Hverdag på labben

De kom til Norge fra Iran for å ta master i bioteknologi. Nå er de del av et stort forskningsprosjekt. 

Masterstudentene Sudi og Tahereh foran en pc-skjerm

Masterstudentene Sudi og Tahereh på laboratoriet ved Institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet (Foto: Håkon Boye Bergum/HINN) 

Sudi og Tahereh hadde begge studert ved iranske universiteter før de søkte seg til master i bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet. 

Høsten 2021 kom de til Hamar for å starte masterutdanningen, med klare forventninger til det faglige og kanskje litt mindre klare forventninger til byen de flyttet til. 

– Jeg visste ikke noe om Hamar, men jeg var fascinert både av det jeg hadde lest om naturen og livskvaliteten i Skandinavia, sier Sudi. 

– Jeg ville se nordlyset, og det har jeg fått se! Jeg hadde hørt at nordmenn er tolerante, det er viktig for meg som bruker hijab. Og utdanningen er gratis. Jeg er veldig glad for å være her, sier Tahereh. 

Praktisk studiehverdag

Men det var først og fremst det faglige som trakk dem til masterstudiet ved Høgskolen i Innlandet. 

Sudi forteller om en hverdag der de er mye på laboratoriet. Bioteknologi er den praktiske siden av biologi, sier hun.

Sudi og Tahereh med et reagensrør på labben
Sudi og Tahereh (t.h.) forbereder en prøve sæd fra avlssvin. Med bruk av et spesielt instrument sammenligner de prøvene fra ulike individer og vurderer kvaliteten på sædcellene (foto: Håkon Boye Bergum/HINN).

Masterprosjektene deres er knyttet til et stort forskningsprosjekt drevet av Institutt for bioteknologi om fruktbarhet blant avlsdyr – Zygote. Budsjettet er på 60 millioner kroner og HINN samarbeider med flere akademiske institusjoner og store bedrifter om det seksårige prosjektet. 

De to studentene skal utvikle metoder som kan anvendes i et bredere perspektiv i dette prosjektet og i annen bioteknologisk forskning.  

– Det er moro når du ser resultatene. Det vi finner ut i våre studier blir tatt i bruk av bedriftene som er involvert i prosjektet. Bioteknologi handler om ting du kan se og føle, det synes jeg gjør det interessant, sier Sudi. 

Taherehs prosjekt er knyttet til å redusere risikoen for at avlsmaterialet blir ødelagt under oppbevaring. 

– Det er risikabelt med oppbevaring og transport av fersk sæd og målet er å forbedre metodene. Det er spennende å være del av et stort prosjekt, sier hun. 

Næringslivssamarbeid åpner dører 

Det er nå fire masterstudenter som er tilknyttet dette forskningsprosjektet, og det kommer til å bli flere. For Høgskolen i Innlandet er dette viktig på flere måter. 

– Samarbeidet med næringslivet åpner mange muligheter for oss. Studentene får verdifull læring med ekte materiale og får jobbe tett med vitenskapelig ansatte. Samtidig bidrar arbeidet deres med viktig kunnskap inn i prosjektet, sier professor og prosjektleder Elisabeth Kommisrud. 

Elisabeth Kommisrud i en lys gang
Elisabeth Kommisrud er professor ved Institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet og leder Zygote- forskningsprosjektet (foto: Elen Sonja Klouman/HINN).

– Vi har jevnlige møter med våre næringslivspartnerne og de er veldig interessert i Sudis og Taherehs prosjekter. Ved Institutt for bioteknologi er vi opptatt av at vår forskning raskt skal komme til anvendelse i samfunnet, og dette prosjektet er et eksempel på det.

Framtidsutsikter 

Sudi og Tahereh har så smått begynt å lære seg norsk og begge ser for seg en mulig framtid her i landet, etter masterutdanningen. Jobbmulighetene innen bioteknologi i hjemlandet er ikke så gode. 

Begge ser på muligheten for å ta en doktorgrad og eventuelt begynne å jobbe her i Norge, der de tror jobbmulighetene er gode.

Den kalde og snørike vinteren her oppe i nord har ikke skremt dem. 

– Vinteren her har en egen skjønnhet. Og jeg er litt vant til snø, siden jeg kommer fra en del av Iran der det kan være kaldt om vinteren, sier Sudi. 

Tahereh er ikke helt enig. 

– Kulda kan være plagsom. Men det jeg virkelig setter pris på her er stillheten. Det liker jeg virkelig. 
 

Sudi og Tahereh ser i kamera.
Sudi og Tahereh har håp om at de kan jobbe videre innen feltet etter at de er ferdig med masterstudiene (Foto: Håkon Boye Bergum/HINN).

Fakta om prosjektet "Zygote – Kapasitetsløft innen bærekraftig avl og anvendt bioteknologi for Innlandet"

  • Seksårig forskningsprosjekt ledet av Høgskolen i Innlandet.
  • Budsjett på over 60 millioner kroner. Finansiert av Forskningsrådet, Innlandet fylkeskommune og flere.
  • Hovedmålet er å skape et robust internasjonalt konkurransedyktig forsknings- og kunnskapsmiljø innen bærekraftig avl og anvendt bioteknologi i Innlandet for å gi det regionale næringslivet tilgang til økt kompetanse og forskningskapasitet.
  • Samarbeidspartnere: Geno, Norsvin, SpermVital, Klosser Innovasjon, NCE Heidner Biocluster, Innlandet fylkeskommune, Oslo universitetssykehus, OsloMet, SimulaMet, SINTEF og Sveriges Landbruksuniversitet.

Nyttige lenker

Av Erlend Moe
Publisert 13. feb. 2023 08:30 - Sist endret 12. des. 2023 16:35