Tore studerer musikkformidling: – Jeg vil bli et kjent navn i musikk-Norge

Ved Høgskolen i Innlandet finnes musikkstudier både for deg som vil jobbe i musikkbransjen eller deg som vil gjøre karriere som musiker, slik som Tore.

Artist Tore Pedersen i hvit jakke syngende på scenen.

Tore Pedersen flyttet til Hamar for å studere musikkformdling. Foto: Espen Kristiansen/Høgskolen i Innlandet. 

– Musikk har og vil i fremtiden spille en stor rolle i livet mitt. Det er musikk jeg kan og mestrer, og det som fenger hodet mitt. Musikk er meg, sier Tore Pedersen.

Tore valgte musikkformidling

I 2016 kom han til finalen i Norske Talenter og fire år senere på andreplass i Idol. Ønsket om å utvikle seg som artist fikk han til å starte på bachelor i musikkformidling ved studiested Hamar høsten 2023.

– Jeg kom til Hamar søndagen før studiestart og fikk et godt førsteinntrykk. Etter noen få timer som student innså jeg at dette var et godt valg, sier Tore.

Musikkstudier både i Hamar og Rena

Ved Høgskolen i Innlandet kan man velge blant en rekke musikkrelaterte studier. Tore valgte bachelor i musikkformidling, som er en utøvende musikkutdanning som tar utgangspunkt i den enkeltes musikk, sjanger og formidlingsevner. Studiet gir han muligheten til å jobbe videre mot artistdrømmen.

Portrettofoto av mann som sitter i et studio.
Tore Pedersen ble nummer to i Idol i 2020. Nå studerer han hos oss. Foto:Espen Kristiansen/Høgskolen i Innlandet. 

– Musikkmiljøet her i Hamar holder et høyt nivå, noe som gjør det lettere å samarbeide med andre. Det er mange jeg kan spørre hvis jeg trenger hjelp til å akkompagnere med på en låt, sier Tore.

Er du mest interessert i selve musikkbransjen og tema som økonomi, prosjektledelse og artistutvikling er trolig Bachelor i Music Business and Production på Rena rett valg.

– Skillet mellom den kreative og forretningsmessige siden av musikk har blitt mer utydelig, og derfor øker etterspørselen etter profesjonelle som kan bygge bro over dette gapet. En målsetting for studiet er forståelsen av musikk som kreativt kulturskapende og produktutvikling i et gjensidig samvirke, sier studieprogramansvarlig Jonas Bjälesjö.

Mann som sitter i et mørkt studio med ryggen til kamera.
Fra og med høsten 2024 blir det mulig å studere Bachelor i Music Business and Production på studiested Rena. Foto:Privat. 

Et unikt studium på Rena

Bachelor i Music Business and Production er et unikt studium i den forstand at det ikke finnes noen tilsvarende bachelorstudium på universitetsnivå i Skandinavia. Studiet har nylig blitt revidert, noe som innebærer at studentene nå sikres et sterkt grunnlag for å kunne skape bærekraftig økonomi innenfor musikkbransjen, enten gjennom sysselsetting eller ved å drive egen virksomhet.

– Studiet har fått en enda tydeligere retning på hva som skal til for å leve av musikken. Nå er fokus mer på praktisk studioarbeid, utvikling av eget kunstnerisk virke og komposisjon. Større linjer dras mellom fagene for å gi studentene muligheten til å se hva som skal til for å lage varige prosjekter innenfor ønsket sjanger og segment, sier høgskolelektor ved Handelshøgskolen Innlandet, Carl Henrik Wahl.

Studiet består av nivåer som bygger på hverandre, og sikrer på denne måten progresjon.

– Bachelorgraden er orientert mot musikkbransjens verdisystem og de tre primære inntektsstrømmene; inntekter fra innspilt musikk, opphavsrettslige inntekter og inntekter fra livemusikk, sier Bjälesjö.

Mann med caps som sitter i et studio.
Det reviderte studiet på Rena vil fra høsten av ta inn et helt nytt kull med studenter. Foto: Privat. 

En av de store styrkene ved studiet er at deler av fagmiljøet til daglig jobber i musikkbransjen, og tar med siste nytt fra bransjen til Rena og studentene.

– Vi holder øye med det norske og internasjonale markedet. I tillegg har vi tilstedeværelse ved utvalgte bransjefestivaler i hele verden flere ganger i året, og tar med oppdateringer tilbake til klasserommet, sier Wahl.

Har fått et godt førsteinntrykk av Hamar

Tore Pedersen har nå fullført et semester som student på bachelor i musikkformidling, og beskriver det som en lærerik periode der man går inn på temaene på en praktisk og forståelig måte.

– Personlig har jeg aldri vært spesielt skoleinteressert og var litt spent på hvordan det ville bli med høyere utdanning. Derfor er det godt å se at fagmiljøet sidestiller studentene og gir oss alle like stort rom. Noen er mer beskjedne, mens andre er veldig frampå. Ferdighetene blant oss varierer, men uavhengig av musikalsk nivå og bakgrunn så føler vi oss godt ivaretatt, sier Tore.

Har utviklet seg personlig og som artist

Som student på bachelor i musikkformidling ønsker Tore å utvikle sin egen stil, der han bruker egne erfaringer og opplevelser aktivt i musikken. Han er ikke redd for å uttrykke svakhet eller sårbarhet, noe som gjenspeiles i flere emosjonelle og tankefulle tekster.

Musikk beskriver han som en del av hans personlighet og en interesse som også har hjulpet han i oppveksten. Stamming, negative tanker, utfrysning og mobbing har vært utfordringer musikken har hjulpet han med å bearbeide, som en form for medisin.

Som artist bruker han sitt alter ego Tore P, som er ganske lik Tore Pedersen på mange måter.

– Tore P er preget av følelser og ikke redd for å gjøre noe helt nytt eller gå tilbake på det som fungerer. Musikkstilen er pop-inspirert og ganske nedpå. Det er rytmisk, litt house og alt i alt en variert artist. Han er en poet som bruker metaforer og har et mål om å få frem de rette budskapene, sier Tore. 

Artist som opptrer på en scene foran publikum.
Musikken spiller en stor og viktig rolle i Tores liv. Foto: Espen Kristiansen/Høgskolen i Innlandet. 

Nylig fremførte han en egenprodusert sang han jobber med på Gregers foran andre musikkstudenter, der han fikk tilbakemeldinger etter fremføringen.

– Jeg merker at jeg har utviklet meg både personlig og musikalsk siden jeg startet med studier. Jeg har blitt en bedre lytter og evner bedre å se ting fra flere sider, samt respektere andres meninger. Rent musikalsk har jeg lært mye om samspill og rent pedagogisk om å lære og lære bort, sier Tore.

For øyeblikket spiller Tore i et band i Hamar og et i Oslo. Artistdrømmen lever i beste velgående.

– Jeg ønsker å bli et kjent navn innenfor musikk-Norge, og holde konserter og delta på festivaler landet rundt. Så er det også viktig for meg å få en bachelor i musikkformidling til slutt, sier Tore.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 18. jan. 2024 15:18 - Sist endret 26. jan. 2024 11:21