grunnen til at han har hatt en så vellykket start på karrieren etter fullførte studier henger sammen med at han som student fikk prøve seg i mange forskjellige roller i ulike produksjoner, samt at det på studiet i større grad var rom for å eksperimentere og gjøre feil sammenlignet med arbeidslivet.  

– Vi var en sammensveiset gjeng på TV-skolen og studiet var lagt opp slik at vi byttet på å ha ulike roller. Rulleringen gjorde at jeg ble kjent med produksjonen fra start til slutt, og fikk en god forståelse for prosessen til de rundt meg. For meg handlet det om å bruke de tre årene på å teste og feile litt, og på den måten finne min egen stil. Som student hadde jeg råd til å drite meg litt ut, sier Elliot.

De ulike rollene ga Elliot flere ben å stå på, og på det tredje og siste året på studiet spesialiserte han seg som videojournalist.

Bachelorfilmen åpnet døren til NRK

Dette året ble mye av oppmerksomheten rettet mot bachelorfilmen, der han lagde en dokumentar der vår bruk av sosiale medier ble problematisert. Elementer fra fiksjon og musikkvideo ble også integrert i filmen, som åpnet døren til NRK.

– En venninne av meg hadde tilfeldigvis praksis i NRK da jeg var ferdig på TV-skolen. Hun hadde gode kontakter der, så da sendte jeg over filmen for å få napp. Det resulterte i at jeg begynte å jobbe i P3 Gull høsten 2019, erindrer Elliot.

I de snaue tre årene siden han fullførte studiene har nettverket hans gitt han muligheten til å sette sitt preg på en rekke prosjekter. Han har blant annet vært komponist for dramaserien «Aber Bergen» på TV3, har blitt nominert til Gullruten i kategorien «beste grafiske design» for arbeidet med animasjon for NRK-serien «Gutter mot verden», og nylig har han blant annet jobbet med å klippe traileren til NRK-serien «Rådebank».

 – Skal man lykkes i TV-bransjen er man nesten nødt til å beherske ulike roller og stillinger. Studenttilværelsen har gitt meg flere ben å stå på, men jeg er på ingen måte ferdig utlært, da jeg utvikler meg for hvert prosjekt jeg er involvert i, sier Elliot.

Utelukker ikke videre studier

Hva fremtiden vil bringe har han ikke helt klart for seg, da han ser på karrieren som en prosess med trappetrinn der han ikke alltid vet hva neste steg innebærer. Å jobbe mer kreativt med drama, gjerne i lengre format, er noe han ønsker å utforske. Derfor utelukker han ikke videre studier ved Den norske filmskolen en gang i fremtiden.

– Videreutdanning er ikke mitt hovedfokus nå, men det kan skje. Jeg kjenner mange dyktige personer som skryter av tilværelsen ved filmskolen. Skolen har utvilsomt et godt rykte og utdanner dyktige filmfolk til et nytt nivå, sier han.

 

 

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 21. juni 2022 09:27