Årsstudiet ga mersmak - fortsatte på bachelor i landbruksteknikk

Ole Sigurd Lodsby ønsket å kombinere jobb med studier. Etter fullført årsstudium i økologisk landbruk hos oss valgte han å gå videre.

Mann hengende på siden av en traktor.

Ole Sigurd Lodsby tok først årsstudium i økologisk landbruk før han gikk videre på bachelor i landbruksteknikk. Foto : Privat. 

Studieomtaler : Årsstudium i økologisk landbruk og bachelor i landbruksteknikk. 

26-åringen gikk på Hadeland videregående skole i Gran før han begynte å jobbe. Han slo seg til ro og kjøpte hus, men gradvis vokste interessen for landbruk. Siden årsstudium i økologisk landbruk er nettbasert og tilbys som et deltidsstudium over to år lot det seg kombinere med jobben.

- Jeg er ikke oppvokst på gård, men har mange rundt meg som er det. Så interessen kommer nok fra dem. Da jeg fant ut at det var en åpning for å studere hjemmefra var det et enkelt valg å starte med høyere utdanning, sier Lodsby.

Han startet på årsstudium i økologisk landbruk høsten 2018, og fullførte årsstudiet sommeren 2020.

- For meg har det fungert veldig bra å studere hjemmefra. Forelesningene er tilgjengelige hele tiden, så jeg kunne studere når det passet meg. Derfor ble det jobb på dagtid, mens jeg på kveldstid hørte på forelesninger og leste gjennom fagstoff.

Smilende mann som holder et dyr i armene i et fjøs.
Ole Sigurd Lodsby kombinerer jobb med studier hos oss. Foto : Privat.

Årsstudium i økologisk landbruk har vist seg å være et svært populært studium. Det har aldri før tatt inn så mange studenter som høsten 2020, og har hatt en formidabel utvikling over flere år. Over 170 studenter fikk tilbud om plass på studiet i 2020, mot åtte da studiet startet opp for sytten år siden.

- Dette er på mange måter en suksesshistorie som viser at økologisk landbruk som nettbasert studium er et godt og populært studietilbud. At det kan gjennomføres digitalt er nok en viktig årsak til populariteten, men den økte oppmerksomheten rettet mot nasjonal matproduksjon og ivaretagelse av lokale ressurser spiller også inn, mener instituttleder ved fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi, Morten Tofastrud.

Tilværelsen som student ga såpass mersmak at Lodsby deretter gikk rett videre til å studere bachelor i landbruksteknikk.

- Jeg bestemte meg underveis for å studere videre. Covid-19, med delvis stengte studiesteder og lite fysisk undervisning har gjort at jeg så langt har klart å kombinere jobb med studier, forklarer Lodsby.

- Enkelte tar med seg kunnskapen fra årsstudiet inn i egen matproduksjon på større eller mindre gårder, eller i sin nåværende jobb. Men flere velger også videre utdanning hos oss innen landbruk, sier Tofastrud.

Lodsby kunne relativt lite om landbruksteknikk før han startet på bachelorutdanningen. Nå har han fullført første semester, og blant annet fått en grundig innføring i fysikk, statistikk og rapportskriving før han og medstudentene nå lærer mer spesifikt om blant annet hydraulikk, dataassistert konstruksjon, traktorer og basismaskiner.

- Studiet føles veldig relevant og nyttig, og jeg angrer absolutt ikke på at jeg startet, sier Lodsby.

Etter fullført treårig utdanning i landbruksteknikk er man kvalifisert for arbeid med blant annet utvikling og markedsføring av landbruksmaskiner- og utstyr. Eventuelt kan man jobbe med rådgiving innen offentlig forvaltning, eller i stillinger som krever kompetanse på teknologi for landbruket.

- Jeg har tenkt en del på fremtiden, og kunne tenkt meg å jobbe som forsøkstekniker på en forsøksstasjon eller innen utvikling av landbruksmaskiner, avslutter Lodsby. 

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 18. juni 2021 11:22 - Sist endret 25. aug. 2021 14:51