Lasse etter rakettoppskyting: – En opplevelse for livet

Vår tidligere student Lasse Fredagsvik var på plass i mission control room da den nye europeiske bæreraketten for store nyttelaster, Ariane 6, ble skutt opp i verdensrommet 9.juli.

Rakett som blir skutt opp i verdensrommet.

9.juli ble Ariane 6 skutt opp i Sør-Amerika. Foto: ESA/ S.Corvaja. 

Lasse er en av tre nyutdannede nordmenn som har fått være med på å utvikle en egen satellitt, YPSat. Denne var med under oppskytingen, som fant sted fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika tirsdag 9.juli klokken 20.00 norsk tid.

– Det var jo ekstremt kult å sitte i mission control room. Det er noe man vanligvis ser i science fiction filmer, så jeg kan love deg at det var et høydepunkt og en opplevelse for livet, sier Lasse.

Portrettfoto Lasse Fredagsvik.
Lasse Fredagsvik har tidligere studert ved HINN. Nå jobber han i European Space Agency. Foto: ESA. 

Fredagsvik fulgte oppskytingen fra European Space Operations Center i Tyskland for å dokumentere arbeidet som gruppen gjør der, samt koordinere delingen av målingene fra YPSat.

Studerte miljøpsykologi ved HINN

Lasse har tidligere fortalt om at han helt fra ung alder ønsket å bli astronaut og har hatt en stor interesse for romfart. Barndomsdrømmen ble ikke oppfylt, men master i miljøpsykologi ved studiested Lillehammer viste seg å bli en døråpner inn i Den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA.

Etter studiene flyttet han til Nederland og 1. september gikk han inn i et young graduate traineeship hos ESA. Nå er han leder for Young ESA og prosjektkommunikasjonsansvarlig for YPSat.

– Bakgrunnen min fra miljøpsykologi har vært veldig nyttig i arbeidet med kommunikasjonsplanen. Vi har hatt et særlig fokus på personene bak prosjektet og skape en god grafisk profil som vi har fått gode tilbakemeldinger på, sier Lasse.

ESA har et eget program for nyutdannede i organisasjonen, såkalte Young Professionals. Lasse forklarer at YPSat er et prosjekt gjennom Young ESA som han, andre som er young graduate trainee og generelt unge ansatte i ESA Young Professionals har gjort på fritiden.

Mennesker som ser opp på en skjerm.
Det var stor spenning hos Lasse og kollegene i forkant av oppskytingen. Foto:ESA. 

– Allerede i september 2022 startet dette arbeidet. I nesten to år har vi jobbet frem mot oppskytingen. Det er en god stund, men samtidig ganske kort i romfartsammenheng. Vi hadde alle skikkelig gåsehud og mange følelser var i sving før og under oppskytingen, sier Lasse.

På den første turen hadde bæreraketten Ariane 6 ingen stor satellitt eller romsonde om bord, men en rekke vitenskapelige eksperimenter og småsatellitter som skulle utføre ulike typer forskning, blant dem YPSat.

– Satellitten tok bilder og video fra innsiden av bæreraketten under oppskytingen og når nyttelasten ble satt fri under oppskytingen, i tillegg til bilder av jorda, forklarer Lasse.

Bilde fra verdensrommet av jorda.
Å ta bilder og video av blant annet jorda var en av oppgavene til YPSat. Foto: ESA YPSat.

Mens raketten i seg selv er 56 meter høy er YPSat en relativt liten satellitt på 20 x 20 x 30 centimeter, men består av de samme hoveddelene som en større satellitt.

Når Ariane 6 nådde en viss høyde under oppskytingen ble YPSat aktivert, og filmet selve separasjonen av nesekjeglen på toppen av raketten, samt når flere småsatellitter slippes ut i verdensrommet.

En vellykket oppskyting

– Jeg vil si at vi fikk 100 prosent mission success med satellitten vår.  Vi fikk tatt bildene og videoene som vi hadde planlagt, i tillegg til at vi fikk målt magnetosfæren og alt kom seg ned. Så vi er kjempefornøyde, sier Lasse.

Mann som jobber på PC.
Lasse har fått positive signaler om videre engasjement etter fullført traineeopphold. Foto:ESA. 

Lasse vil avslutte sitt Young Graduate Trainee Program hos ESA i august. Han håper å få jobbe mer med romfart i fremtiden, og har fått signaler som tilsier at det er gode muligheter for at han får videre engasjement i ESA.

– Jeg har vært del av et læringsprogram og fått utviklet og erfart masse som jeg tar med meg videre. Det har også vært veldig positivt at stillingen etter hvert har blitt justert mer mot det jeg kan og interesserer meg for, sier Lasse.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 12. juli 2024 12:06 - Sist endret 12. juli 2024 13:59