Kom til Hamar på utveksling - nå blir Liliana værende

Et vellykket utvekslingsopphold sørger for at Liliana  avslutter studiene i Polen for å ta hele utdannelsen ved Spillskolen. 

Portrettfoto av kvinnelig student i mørke klær foran en vegg med graffiti.

Liliana Maksysko er så fornøyd med utvekslingsoppholdet at hun nå vil søke seg til bachelor i animasjon og digital kunst. Foto: Håkon Boye Bergum/Høgskolen i Innlandet. 

– Jeg elsker å være her og studere i Hamar. Personlig så trives jeg med å bo i en litt mindre by enn Gdansk. I Hamar føles alt veldig nærme, uavhengig av om du vil gå på butikken, skal til skolen eller vil ta del i utendørsaktiviteter, sier Liliana Maksysko.

Fra og med høsten 2024 blir bachelor i animasjon og digital kunst og bachelor i spillteknologi og simulering engelskspråklige studier. Det gir studenter som Liliana muligheten til å gjøre utvekslingsoppholdet permanent. 

– Det er første gang vi kan gi utvekslingsstudenter som Liliana denne valgmuligheten siden disse studiene blir internasjonale. Det er selvfølgelig svært gledelig å kunne gi henne anledning til å følge drømmen sin og studere noe hun ikke hadde tilgang til uten å dra på utveksling, sier internasjonal rådgiver ved Spillskolen, Lene Kristin Minge.  

Flyttet til Hamar som utvekslingsstudent

Liliana kom til Hamar i januar i år som utvekslingsstudent. EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett (Erasmus +) åpnet døren for studier ved Spillskolen, der hun i første omgang skulle studere bachelor i animasjon og digital kunst i seks måneder. I Polen studerte hun bachelor i 3D-design og marketing, men hun ønsket i større grad å studere noe som var rettet mot animasjon og digital kunst enn grafisk design.

– Her har vi arbeidskrav som føles meningsfulle, enten om vi løser dem individuelt eller i team. Jeg studerer jeg noe jeg virkelig brenner for og som er svært relevant opp mot hva jeg vil jobbe med i fremtiden, sier Liliana.

Portrettfoto av lys kvinne med briller utenfor campus Hamar.
Liliana Maksysko er nå på utveksling ved campus Hamar.Foto: Håkon Boye Bergum/Høgskolen i Innlandet. 

Fagmiljøer som jobber tett sammen

– At Spillskolen er et så lite og tett miljø tror jeg er et stort fortrinn. Vi har spennende fagmiljøer innenfor teknologi og kunst som jobber tverrfaglig for å skape noe sammen, noe som er ganske unikt. I tillegg har vi en undervisningsform som gjør at faglærerne har mulighet til å være tett på studentene, mer enn hva som trolig er normalt ved større universiteter både nasjonalt og internasjonalt. Som mennesker ønsker vi å bli sett, og jeg tror at vi får til noe der, sier Minge.

Hun er en av flere, blant både studenter og ansatte, som har sørget for at Liliana har blitt tatt godt imot som utvekslingsstudent ved Spillskolen.

– Min erfaring er at nordmenn er vennlige og hjelpsomme. Jeg fikk mange venner på kort tid, og her i Hamar er det mange aktiviteter som gjør det lett å sosialisere. Jeg er også med i en gruppe på WhatsApp med Erasmus+ studenter som finner på ting privat, sier Liliana.

Minge introduserte Liliana for Buddy-programmet, som kort fortalt innebærer at en gruppe studenter sørger for at internasjonale studenter blir tatt godt imot og integrert ikke bare faglig, men sosialt som studenter.

– Min buddy viste meg hvor jeg skulle bo, rundt på høgskolen og hvor jeg skulle ha undervisning. Det var til stor hjelp at han viste meg de små tingene som er viktig i hverdagen, for eksempel nærmeste butikk og kollektivtransport. Så vil jeg påpeke at jeg ikke følte meg nervøs da jeg kom hit, men godt forberedt takket være god informasjon fra høgskolen i forkant, sier Liliana.

– Liliana er positiv, åpen, nysgjerrig og sulten på å lære nye ting. Hun er god på å ta kontakt hvis det er ting hun lurer på, og vi har hatt tett dialog både før hun kom hit og rett etter oppstart av semesteret. Det tok ikke lang tid før hun fortalte at hun hadde funnet seg godt til rette og spurte om det var mulig å forlenge oppholdet, sier Minge.

To studier blir engelskspråklige

Liliana anslår at det kun tok rundt to uker fra hun ankom Hamar til hun kom inn på tanken om å gjøre utvekslingsoppholdet permanent. I utgangspunktet studerte hun i Gdansk, men den nye planen ble å søke seg til bachelor i animasjon og digital kunst innen søknadsfristen 15.april 2024, og søke innpass på enkelte fag.

At bachelor i animasjon og digital kunst blir engelskspråklig fra høsten av sier Liliana ikke var utslagsgivende for at hun blir værende i Hamar. Det meste av undervisningen har allerede vært på engelsk, og på sikt ønsker hun å lære seg norsk flytende.

– Språket har ikke vært en stor barriere siden vi stort sett snakker engelsk på studiet. Jeg vil også lære norsk, men det vil ta litt tid, sier Liliana.

– Tilbakemeldingene fra studentene var positive da vi spurte om hva de tenkte om en endring slik at studiet ble engelskspråklig, og vi tror dette vil ha en positiv innvirkning på antallet søkere til studiene, sier Minge.

Selv om Liliana nå må søke seg inn på bachelorgraden, så vil hun fortsette i sitt nåværende kull sammen med sine medstudenter, noe hun er veldig takknemlig for. Hun kan nå se frem mot flere år som student ved Spillskolen. Etter den tid håper hun å gjøre karriere og få relevant jobb i spillindustrien her i Norge.

– Nå vil jeg først nyte studietiden og ta til meg så mye kunnskap jeg kan om blant annet spillutvikling og animasjon. De neste årene vil jeg bruke på å finne ut helt konkret hva jeg vil jobbe med i fremtiden og hva jeg ønsker å fordype meg i, sier Liliana.

Relaterte lenker

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 18. mars 2024 12:18 - Sist endret 22. mars 2024 10:11