Kombinerer fulltidsjobb med studier

Michael Aamold har tidligere tatt årsstudiet og bachelor i agronomi på Blæstad. Nå er han tilbake for å ta masteren og kombinerer studiet med en fulltidsjobb.

Michael står i feltet og har spade og papir i hånden.

Michael Aamold kombinerer jobb med å studere på Blæstad. 

Foto: Anna Katarina Berg

Michael kommer fra en gård med kornproduksjon i Nannestad og jobber i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) som rådgiver på korn, miljø og klima. Etter seks år i arbeidslivet bestemte han seg for å ta en master i bærekraftig jordbruk på Blæstad.

– Jeg ønsket faglig påfyll og ytterligere spisskompetanse etter å ha jobbet seks år som rådgiver i NLR. Dette studiet var relevant for det jeg gjør på arbeidsplassen og lot seg kombinere med jobb, slik at jeg slapp å ta ut to års ulønnet permisjon, forteller Michael.

Positivt overrasket over antallet samlinger

– Det mest overraskende er kanskje hvor lite fysisk oppmøte som kreves. Studiet blir veldig mye enklere å kombinere med jobb når man ikke må ta hele arbeidsdager fri med jevne mellomrom for å reise på samlinger, sier Michael.

Michael forteller at han har en avtale med arbeidsgiveren som gir han litt ekstra fleksibilitet. Dette er noe man er nødt til å ha i en eller annen form for å kombinere studiet med fulltidsjobben, mener han.

Michael står foran en bygning og holder papir i hånden.
Foto: Anna Katarina Berg

Allsidig og fleksibelt studium

– Vi lærer om alt fra økologi til jordfysikk- og biologi, via statistikk og forsøksdesign. Alt i alt har jeg inntrykk av at det er et ganske allsidig studium rettet mot både forvaltning og rådgiving, sier Michael.

Han beskriver studiet som fleksibelt, lærerikt og hektisk.

– Det er veldig lærerikt og relevant for jobben min, men det krever også ganske mye jobb. Det er 2/3 av et fulltidsstudium som jeg tar ved siden av jobb, og arbeidsmengden er deretter, sier han.  

Studiet er fleksibelt siden det meste av arbeidet forgår på nett, med forelesningsvideoer som er innspilt på forhånd.

– Man kan sånn sett tilpasse arbeidstimene hver dag etter hvordan uka ser ut ellers. Pensum legges stort sett ut ukentlig, og jeg prøver alltid a være à jour med ukas arbeid så jeg ikke får så mye etterslep til uka etter, forteller Michael.

Michael synes at studiet passer for de som jobber i, eller vil inn i rådgiving eller forvaltning tilknyttet landbruket og at studiet lar seg kombinere med jobb både på deltid og heltid. 

En vanlig dag

– En vanlig dag starter som regel i fire-fem-tida etter endt arbeidsdag. Da ser jeg enten på forelesninger og tar notater, jobber med en lab-øvelse, eller strever med en innleveringsoppgave. Det er ofte slik at jeg ikke har mulighet til å studere hver dag, så da blir det ofte økter på tre-fire timer utover kvelden. I tillegg går det med en del helger, forteller Michael.

Men han forklarer også at arbeidsmengden og fordelingen avhenger litt av hvor mye man selv legger i de forskjellige delene.

– Det tar mye mindre tid å se ukas forelesningsvideoer enn det gjør å lese ukas kapittel i pensumboka. Men pauser man videoene for å ta notater, så jevner det seg fort ut. Så kommer innleveringsoppgaver i tillegg, og de tar som regel en del tid, forteller Michael.  

Selv om det er mye jobb å studere ved siden av jobben, er det fint at man kan anvende kunnskapen i hverdagen på arbeidsplassen. Han forteller at han allerede har benyttet seg av kunnskapen som han har tilegnet seg gjennom studiene i jobben hans.

Miljøet på studiet

– Jeg vil tørre å påstå at forholdet til foreleserne er godt, selv om vi ikke ser alle foreleserne så ofte. Det legges opp til kveldsmøter på Zoom flere ganger i semesteret, og det er lav terskel for å sende spørsmål over e-post, forteller Michael.

Han forteller at siden det er et nettbasert studium, så blir man ikke en like sammensveiset gjeng som om man studerer på fulltid på campus.  Dette ser han også som kanskje det største aberet med et nettstudium. 

– Samtidig er det lagt en del vekt på kollokviegrupper som tilrettelegges fra høgskolen, sier Michael. 

Skal gå tilbake til drømmejobben

Etter fullført mastergrad vil han gå tilbake til å kun jobbe i drømmejobben hans som rådgiver i NLR. 

Relaterte lenker

Emneord: Studier, Studieveiledning, Masterutdanning Av Cecilia Miltz
Publisert 23. apr. 2024 13:10 - Sist endret 13. juni 2024 09:10