Ble siviløkonom på deltid

Ved Høgskolen i Innlandet kan du bli siviløkonom ved å ta master i økonomi og ledelse. Den muligheten benyttet Benedicte Søderlund seg av.

Portrettfoto av en kvinne med briller og brunt hår.

Benedicte Søderlund jobber nå i Parat etter fullførte studier ved HINN. Foto: Trygve Bergsland/Parat. 

– At jeg kunne ta studiet på deltid og i tillegg få tittelen siviløkonom var helt avgjørende for at jeg begynte ved Høgskolen i Innlandet. Jeg var avhengig av å ta et fleksibelt studium, samtidig som jeg ønsket tittelen siviløkonom for å stille sterkere på jobbmarkedet etter fullført grad, sier Søderlund.

Det er relativt få utdanningsinstitusjoner i Norge med studier der du kan bli siviløkonom på deltid. HINN er den eneste som tilbyr det på deltid over fire år. Hos oss kan du om du tar en mastergrad i økonomi og ledelse velge mellom fire siviløkonomutdanninger for å få denne tittelen. Søderlund valgte master i økonomi og ledelse – siviløkonom – hovedprofil markedsføringsledelse.

– Det jeg likte så godt med å studere på Rena var at det er et relativt lite studiested. Jeg fikk en helt annen faglig tilknytning til foreleserne enn jeg ville fått ved større utdanningsinstitusjoner, noe jeg satte stor pris på, sier Søderlund.

Studerte først deltid, så heltid

Hun hadde i utgangspunktet ikke tenkt å ta master etter at hun fullførte bachelor i økonomi og administrasjon i Oslo, men endret mening grunnet et litt krevende arbeidsmarked under pandemien. Sammen med samboeren hadde hun kjøpt seg hus, og av økonomiske årsaker var det derfor nødvendig å ta masteren på deltid.

– Jeg tok det første året av studiet på deltid, men så byttet jeg til heltid da jeg fikk litt bedre råd, og fullførte mastergraden på tre år. HINN var veldig fleksible og behjelpelige slik at jeg fikk endret fra deltid til heltid underveis på en god måte, sier Søderlund.

Astrid Kjønsvik er en annen tidligere HINN-student som nå nyter godt av å ha tatt en mastergrad i økonomi og ledelse – hovedprofil markedsføringsledelse. Også for henne kom fleksibiliteten til studiet og fagmiljøet til å spille en stor og avgjørende rolle.

Sparte tid på å studere ved HINN

Etter å ha fullført en bachelorgarad i markedsføringsledelse ved BI Trondheim, fant Kjønsvik ut at økonomi- og finansfagene falt mest i smak. For å kunne ta en siviløkonomutdanning uten å ha en bachelorgrad i økonomi, ble hun nødt til å ta opp resterende økonomifag før hun begynte på mastergraden. Istedenfor å bruke et helt år ekstra på disse dagene, fant hun ut at ved HINN kunne hun ta de nødvendige fagene samtidig som hun gjennomførte mastergraden.

Portrettfoto av en kvinne i hvite klær mot en grønn bakgrunn.
Astrid Kjønsvik er utdannet siviløkonom ved HINN. Foto: Erik Krafft. 

– Jeg hadde en god dialog med fagmiljøet og satte stor pris på at jeg fikk fullført studiet på fulltid over to år. For min del var det stas og ikke minst viktig å få tittelen siviløkonom, selv om det tidvis ble litt hektisk med både masterstudier, noen ekstra fag og jobb, sier Kjønsvik.

Har fått relevante jobber

Sammen med to venninner reiste hun jevnlig fra Trondheim til Rena for å delta på samlinger. Hun fullførte studiene våren 2023, og jobber nå som Group Controller hos NRC Group.

– Jeg hadde ikke fått denne stillingen uten mastergrad i økonomi, og neppe uten tittelen siviløkonom heller. Da jeg søkte på jobber var de fleste arbeidsgivere på utkikk etter siviløkonomer, så innsatsen jeg la ned som student var absolutt verdt det, sier Kjønsvik.

I NRC Group utarbeider hun konsernregnskap, basert på regnskap hun får fra divisjonene i Norge, Sverige og Finland. Hun utformer rapporter, utarbeider analyser og bidrar til at ledelsen kan ta gode økonomiske valg for virksomheten.

– Spesielt det jeg lærte om økonomistyring og strategi på studiet er relevant i min nåværende jobb, sier Kjønsvik.

Kort tid før hun leverte masteroppgaven i mai i fjor fikk Søderlund jobb som forhandler ved Parat sitt hovedkontor i Oslo. Arbeidsoppgavene består blant annet av å forhandle tariffavtaler i lønnsoppgjør, litt politikk og kursing, samt saksbehandling knyttet til økonomi og arbeidsrett.

– Det er tittelen siviløkonom som har gjort at jeg fikk denne stillingen. Jeg fikk faktisk to jobbtilbud før jeg var ferdig med studiene og flere forespørsler etter at jeg takket ja til Parat som jeg måtte takke nei til, sier Søderlund.

Har ambisiøse mål

Som masterstudent skrev Søderlund masteroppgave om bærekraft og hvordan bedrifter tilpasser seg sirkulær økonomi. I sin nåværende jobb er hun opptatt av å gjøre tariffavtaler grønnere, og sitter også i bærekraftsutvalg som gjør at hun får brukt mye av kompetansen hun besitter.

– Jeg er opptatt av å få bærekraftaspektet inn i slike avtaler og håper at jeg får jobbe enda mer med dette i fremtiden, siter Søderlund.

Etter fire måneder i NRC Group, fokuserer Kjønsvik på å daglig øke sin kompetanse innen økonomi og effektivisere sine arbeidsoppgaver, men på lengre sikt er drømmen å få en lederstilling.

– Målet er å opparbeide meg nok erfaring og kompetanse slik at jeg til slutt kan bli økonomisjef eller økonomidirektør, sier Kjønsvik.

Relaterte lenker

Emneord: Studier, Studieveiledning Av Håkon Boye Bergum
Publisert 6. mars 2024 10:18 - Sist endret 8. mars 2024 10:34