Veien videre med folkehelse

Hva kan man gjøre etter fullførte studier innen folkehelse? Ingeborg og Anne fikk raskt relevante jobber, og delte nylig sine beste tips til våre nåværende studenter.

Portrettfoto Ingeborg Lund og Anne Tvedt.

Anne Sigbjørnsdotter Tvedt og Ingeborg Lunde  var blant foredragsholderne under "Veien videre" seminaret på Terningen Arena. Foto : HINN. 

– Det er mange veier å gå for å få relevant jobb innen folkehelse. Personlig vil jeg råde studentene til å være fleksible og villige til å flytte på seg for å få relevant erfaring og jobb etter studiene. Å ta sjansen på litt spennende og eksotiske jobbmuligheter er noe jeg vil anbefale, sier Ingeborg Lunde.

Hun er opprinnelig fra Trysil, og flyttet til Nord-Norge kort tid etter å ha fullført bachelor i folkehelsearbeid og master i folkehelsevitenskap. Der jobbet hun i snaut tre år som folkehelserådgiver og fagleder av frisklivssentralen i Hamarøy kommune i Salten i Nordland.

– Denne stillingen var midt i blinken for meg siden jeg fikk jobbe med koordinering av helsefremmende arbeid. Dette inkluderte samarbeid med både kommuneoverlege og helsestasjon i kommunen, og var en veldig praktisk jobb med blant annet mye fysisk aktivitet og kostholdsveiledning, erindrer Lunde. 

Seminar rettet mot nåværende studenter

Hun var en av foredragsholderne under «Veien videre» seminaret som ble avholdt i Terningen Arena 24. november. Seminaret var først og fremst rettet mot nåværende studenter som snart har fullført bachelor i folkehelsearbeid eller master i folkehelsevitenskap. Sammen med flere andre tidligere studenter ga Lunde svar på hva man kan jobbe med i etterkant av fullførte studier innen folkehelse, og tips til hvordan man får seg jobb.

– Mye tyder på at vi trenger flere som kan jobbe med de store folkehelseutfordringene i Norge. I den sammenheng er perspektivet og tankegangen fra studier innen folkehelse viktige å ha med i debatten og i arbeidslivet, og kompetansen vi har opparbeidet oss innen helsefremmende arbeid er svært aktuelt, sier Lunde.

Ingeborg Lunde med kolleger.
Ingeborg Lunde her avbildet fra innspillsmøte om Nasjonal livskvalitetsstrategi. Fra venstre :  Ellinor Major, Ane Bjørnsgaard, Ingeborg Lunde og Sissel Løkra. Foto : Innlandet fylkeskommune. 

Ble interessert i folkehelse i Namibia

Anne Sigbjørnsdotter Tvedt startet studenttilværelsen hos oss med å ta årsstudium i mat, ernæring og helse, som hun fikk innpasset i studieløpet til bachelor i folkehelsearbeid. Nå jobber hun med arbeidsinkludering i MjøsAnker.

– Det var egentlig litt tilfeldig at jeg startet med studier innen folkehelse. Jeg tok et friår etter videregående som jeg brukte på å utdanne meg til personlig trener. Jeg jobbet som frivillig på en legeklinikk i Namibia, og erfaringene herfra fikk meg interessert i folkehelse, sier Sigbjørnsdotter Tvedt.

Tuberkulose var en sykdom som skapte mange utfordringer i Namibia da Tvedt jobbet i landet, og arbeid med forebyggende tiltak knyttet til dette ble en sentral del av oppholdet.

– Vi så raskt effekten av tiltakene vi fikk iverksatt, og gradvis kom interessen for å studere folkehelse, sier Sigbjørnsdotter Tvedt.

Hun er fra Hallingdal og startet på bachelor i folkehelsearbeid i 2017 og fullførte graden i 2020.

–Det viktigste jeg lærte som student var hvordan jeg burde kommunisere med folk i sårbare situasjoner. Emner knyttet til pedagogikk og relasjonsbygging har jeg hatt spesielt stor nytte av, sier Sigbjørnsdotter Tvedt.

Stilling knyttet til arbeidsinkludering

I MjøsAnker jobber hun med arbeidsinkludering, noe som innebærer å håndtere bestillinger fra NAV, avklare arbeidsevne og tilretteleggingsbehov. Her baserer hun arbeidet i stor grad på samtaler og observasjoner av brukere, samt individuell kartlegging. Nå kombinerer hun jobben med videreutdanning i sosialpedagogikk.

– Jeg liker å være student og ønsker mer faglig påfyll. På sikt ønsker jeg å jobbe enda mer gruppebasert enn nå, og da tror jeg sosialpedagogikk er nyttig. Internt ved Mjøsanker vil jeg trolig få enda større muligheter for å jobbe på fagsenteret med mer pedagogiske tiltak, sier Sigbjørnsdotter Tvedt.

Jobber med folkehelse i Innlandet fylkeskommune

Lunde, som etter oppholdet i Nord-Norge nå jobber som rådgiver innen folkehelse i Innlandet fylkeskommune, snakket under seminaret blant annet om erfaringer fra de to studiene og på hvilken måte det hun lærte er relevant opp mot hennes nåværende stilling i samfunnsutviklingsavdelingen i fylkeskommunen.

– Nå følger jeg opp et tiårig nasjonalt program, Program for folkehelsearbeid i kommunene som fylkeskommunal prosjektleder. Dette inkluderer oppfølging av kommunale tiltak. Til våren skal vi gjennomføre en stor folkehelseundersøkelse sammen med Folkehelseinstituttet. Dette blir den første undersøkelsen av sitt slag mot innbyggerne i Innlandet som et samlet fylke, sier Lunde.  

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 7. des. 2022 10:51