Disse studentene er ettertraktet etter studietiden

Bachelor i bioingeniørfag åpner mange dører i arbeidslivet for studentene Jana og Elvida.

Jana Andreassen med en kollega.

Jana Andreassen (til høye) har nå praksis ved Anders Sandvigs legesenter. Foto : HINN. 

– Det er deilig å vite allerede tidlig i studieløpet at jeg får relevant jobb etter fullførte studier. Bachelor i bioingeniørfag er en spisset utdanning rettet mot en bestemt profesjon som ingen kan erstatte. Vi må ha autorisasjon, og kan velge og vrake i jobber, spesielt om vi er villige til å flytte litt på oss, sier bioingeniørstudent Jana Andreassen.

Tar studier i voksen alder

Hun startet høsten 2022 på bachelor i bioingeniørfag ved Høgskolen i Innlandet. Andreassen sa opp en fast jobb som butikksjef og måtte ta matte og biologi som privatist for å dekke opptakskravet til studiet. De gode jobbutsiktene og at studiet ble etablert nettopp i Innlandet var avgjørende for at tobarnsmoren bosatt på Lillehammer igjen ble student.  

– Man får en annen motivasjon for å studere i voksen alder om man vet hva man ønsker å jobbe med. Moren min er bioingeniør, så jeg vet godt hva jeg utdanner meg til. Jeg er en sosial person som har jobbet med kunder i mange år, og i fremtiden skal arbeide med pasientkontakt. At dette yrket omfatter teknologi, biologi og anatomi er også positivt, sier Andreassen.

Jana Andreassen i praksis.
Jana Andreassen sa opp en fast jobb for å starte på bachelor i bioingeniørfag. Foto : Privat. 

Mens Andreassen har tidligere erfaring med høyere utdanning har medstudent Elvida Skare med en annen bakgrunn. Hun har fagbrev som helsefagarbeider og hadde i utgangspunktet tenkt å bli sykepleier, men valget falt til slutt på bachelor i bioingeniørfag.

– Jeg har fullført et semester nå, og har fått bekreftet at studiet passer meg veldig godt. I høst hadde vi et labfag som ga oss en god innføring i faget, samt praktisk erfaring ved at vi tok blodprøver på hverandre. På sikt ønsker jeg aller helst å jobbe med immunsystem og immunologi, forklarer Skare.  

Elvida Skare jobber på en maskin på et legesenter.
Elvida Skare starter 2023 med å ha praksis hjemme i Lakselv. Foto : Privat. 

Stort behov for bioingeniører

Alt tyder på at nyutdannede bioingeniører i årene som kommer vil være svært etterspurt etter fullførte studier. En rapport fra Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon har sett nærmere på bioingeniørmangelen, og konkluderer med at det trengs mange flere. Det er generelt vanskelig å få besatt bioingeniørstillinger i alle helseregioner i 2022.

Helsemod er et planleggingsverktøy fra Statistisk Sentralbyrå som benyttes til framskriving av tilbud og etterspørsel for ulike typer helsepersonell. Rapporten Helsemod 2019 er den siste framskrivningen fra SSB, og fra 2017 til 2035 venter SSB en vekst på 40 prosent i antall årsverk for bioingeniører.

– Vi håper at mange av studentene blir værende i Innlandet etter fullførte studier. De har gode muligheter til å få jobb hos oss både under studietiden og etter fullført studium. Flere av studentene er allerede inne som vikarer hos oss, og HINN er den eneste utdanningsinstitusjonen vi har praksisstudenter fra, sier rådgiver ved Avdeling for Blodbank og Medisinsk Biokjemi ved Sykehuset Innlandet, Thorbjørg Aaraas Nordengen.

Tett samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet og Sykehuset Innlandet

Sykehuset Innlandet og HINN har en strategisk samarbeidsavtale som inkluderer en egen avtale om gjennomføring av praksis. I første studieår foregår praksis i primærhelsetjeneste eller kommunal helsetjeneste, og i løpet av de to siste studieårene vil samtlige av studentene våre ha praksis hos Sykehuset Innlandet.

– Det første kullet på studiet er andreårsstudenter, og 26 av dem er nå hos oss. Neste år blir spesielt spennende, siden vi da for første gang vil ha studenter fra tre kull hos oss i praksis. Det blir hektisk siden vi må stille med veiledere til så mange, men først og fremst inspirerende og verdifullt for oss. Alt i alt er dette kun positivt, sier Aaraas Nordengen.

De to bioingeniørstudentene merker godt at de allerede i studietiden er ettertraktet. Flere sykehus, blant annet Nordlandssykehuset, tilbyr bonuser for å lokke søkere til seg.  

– Sykehusene trenger bioingeniører og selv under studietiden er det muligheter for å få gode stipender om man binder seg til et sykehus under studietiden. Da får man både en god og relevant jobb, samt ekstra økonomisk støtte, sier Skare.

Blir værende i Innlandet

Sommeren 2025 vil Andreassen ha fullført sine studier, men hun er blant dem som ønsker å bli værende i Innlandet. Allerede før studietiden tok Andreassen kontakt med Sykehuset Innlandet. Det resulterte i at hun sommeren 2022 jobbet ved prøvemottaket til sykehuset på Lillehammer. Nå har hun en flytende kontrakt der hun kombinerer studier med å jobbe der ved behov. I starten av januar startet hun et praksisopphold ved Anders Sandvigs legekontor.

– Jeg var ganske så sikker på at jeg skulle komme inn på studiet og ville få en fot innenfor sektoren så fort som mulig.  Det var en stor avgjørelse å starte med studier igjen, og derfor har jeg planlagt hverdagen nøye for å kombinere studier, jobb og familieliv optimalt. Jeg har har fått en god start på praksisoppholdet, sier Andreassen.

Jana Andreassen på et legekontor.
Andreassen startet på studiet høsten 2022. Nå har hun praksis på Lillehammer. Foto : HINN. 

Også Skare kombinerer studiet med relevant jobb. Nå er hun i praksis på en legestasjon hjemme i Lakselv, der hun blant annet lærer om tverrfaglig samarbeid, tar blodprøver og får testet kompetansen hun har opparbeidet seg på hjemplassen.  I tillegg har hun en deltidsjobb ved sykehuset i Elverum, der hun blant annet assisterer på prøvemottaket og får jobbe tett på bioingeniører og helsesekretærer.

– At vi får jobbtilbud allerede tidlig i studieløpet tyder på at vi er attraktive og at det ikke skal bli vanskelig å få relevant jobb etter fullførte studier. Det er et stort behov for bioingeniører som ikke vil forsvinne med det første, og jeg trives så godt på Hamar at det er mulig at jeg blir værende her, sier Skare.

– Vær effektiv i studietiden og finn ut hvilke fag du ønsker å fordype deg i slik at du får testet de ut i praksis. Hos oss har vi stillinger og jobbmuligheter relatert til samtlige fagområder som vektlegges i studiet, og nyutdannede bioingeniører kan bli tilbudt jobber innenfor alle disse, sier Aaraas Nordengen.  

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 20. jan. 2023 10:03 - Sist endret 31. jan. 2023 10:13