Kristian tegner fremtidens fjøs

Den tidligere Blæstad-studenten gikk rett ut i fast jobb hos Fjøssystemer etter fullførte studier i landbruksteknikk.

Kristian Kaurstad med en ku i et fjøs.

Kristian Kaurstad fullførte bachelor i landbruksteknikk på Blæstad. Nå jobber han i Fjøssystemer. Foto: HINN. 

– Jeg ble headhuntet hit før jeg var ferdig med bachelorgraden på Blæstad. Jeg hadde kontakter i Fjøssystemer og de visste at jeg snart var ferdig med studiene, hadde bakgrunn fra gård og var interessert i landbruk. Jeg signerte kontrakt i mars, og startet i stillingen 1. mai 2021, forteller vår tidligere student Kristian Kaurstad.

Kristian med kyr i eget fjøs.
I løpet av året skal Kristian ta over gården han har odelsrett på i Fåvang. Foto: HINN. 

Roses av arbeidsgiveren

Daglig leder i Fjøssystemer, Øivind Skurdal, sier Kaurstad har gitt et meget godt inntrykk og blitt en viktig ressurs for virksomheten siden han startet opp i stillingen.

– Vi har gode erfaringer med studenter fra Blæstad, men som alltid er det de personlige egenskapene som er viktigst for å passe inn i et miljø. Vi er så heldige at vi er en attraktiv arbeidsplass, og derfor får vi mange åpne søknader. Når det gjelder Kristian så ble han headhuntet via vårt nettverk, sier Skurdal.

25-år gamle Kristian Kaurstad fra Fåvang har stillingstittelen fagansvarlig Revit hos Fjøssystemer i Fåvang, kun fem minutter unna gården han har odelsrett til og allerede nå driver ved siden av jobben. Arbeidshverdagen på kontoret består i stor grad av å tegne og designe fjøs, der han legger inn relevante komponenter, parametere og båsmodeller.

– Jeg begynte å tegne fjøs allerede på studiet, og la ned en ekstra innsats i akkurat det faget. Nå har jeg ansvaret for opplæringen av ansatte i tegneprogrammet vi bruker, i tillegg til at jeg bistår selgerne våre ut mot kunder, forklarer Kaurstad.

– Det viktigste for oss når vi rekrutterer er at vedkommende har kompetansen og erfaringen vi ser etter. Det blir lagt stor vekt på de personlige egenskapene, så er også arbeidslyst og folkeskikk noe vi vektlegger, sier Skurdal.

Får etterspurt teknisk og agronomisk kompetanse

Bachelor i landbruksteknikk retter oppmerksomheten mot fremtidens teknologi i landbruket, og gir studenter som Kristian teknisk kompetanse som er etterspurt i fremtidens arbeidsmarked.

– Selgerne våre kommer til meg med skisser basert på kundens ønsker. Så er jeg med i arbeidet med å planlegge og tegne fjøsene. Jeg gjør dette for kunder over hele Norge, og tendensen er at stadig mer blir automatisert. Det er stor interesse for nye tekniske løsninger og robotisering, som for eksempel automatisert fôring, noe jeg må ta høyde for, sier Kaurstad, som i enkelte tilfeller også gir kundene muligheten til å bruke VR-briller for å simulere hvordan fjøsene vil kunne bli.

Kristian Kaurstad som tegner fjøs på en PC.
I Fjøssystemer jobber Kristian Kaurstad blant annet med å tegne fjøs. Foto: HINN. 

Ble anbefalt Blæstad

Interessen for dyr og maskiner, i kombinasjon med en anbefaling fra en kamerat om å studere på Blæstad, fikk han til å velge bachelor i landbruksteknikk. I studietiden leide han en liten leilighet i nærheten av campus. I tillegg til studiene så jobbet han på en gård i nærheten for å få anvendt det han lærte. Pløying, stell i fjes og brøyting av snø på hyttefelt med traktor var blant arbeidsoppgavene i studietiden.

– Rent faglig fikk jeg være med på mye nyttig på Blæstad. Vi var mye ute i feltmekanisering, og jeg ble involvert i både høstonn og våronn. I tillegg skrev jeg bacheloroppgave om presisjonsjordbruk med fokus på sprøyteteknologi. Personlig er jeg veldig interessert i denne tematikken, og bruker dette i gårdsdriften til jordbearbeiding, kunstgjødselspredning og slåttonn, sier Kaurstad.

Tidligere Blæstad-student Kristian Kaurstad i eget fjøs med en ku.
Foto: Kristian kombinerer gårdsdrift med jobben i Fjøssystemer. Foto: HINN. 

Kombinerer gårdsdrift med sivil jobb

I løpet av året vil han trolig ta over gården som faren eier. Allerede nå er det han som har mye av det daglige ansvaret for driften av gården som har ca. 60 dyr. På gården har de ammekuproduksjon, fôring av okser og litt kornproduksjon. Takket være en samarbeidsvillig arbeidsgiver klarer han å kombinere gårdsdriften med stillingen i Fjøssystemer.

– Som gardbruker får jeg også praktisert mye av det jeg lærte på Blæstad. Spesielt har jeg bruk for det jeg lærte om maskinlære og økonomi knyttet til driften, men alle fagene på studiet er veldig relevante,  sier Kaurstad.

Utelukker ikke videre studier

Landbruket er i stor endring, og økt kunnskapsnivå er i mange tilfeller nødvendig for å møte utfordringene næringen står overfor. Kaurstad er spesielt opptatt av tiltak knytte til miljø og redusert jordbearbeiding, og utelukker ikke at han i fremtiden vil returnere til Blæstad for å studere master i bærekraftig jordbruk.

Kristian Kaurstad omringet av kyr i eget fjøs.
Kristian Kaurstad får praktisert mye av det han lærte på Blæstad i eget fjøs. Foto : HINN. 

– Jeg er interessert i å finne gode løsninger for bonden som kan gi en lettere arbeidshverdag. Det kan innebære at jeg i fremtiden vil studere igjen. Jeg hadde noen knallbra år på Blæstad som jeg gjorde meg ettertraktet på arbeidsmarkedet. Studier der anbefaler jeg varmt til alle som er interessert i landbruk, sier Kaurstad.

Mer informasjon

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 9. feb. 2023 08:30 - Sist endret 12. des. 2023 14:07