- Vi må bruke stemmen vår

Gyda, Ida og Karoline har alle studert Bachelor i Sport Management. Drømmen var å få en idrettsrelatert jobb, noe de nå har fått.

Kvinne i funksjonær-antrekk på et idrettsarrangement.

Ida Haugstad Stake var blant annet involvert i prosjektgruppa bak Mini-OL for å feire at det var 25 år siden OL på Lillehammer. Foto : Alexander Eriksson.

Studieomtale : Bachelor i Sport Management 

Å få en administrativ jobb i Idretts-Norge kan være utfordrende som nyutdannet, og kanskje spesielt om du er en ung kvinne. Norges Idrettsforbund har iverksatt flere tiltak for å øke kvinneandelen, og 6. mars ble Idrettens kvinnedag arrangert. Våre tidligere studenter Gyda Nordhagen og Ida Haugstad Stake var på plass. Gyda som relativt nyansatt integrerings- og administrasjonskonsulent i Norges Skytterforbund, og Ida som daglig leder i Lillehammer Kvinnefotballklubb.

- Norge som land og idretten er kanskje litt konservativ. Personlig prøver jeg å være litt ekstra frempå og bruke stemmen min, siden jeg som kvinne kanskje starter litt bak. Men jeg kan ikke leve et liv uten idrett, sier Gyda.

Ida beskriver det som inspirerende å høre hvordan det jobbes med likestilling i idretten. Personlig er hun og Gyda involvert i et mentorprogram for kvinner i regi av Innlandet idrettskrets.

- Gjennom mine tre år som leder av Lillehammer Studentidrett fikk jeg være med på mye og tilegne meg mye ny kunnskap. Det siste året arrangerte vi blant annet NM i ishockey for studenter, og jeg fikk også plass i Norges Idrettsforbund og Norges Studentidrettsforbund sitt felles mentorprogram for unge leder i idretten, forteller Ida.

Har alltid drømt om å jobbe med ishockey

Karoline Rosenvinge Jøstne fra Lillehammer har fra helt siden hun var en liten jente drømt om å jobbe med idrett, og da aller helst i den mannsdominerte idretten ishockey. Da Idrettens kvinnedag ble arrangert var hun i USA. Siden november i fjor har hun hatt praksis hos ishockeyklubben Nashville Predators.

- De gode praksismulighetene var en av hovedårsakene til at jeg valgte dette studiet. I Nashville fikk jeg et unikt innblikk i hvordan de jobber i verdens beste ishockeyliga. Det var en opplevelse for livet, og jeg sitter igjen med et enormt læringsutbytte, utvidet nettverk og verdifull erfaring.

Jente i gul t-skjorte foran et hvit gjerde.
Karoline Jøstne tilbragte praksisen hos Nashville Predators. Foto : Privat.

Her har hun først og fremst jobbet med arrangementer og aktiviteter rettet mot lagets yngre fans.

- Jeg ønsket å lære mer om administrasjon og ledelse, og følte meg veldig sikker på at Bachelor i Sport Management ville føre meg et steg nærmere drømmen. Og det gjorde det. 

Savner studietiden på Lillehammer

Gyda har idrettsbakgrunn som skytter og elev på NTG på Lillehammer, og tok konkurranseinstinktet med seg inn i tilværelsen som student ved Høgskolen i Innlandet. Våren 2019 var hun ferdigutdannet.

- Et snaut år i etterkant har jeg begynt å innse hvor mye jeg savner Lillehammer. Jeg føler meg privilegert som studerte der, og det å gjenskape studentmiljøet der er nesten umulig. Studiene ga meg så mange muligheter som jeg benyttet meg av, i tillegg til vennskap på tvers av studier og ut i organisasjoner.

To mennesker på en skytebane.
Gyda Nordhagen jobber nå i Norges Skytterforbund. Foto : Privat.

Overbevist på Åpen Dag

Ida har en bakgrunn med visse likheter til Gyda. Begge gikk på NTG, de er aktive skyttere og likte seg så godt på Lillehammer at de fortsatte på Sport Management.

- Det avgjørende for studievalget mitt var Åpen Dag på studiested Lillehammer. Jeg hadde aldri hørt om Sport Management før, men jeg ble overbevist av foredraget om studiet.  

Daglig leder i den lokale kvinnefotballklubben

Våren 2018 var Ida ferdig med bachelorgraden. Nå jobber hun som daglig leder i Lillehammer Kvinnefotballklubb.

- Det viktigste jeg lærte ved HINN var i praksis. Jeg fikk erfaring i Lillehammer Skifestival som står bak store nasjonale og internasjonale arrangement som Raw Air og World Cup som jeg ble involvert i.

I løpet av studietiden ble Ida oppfordret til å ta på seg frivillige verv. Hun var styreleder i Lillehammer Studentidrett, og nå i etterkant er hun valgt inn i Innlandet Idrettskrets.

- I Lillehammer Kvinnefotballklubb er jeg den eneste fulltidsansatte, men generelt er det en veldig liten prosentandel av kvinner i idretten. Men det er ingen grunn til at det skal være slik.

Å følge med på regnskap, sette opp budsjett samt sørge for at utstyr og treningstider er i orden er blant arbeidsoppgavene til Ida. Hun tar også emner på studiet Master i innovasjon ved studiested Lillehammer.

- Målet er å være ferdig med masteren sommeren 2021. Planen min er å jobbe med idrett, og bidra til idrettsglede for alle. Forhåpentligvis får jeg skrevet en masteroppgave der oppmerksomheten rettes mot innovasjon innen idretten.

Fra Lillehammer til Svalbard

For Gyda gikk veien fra Lillehammer videre til Svalbard etter fullførte studier, og jobb i Visit Svalbard.

-Svalbard var på mange måter redningen for meg. Planen var å være der i to måneder, men stedet hadde så mange likheter med Lillehammer at jeg valgte å bli værende enda lenger.

- Idretten trenger flere kvinner

Mens hun jobbet på Svalbard fikk Gyda jobb i Norges Skytterforbund. Hun startet i jobben 1. desember i fjor, og arbeider blant annet med å tilrettelegge for para-skyttere. I tillegg leder hun arbeidet med flere arrangement, som for eksempel Skyttermessa og EM i luftvåpen på Hamar i 2022.

- Idretten trenger flere kvinner, men vi skal få jobbene fordi vi fortjener det. Personlig har jeg kommet veldig godt i gang i jobben min, og fått positive tilbakemeldinger. Utdanningen jeg tok ved HINN la grunnlaget, og det er det som jeg selv valgte å gjøre med grunnlaget som gjør at jeg er der jeg er i dag.

Aktive som studenter på Lillehammer

Som Ida og Karoline var Gyda aktiv under studietiden på Lillehammer. Hun var blant annet leder av Reiselivsforeningen, nestleder av Fadderuka og jobbet som frivillig for Visit Lillehammer.

- Jeg tok på meg ting jeg ville jobbe med etter at jeg var ferdig som student. Idrett og arrangementer var målet. For meg har alt gått utrolig fort, og jeg fikk drømmejobben mye raskere enn jeg hadde trodd, sier Gyda.

- Ida og Gyda er to prakteksemplarer på dedikerte og målrettede jenter med bein i nesa, og det er utrolig inspirerende å følge med på alt det de får til. Målet om kjønnsbalanse i norsk idrettsledelse er fjernt, men jeg ser lyst på fremtiden med tanke på hvor mange dyktige jenter jeg har blitt kjent med på studiet, forteller Karoline.  

Hun er nå hjemme igjen fra praksisen i USA, og gikk nærmest rett over i jobben som kommunikasjonskonsulent i Norges Ishockeyforbund.

- Da jeg søkte meg inn på studiet 2017 var det med et håp om å få jobb i Norges Ishockeyforbund etter endt utdanning. 1. mars startet jeg i NIHF, og det er en utrolig god følelse å ha landet drømmejobben allerede.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 22. juni 2021 14:53 - Sist endret 25. aug. 2021 14:47