Isaac trener et av Norges beste kvinnehockeylag: – Studiene har gjort meg til en bedre trener

Isaac Palmgren kombinerer jobben som trener for Lillehammers kvinnelag og JU16 landslaget med å studere bachelor i idrett, spesialisering i trenerrollen, deltid.

Ishockeytrener Isaac Palmgren iført mørk dress på spillerbenken i Håkons Hall.

Isaac Palmgreen har hatt stor suksess som trener for Lillehammers kvinnehockeylag. Foto : Arild Åssveen. 

– Jeg startet med studier samtidig som jeg tok over kvinnelaget for et snaut år siden. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til om dette lot seg kombinere, men jeg tok helt feil. Å spesialisere meg i trenerrollen er så bra og relevant opp mot det jeg gjør i jobben min, og det er fullt mulig å kombinere skole og idrett, sier Palmgren.

Vil oppfordre spillerne til å ta høyere utdanning

Vi skrur tiden tilbake ett år til våren 2022. Da tok Palmgren på seg jobben som trener for Lillehammer-kvinnene, som samme høst gjorde sin debut i Bambusa-ligaen, rundt samme tid som Palmgren startet med studier.

Sesongen ble en gedigen opptur, med seriegull og NM-sølv med et svært ungt mannskap, der åtte av spillerne gikk i 1. klasse på NTG og tre andre i 2.klasse og to jenter i 3.klasse på NTG. I tillegg er det en spiller som går i 2. klasse på en annen skole og to jenter som er litt eldre som jobber i klubben.

– Det er også mange av spillerne på herrelaget som studerer, og som trener vil jeg råde de yngre spillerne mine til å gjøre det samme når de har fullført videregående. For meg har det vært viktig å ha fokus på flere ting i hverdagen, og kunne koble av fra ishockeyen med studier, sier Palmgren.

Siden han startet med studier nesten samtidig med at han tok over kvinnelaget, har det ikke vært mulig for spillerne å se noen spesiell endring i hans trenerfilosofi og væremåte som trener sett opp mot tiden før han startet med høyere utdanning. Personlig er han dog ikke i tvil om at studiene har hatt en verdi for han.

– Spesielt på det pedagogiske har jeg utviklet meg mye, blant annet hvordan jeg kommuniserer med og legger til rette for spillerne.  Som trener er jeg opptatt av at de selv skal lære av sine feil, og at jeg ikke hele tiden skal si hva de skal gjøre, slik at de kan utforske sine egne styrker og svakheter. Studiene har gitt meg en god bekreftelse på denne strategien, samtidig som jeg har lært mye nytt om blant annet hvordan kroppen fungerer og det mentale i idretten, sier Palmgren.

Skal studere i fire år

Bachelor i idrett – spesialisering i trenerrollen, deltid er tilpasset deg som ønsker å ta en ren trenerutdanning og er organisert som et nett- og samlingsbasert deltidsstudium over fire år. Palmgren har nå kombinert studier med trenerjobben i et snaut år, og har gjort seg noen viktige erfaringer han vil ha nytte av i fremtiden. Det krever mye dedikasjon, men innsatsen har betalt seg.

– Jeg ble ansatt som trener for et helt nytt lag med mange unge spillere, og mange av dem var ikke så vant med å bli satt inn i et spillesystem og en treningshverdag der de må forholde seg til et lag, siden de har spilt på mange forskjellige lag og ingen har tidligere hatt et fullstendig ansvar for dem. Som trener for et ungt kvinnelag er det viktig å sette spillerne i sentrum, vise omsorg og bygge dem opp, ikke ned. De skal føle på mestring, så blir det en balansegang mot å trene hardt og gi dem tilstrekkelige utfordringer, sier Palmgren.

Palmgren er opprinnelig fra Lørenskog og har selv spilt ishockey aktivt på NTG Lillehammer, men flyttet i en kort periode tilbake til Lørenskog der han startet trenerkarrieren med å være assistent på U16-laget i 2020. Deretter returnerte han til Lillehammer for å trene U16, U14 og være hovedtrener for akademiet til Lillehammer Ishockeyklubb.

– Jeg har kun vært trener i tre fulle sesonger og er kun 22 år, så det har gått veldig fort. Jeg har fortsatt mye å lære, men når jeg nå ser tilbake er jeg glad for at jeg fulgte rådet til mentorene mine Tom Jøstne, Åge Ellingsen og Per Olav Skarpjordet. De pushet meg til å ta studier ved siden av, noe som viste seg å være et godt valg, sier Palmgren.

En hektisk hverdag

I tillegg til studier jobber han nå som trener på NTG Lillehammer, er trener for kvinnelaget, og i mai tok han også over som hovedtrener for U16-landslaget for jenter.

– Både her på Lillehammer og nasjonalt er det viktig å utvikle kvinnehockeyen, og jeg er glad for at jeg har muligheten til det i disse to rollene. Ambisjonen er at jeg kan bidra med å utvikle spillere til de beste ligaene i verden, og heve både kravene og standarden fra ung alder, sier Palmgren.

Selv om det tidvis blir en hektisk hverdag, er han klar på at det oppnåelig å kombinere studier med jobb slik han nå gjør. Studiet er på deltid og svært fleksibelt, og han har inntrykk av at fagmiljøet er på utkikk etter studenter med hans bakgrunn og erfaring.  

– Det krever dedikasjon og en del planlegging, men det har gått veldig fint så langt. Så har jeg også lært mye om viktigheten av å ta vare på seg selv og grep for å sikre seg overskudd. Er du ikke 100 prosent, kan du ikke hjelpe noen som trener, sier Palmgren.

Etter planen skal Palmgren fullføre bachelorgraden våren 2026. På kort sikt er planen å bli i Lillehammer og få relevant trenererfaring på landslaget, klubblaget og som student. På litt lengre sikt håper han å ta steget til utlandet.

– Jeg er kun 22 år, så jeg stresser ikke med å komme ut til andre land. Nå er jeg ute etter å lære mer og få mer kunnskap. Men det er klart at å være trener i Sverige, USA eller Canada er noe som frister senere i karrieren, sier Palmgren.

Relaterte lenker

Emneord: studier, studieveiledning Av Håkon Boye Bergum
Publisert 7. juni 2023 09:15 - Sist endret 28. feb. 2024 13:02