Fant drømmestudiene på Evenstad

Fredrik og Maja fant i skogbruk og utmarksforvaltning studiene de i fremtiden vil jobbe innenfor.

To studenter og en fra fagmiljøet på Evenstad som diskuterer fag ute i skogen.

Fredrik og Maja er ofte ute i felt som del av undervisningen på Evenstad. Foto: Elen Sonja Klouman/HINN. 

– Jeg hadde ingen skogfaglig bakgrunn og kom til Evenstad med helt blanke ark. Planen var først å bli politi, men jeg var i for stor grad styrt av forventningene som omgivelsene mine hadde, sier Fredrik Kviteberg Moholt.

Se alle våre landbruksutdanninger her.

Vil jobbe i skogen

Andreårsstudenten på bachelor i skogbruk har gått langrenn helt opp til juniornivå, og har alltid hatt et spesielt forhold til skogen. Når han la opp som skiløper var skogen fortsatt en naturlig arena for avkobling og aktivitet, men han ønsket seg også en praktisk utdannelse, gjerne med skogen som base. Valget falt på bachelor i skogbruk på Evenstad i Østerdalen. Med store utmarksområder rett utenfor døra er det fantastiske muligheter til å forme egen studenttilværelse slik man ønsker.

– I tillegg til det faglige på studiet blir vi selvstendige og dyktige på å ta egne initiativ både privat og relatert til studiet. De som ønsker det kan tidlig i studieløpet ta del i forskningsarbeid utendørs, og vi disponerer badstue og badestamp som vi for eksempel kan benytte etter skiturer. Vi er på fornavn med de fleste lærerne, og opplever at de bryr seg om hvordan vi har det, sier Kviteberg Moholt.

Student Fredrik ute i skogen som del av studiet.
Fredrik og Maja flyttet begge til Evenstad i Østerdalen for å studere. Foto : Elen Sonja Klouman/HINN. 

Ble anbefalt studiet på folkehøgskole

Mens Fredrik kommer fra Jevnaker, så er Maja Tjosaas opprinnelig fra Tromsø. Kjærligheten til fjellet, og da spesielt jakt og fiske, var avgjørende for at hun flyttet sørover for å studere bachelor i utmarksforvaltning.

– Jeg fant ut at en kontorjobb ikke var noe for meg. Jeg ønsker å tilbringe deler av arbeidshverdagen ute og få muligheten til å styre den litt selv. Evenstad ble anbefalt av en lærer på folkehøgskolen jeg gikk på i Alta. Skog og utmark som fagområder var helt nytt for meg, men jeg er glad for at jeg fulgte anbefalingen, sier Tjosaas.  

En fremtidsrettet næring

Skogen dekker over 37 prosent av landarealet i Norge, og vi har et av verdens mest bærekraftige skogbruk. Skogens rolle i klimakampen er tillagt stor vekt i regjeringens klimaplan, blant annet fordi om lag halvparten av Norges CO₂-utslipp bindes av skogen. Et anslag fra Norges Skogeierforbund tilsier at 20 prosent av de ansatte innen skogfaget pensjoneres i løpet av de neste ti årene, så i fremtiden vil det være behov for nyutdannede som kan ta viktige rolle i det grønne skiftet og jobbe med blant annet forvaltning og bærekraftig bruk av naturen og dens biologiske ressurser.

– Her på Evenstad har vi en fin kombinasjon av teori og praksis. Jeg ønsket ikke å lese meg til en grad, og på skogbruk er for eksempel observasjon utendørs en viktig del av flere eksamener, sier Kviteberg Moholt.

– På utmarksforvaltning kan vi gå ut i skogen og ta med ting vi har bruk for til eksamen. Ofte har vi forelesninger fram til lunsj, før vi går ut og lærer faget i praksis ute i skogen, sier Tjosaas.

Mens bachelor i skogbruk har mye forskningsbasert undervisning som går inn på fagområder som økonomi, geologi, økologi og bærekraftig forvaltning, er bachelor i utmarksforvaltning opptatt av biologisk mangfold, bærekraftig bruk og forvaltning av vilt- og fiskeressurser og næringsvirksomhet i utmark.

En smilende student ute i skogen.
Maja Tjosaas studerer bachelor i utmarksforvaltning på Evenstad. Foto: Elen Sonja Klouman/HINN. 

Et unikt studentmiljø

I tillegg til de faglige fordelene ved å studere på et lite studiested tett på fagmiljøet, mener de to at studentmassen som består av ca. 200 studenter gjør studenttilværelsen på Evenstad unik.

– Vi studerer på det klart minste studiestedet til HINN, og de fleste bor rett ved campus. Studentene er nærmest en stor gruppe der alle er på hils med alle, og alle blir godtatt. Om man går i slitte klær eller uten sminke eller en fjellbukse på skolen, er det ingen som bryr seg. Alle har noen å være med om de ønsker det, sier Tjosaas.

Men man skal ikke mange meterne vekk fra campus før man er ute i marka. Stillhet, avkobling og alenetid i naturen er med andre ord en god mulighet om ikke innebandy, yoga eller fest med medstudentene er det du foretrekker.

– Trenger du litt tid alene, er det nok av skog og fjell i nærområde. Personlig elsker jeg at jeg kan ta på meg skiene på trappa hjemme. Det er gode jaktmuligheter, kort vei til Rondane og jeg har alt jeg trenger i kort avstand, sier Tjosaas.

Evenstad-studenter ute i skogen.
Mye av studenttilværelsen på Evenstad tilbringes utendørs. Foto: Elen Sonja Klouman/HINN. 

De to andreårsstudentene vil ha fullført sine studier ved Evenstad sommeren 2024. Begge har et håp om at det innen den tid vil komme et masterprogram innen skogbruk på Evenstad de kan fortsette på før arbeidslivet etter hvert venter.

– Jeg er åpen for at det finnes flere gode alternativer for meg på veien mot en stilling i skogen i fremtiden. For øyeblikket ser jeg det som mest aktuelt å jobbe med skogbruksplanlegging og gjerne som et slags bindeledd mellom flere aktører i næringen, sier Kviteberg Moholt.

– Både på kort og lang sikt ønsker jeg å være en del av miljøet her på Evenstad. Jeg ønsker en arbeidshverdag der ukedagene er like fine som helgene slik at jeg slipper å telle ned dagene. Det har jeg nå her og det vil jeg nok også få i fremtiden i en stilling som naturoppsyn et eller annet sted, sier Tjosaas.

Mer informasjon

HINNs studietilbud på Evenstad

Emneord: Studier, studentliv Av Håkon Boye Bergum
Publisert 7. feb. 2023 10:25 - Sist endret 15. feb. 2023 10:19