Ingvill har gått hele studieløpet ved HINN

Ingvill Odden er historisk som den første kvinnelige Ph.d.-stipendiaten ved Seksjon for helse og treningsfysiologi som har tatt hele studieløpet hos oss.

Portrettfoto Ingvill Odden.

Ingvill Odden er nå stipendiat ved Seksjon for helse og treningsfysiologi. Foto : HINN. 

– Det har vært en utrolig kjekk og lærerik tid som student og nå stipendiat ved Høgskolen i Innlandet. Jeg har hatt det gøy hele veien og har i snart seks år studert noe jeg synes er svært spennende. Jeg gleder meg til hva de neste drøye tre årene vil bringe, og på lengre sikt er målet å forske videre her, sier Odden.

Prosjekt rettet mot godt trente syklister

Nå er hun i gang med det første prosjektet som inngår i hennes egen doktorgrad. Såkalt terskeltrening har blitt stadig mer populært de siste årene, og er noe blant annet Ingebrigtsen-brødrene benytter seg av. «Terskelbolkprosjektet» som startet opp i høst er rettet mot godt trente syklister, og kanskje kan det på sikt resultere i at vi får flere lokale verdensmestere i sykling som Tobias Foss fra Vingrom?

Man har tidligere sett at en blokk med høyintensiv trening bedrer prestasjonsnivået hos gode syklister, men ingen har hittil undersøkt treningseffektene av en terskelblokk. Dette vil Odden og resten av forskningsgruppa Trainome ved Seksjon for helse- og treningsfysiologi nå gjøre.

– Formålet med doktorgraden er å undersøke hvorfor mennesker responderer ulikt på utholdenhetstrening. Dersom vi kan øke forståelsen rundt hvorfor alle ikke får de samme tilpasningene etter å ha trent det samme treningsprogrammet er vi et steg nærmere å kunne skreddersy treningsprogrammer vi vet gir en god treningseffekt hos den enkelte. Spesielt hos sykdomsgrupper der trening kan fungere som medisin vil dette være svært viktig, da vi er nødt til å vite at den «treningsmedisinen» vi gir faktisk fungerer for hver enkelt pasient, forklarer Odden. 

Ingvill Odden med munnbind.
Ingvill Odden startet doktorgradsarbeidet høsten 2022. Foto : Andreas Øhrn. 

Fra årsstudium til doktorgrad

Faglig har Odden kommet langt på relativt kort tid siden hun i 2017 flyttet til Lillehammer fra Suldal for å satse på langrenn og studere årsstudium i idrett. Langrennskarrieren ble på videregående hemmet av sykdom, men hun ga det et siste forsøk. Raskt fant hun ut at studier var den riktige veien å gå.

– Dette året så jeg i forkant på som et slags friår, der tanken var å se om jeg kunne utvikle meg som langrennsløper. Istedenfor ble det en inngang til et langt studieløp ved HINN, erindrer Odden.

Vendepunkt under intern praksis

Etter fullført årsstudium fortsatte Odden på bachelor i idrettsvitenskap med fordypning i helse og treningsfysiologi. Det andre året av bachelorgraden beskriver hun som helt avgjørende for hennes vei videre. Da fant hun ut at det var forsker hun ønsket å bli. Siden har hun jobbet målbevisst for å tilegne seg den nødvendige kompetansen og erfaringen som må til for å være aktuell for å ta en doktorgrad.

– Da var jeg så heldig at jeg fikk praksisplass ved testlabben på Storhove. Her ble jeg blant annet involvert i fysiologisk testing både av idrettsutøvere og i forbindelse med ulike forskningsprosjekt, noe som var veldig stas. Det ga mersmak å lære om blant annet forskningsmetode, og praksisperioden var helt avgjørende for hvordan ting har blitt. Det var da jeg fant ut at jeg ønsket å ta en doktorgrad innen treningsfysiologi, erindrer Odden.

Traff samboeren på studiestedet

Det var også i idrettslabben hun traff sin fremtidige samboer, Tomas Urianstad, som nå er høgskolelektor ved HINN. Etter fullført bachelorgrad gikk hun videre på master i treningsfysiologi. Både bacheloroppgaven og masteroppgaven er relatert til utholdenhetstrening, og doktorgradsarbeidet er i stor grad en videreføring av disse. Men det var ikke gitt at det ville være noen tilgjengelige doktorgradsstillinger etter fullført mastergrad.

Odden hadde uansett bestemt seg for at hun skulle gjøre det hun kunne for å stille seg i en slik posisjon at dersom det ble utlyst en doktorgradsstilling, så skulle hun være med i kampen om å få den. Samtidig som hun var i innspurten på masteroppgaven sin våren 2022, ble det lyst ut en stilling ved HINN. En uke etter fullført mastergrad leverte hun søknad og prosjektbeskrivelse, og i konkurranse med flere andre fikk hun stillingen ved Seksjon for helse- og treningsfysiologi.

– Helt siden mitt andre studieår har jeg sagt ja til så mye arbeid som mulig i labben og gått i alt av forelesninger. Jeg har hele veien prøvd å vise at jeg er interessert og ønsker å lære, noe jeg tror spilte en viktig rolle i denne prosessen, sier Odden.

Ingvill Odden i forskningslab.
Odden kan se tilbake på drøyt fem år som student ved HINN. Foto : Andreas Øhrn. 

Seksjon for helse- og treningsfysiologi har en strategi der bachelor- og masterstudenter involveres så mye som mulig i forskningsarbeid, noe Odden beskriver som helt unikt.

Roser medstudentene og fagmiljøet

– Viser du interesse, får du muligheten til å lære. I det første prosjektet som skal inngå i doktorgraden min er det tre masterstudenter og fire bachelorstudenter involvert. De er veldig flinke og gjennomfører det meste av testingen i labben og treningen med deltakerne, mens jeg har en mer overordnet rolle. Seksjonen er helt avhengig av studentene for å få til slike store prosjekter, og ikke minst for at kvaliteten på prosjektene blir så bra, forklarer Odden.

Et omfattende prosjekt

PhD-en «Variability in responses to endurance exercise training in untrained and trained individuals” består av to prosjekter. Det tidligere nevnte “Terskelbolkprosjektet” er rettet mot godt trente syklister, og startet opp i høst, mens «Repeat» er rettet mot utrente mennesker. Dette prosjektet starter opp høsten 2023.

Som student og nå stipendiat er Odden klar på at fellesskapet på både studiet og ved seksjonen er en trygghet i det omfattende prosjektet hun skal jobbe på i drøye tre år til.

– Ingen klarer noe alene, og jeg tror det gode samarbeidet mellom studentene og de ansatte på seksjonen er avgjørende for at studentene sitter igjen med et veldig bra læringsutbytte etter endt studieløp, og at seksjonen får gjennomført og publisert studier av veldig høy kvalitet. Selv om jeg har lært mye om hvordan kroppen påvirkes av trening gjennom studieløpet, så ønsker jeg å lære enda mer. Det er derfor veldig stas at jeg får fortsette å lære av og være en del av miljøet ved Seksjon for helse- og treningsfysiologi i årene framover, sier Odden.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 30. nov. 2022 10:14 - Sist endret 30. nov. 2022 11:13