Studerer favoritthobbyen på Evenstad

Årsstudium i jakt, fiske og naturveiledning ble det naturlige valget for Ruth-Mari Kasbo Fog.

Kvinnelig student med en hund.

Ruth-Mari og medstudentene tilbringer mye tid ute i naturen i nærheten av studiested Evenstad. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

Studieomtale : Årsstudium i jakt, fiske og naturveiledning 

20-åringen fra Marker i Viken lærer sammen med resten av kullet på totalt 18 studenter om hvordan hun kan ta med andre mennesker ut i naturen for å tilrettelegge for en naturopplevelse de aldri vil glemme.

Både teori og praksis

Årsstudium i jakt, fiske og naturveiledning ved studiested Evenstad er sammensatt av både praktisk og teoretisk undervisning som følger årstidene. Høsten er tid for jakt, og mye undervisning foregår ute.

- Elgjakta er en viktig del av undervisninga på høsten, og samtlige studenter får delta i regi av skolen.

Studentene er mye ute, og både fiske, tur og jakt er en del av studenthverdagen. På høsten prioriteres forberedelser til jakt og elgjakt, mens utover våren kommer fiske i fokus. Blant emnene er også naturoppsyn, innovasjon og næringsutvikling. Studiet tar også høyde for studentenes egne friluftsinteresser, og man har ifølge Ruth Mari stor frihet til å gjøre litt som man vil. At man er interessert i friluftsliv er på mange måter det eneste kravet for å lykkes på studiet. 

Interessert i friluftsliv

Før hun kom til Evenstad gikk hun på folkehøyskole i Hardanger, og har hele tiden vært friluftsinteressert. Jakt derimot er relativt nytt for Ruth Mari, og hun forteller at man ikke trenger å være en erfaren jeger for å studere jakt og fiske.

- Tidligere erfaring med jakt- og friluftsliv varierer blant studentene. Noen har vært med på jakt siden de var små, mens andre har minimalt med erfaring.

Hun trekker fram at mye av undervisninga gjennomføres som gruppearbeid. Her får man mulighet til å lære av sine medstudenter, og samtidig blir man fort kjent med resten av kullet.

Hele året lærer man å kunne bruke naturen på en bærekraftig måte. Høsting, jakt og fiske er en ressurs, som både kan skaffe mat og tiltrekke seg turister. Derfor lærer studentene om hvordan man kan formidle dette til både norske og utenlandske turister, på en god måte.

- Vi øver på å guide hverandre», forteller Ruth Mari. 

Kan reise utenlands

Internasjonal utveksling er også mulig gjennom studiet. For mange er nemlig et av høydepunktene når hele klassa drar til Skottland for å lære om forvaltning av hjort om høsten. Her møter man skotske «gamekeepers», og lærer om jakt og forvaltning som på mange måter skiller seg fra norske jakttradisjoner. Her er det også mulig å jakte selv, og knytte kontakter. Etter fullført årsstudium i Norge er det muligheter for å fortsette med utdanning innen jakt i Skottland, og bli «gamekeeper». Ellers er utmarksturisme en næring i Norge som er i vekst, så jobbmulighetene innen naturguiding er mange.

Blant de beste sidene ved studiet vil Ruth Mari trekke fram friheten. Hun føler at hun får muligheent til å utøve egne interesser som en del av studiet. Også det at studiehverdagen er så variert er positivt. 

- Den ene dagen har vi klasseromsundervisning, mens neste dag er vi på isfiske. Kort fortalt vil jeg oppsummere studiet som lærerikt, spennende og variert.

Av Simen Nævestad.
Publisert 18. juni 2021 12:54 - Sist endret 25. aug. 2021 14:47