Sarah studerer rettsvitenskap:– Vi har en felles mentalitet om å hjelpe hverandre

Konkurranse og karakterpress er noe jusstudenter tidvis kan føle på, men på studiested Lillehammer er studentene gode til å støtte hverandre.

Portrettfoto av en kvinnelig student.

Sarah Ørjasæter Forås er andreårsstudent på bachelor i rettsvitenskap. Foto: Håkon Boye Bergum/Høgskolen i Innlandet. 

– En stor fordel med å studere rettsvitenskap i Lillehammer er at det er enkelt å danne nettverk her. Folk fra hele Norge kommer hit for å studere rettsvitenskap. Det gir en god miks der vi alle er på utkikk etter en ny omgangskrets, mens det mange andre steder er slik at studentene studerer i hjembyen og ikke trenger et nytt nettverk. Vi trenger alle noen å lene oss på, både for å finne på ting på fritiden og for å lykkes med studiene, sier andreårsstudent Sarah Ørjasæter Forås.

Flyttet til Lillehammer for å studere

Hun er opprinnelig fra Nord-Trøndelag og etter atten måneder i Forsvaret og et årsstudium i sosiologi flytte hun sørover. Lillehammer var førstevalget blant utdanningsinstitusjonene som tilbyr bachelor i rettsvitenskap.

– Jeg vurderte rettsvitenskap over en lengre periode, men i militæret ble jeg spesielt interessert i dette med juss og lovverk. At jeg valgte Lillehammer handlet om anbefalinger fra tidligere studenter som hadde studert her, sier Forås.

Et studium med ambisiøse studenter

Læringsmiljøet for studier innen juss og rettsvitenskap i Norge er tidvis blitt beskrevet som preget av karakterpress og med et konkurransepreg. Senest i Advokatbladet i februar. Mange av studentene ved bachelor i rettsvitenskap ved HINN ønsker å søke seg videre til toårige masterprogram i rettsvitenskap ved andre utdanningsinstitusjoner, noe som forutsetter gode karakterer.

– Rettsvitenskap har på mange måter blitt et slags prestisjestudium, men her ved HINN har jeg kun erfaring med åpne og inkluderende medstudenter. Læringsmiljøet tar ikke skade av karakterpresset enkelte føler på, sier Forås.

Hun sier studiehverdagen består av mye pensumlesing, men at hun og medstudentene i kollokviegrupper deler erfaringer, diskuterer pensum og drøfter arbeidskrav.

– Det er ingen tvil om at det er et karakterpress og konkurranse, men vi holder ikke igjen i diskusjonene. Det er en felles mentalitet om at vi hjelper hverandre, sier Forås.

Jente som studerer på biblioteket.
Sarah mener at læringsmiljøet på rettsvitenskap ikke tar skade av karakterpresset. Foto: Håkon Boye Bergum/Høgskolen i Innlandet. 

Selv har hun brukt tiden i Lillehammer til å engasjere seg på vegne av andre jusstudenter. Tidligere har hun vært leder i Fagstyret, et av understyrene i Jussforeningen, som er linjeforeningen for jusstudenter ved HINN. Nå har hun verv i blant annet Juristforbundet Student Lillehammer og leder Juristforbundets bachelorutvalg, som er en plattform der alle utdanningsinstitusjoner med bachelorstudium i rettsvitenskap er representert. Dette er en plattform for samarbeid og drøfting, der ideer utvikles og felles problemstillinger drøftes.

– Personlig ønske jeg å bidra til jussmiljøet og gi det beste utgangspunktet for både mine medstudenter på Lillehammer, men også ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge. Så er slike verv en fin måte å bygge nettverk på, sier Forås.

Vil søke seg til master

Om et drøyt år vil Forås ha fullført bachelorgraden. Hun vil trolig søke seg videre på det toårige masterprogrammet i rettsvitenskap ved Universitet i Bergen, men forholder seg åpen til andre yrkesretninger enn utelukkende jurist- og advokatyrket.

– En av fordelene med å ta bachelor i rettsvitenskap kontra en integrert master er at jeg definitivt får en grad etter tre år, og så kan bygge på med en annen master. Eventuelt kan man jobbe når bachelorgraden er fullført. Mange tenker at juss er veldig spisset, men samtidig er det relevant for mange bransjer og et utgangspunkt for mange ulike mastere, for eksempel innen økonomi eller offentlig ledelse og styring, sier Forås.

Relaterte lenker

Emneord: Studieveiledning, Studier Av Håkon Boye Bergum
Publisert 12. mars 2024 09:12 - Sist endret 21. mars 2024 14:20