Blir værende i Innlandet

Mange av våre tidligere studenter får seg relevante jobber i Innlandet etter fullførte studier. Synnøve er en av dem som får en perfekt overgang til arbeidslivet gjennom Trainee Innlandet.

Gruppebilde av traineene.

Synnøve, Ulrik og Trine-Marie er blant dem som i år er traineer i Innlandet. Foto: Trainee Innlandet. 

– Fagmiljøet ved Høgskolen i Innlandet anbefalte meg å søke, og det har vist seg å være en kjempemulighet for meg. Jeg har tidligere fått erfaring innenfor mitt fagfelt gjennom studentforeninger og internship, men ikke i den skalaen som jeg nå begir meg ut på. Jeg føler at jeg nå får anledning til å praktisere mer av det jeg lærte som student, sier Synnøve Agathe Grøneng Klakegg.

Hun er en av fire tidligere HINN-studenter som er del av Kull 25 hos Trainee Innlandet. Blant dem er Trine-Marie Olsen og Ulrik Haakenstad.

Omskolerte seg i voksen alder

Haakenstad har fagbrev som servitør og kan se tilbake på mange år i service- og utelivsbransjen. Pandemien gjorde at han måtte skifte beite. Årsstudium i organisasjon og ledelse ble etterfulgt av bachelor i ledelse og digitalisering på Rena, noe som åpnet døren for et traineeopphold, først i HIAS og senere BDO.

Portrett Ulrik Haakenstad.
Vår tidligere studnet Ulrik Haakenstad er nå trainee i HIAS. Foto: Privat. 

– Det er masse fra studietiden ved HINN jeg nå får bruk for som trainee i HIAS, spesielt innenfor prosjektledelse og strategi. Det var to emner på bachelor i ledelse og digitalisering jeg virkelig har nytte av, sier Ulrik Haakenstad.

Trine-Marie Olsen har fullført bachelor i psykologi og er halvveis gjennom en bachelorgrad i økonomi og administrasjon ved HINN. Denne litt spesielle kombinasjonen falt i smak hos Trainee Innlandet. Nå er hun trainee i Ly forsikring, mens hun senere skal til SpareBank 1 Østlandet.

– Jeg var litt usikker på hva jeg ønsket å jobbe med i fremtiden som er beslektet med både psykologi og økonomi, så nå får jeg prøvd meg i litt ulike stillinger. Nå i første omgang skal jeg jobbe i økonomiavdelingen, mens jeg i SpareBank 1 Østlandet skal jobbe med salg og forretningsutvikling på personmarkedet, der jeg tror jeg får god bruk for psykologiutdanningen min, sier Olsen.

Portrettfoto Trine-Marie.
Trine-Marie Olsen kombinerer nå studier ved HINN med å være trainee i Ly forsikring. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Et tverrfaglig program for nyutdannede

Trainee Innlandet er etablert for å drive et tverrfaglig, regionalt traineeprogram. Samvirkeforetaket består av en rekke medlemsbedrifter fra ulike bransjer i Innlandet, og målgruppen er unge, nyutdannede studenter.

Leder av Trainee Innlandet, Marius Kjerneth, sier det er gledelig at programmet får inn tidligere studenter fra HINN.

– Det som kjennetegner det nye kullet som Synnøve og Ulrik er en del av er at de har evnen og viljen til å utgjøre en forskjell innenfor sitt fagområde. I tillegg har de et engasjement som gjør at de vil bidra innenfor flere områder enn den konkrete fagretningen de har valgt. Det handler om å by på fagkompetansen, ta ansvar og vise selvstendighet, men også ta del i ulike miljøer, sier Kjerneth.

– Jeg tror speed-intervjuet og det å kunne møte med bedriftene på rekrutteringsdagen var avgjørende. I tillegg til utdanningsbakgrunnen vil jeg si at vervene jeg har hatt og det engasjementet vist i studentorganisasjonen Start har bidratt til at jeg fikk denne stillingen, sier Grøneng Klakegg.

– Man trenger 240 studiepoeng totalt for å være kvalifisert, og selv uten fullført mastergrad hadde jeg nok poeng fra HINN til å være en aktuell kandidat. Jeg tror også min bakgrunn, med en litt annerledes CV enn mange andre, kan ha vært en positiv faktor, sier Haakenstad.

Olsen trekker frem kompetanseprogrammet ved trainee-ordningen som et stort pluss.

– Jeg føler at dette programmet er svært verdifullt og bidrar til å gjøre meg enda mer attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Olsen.

Har studert fem år i Innlandet

Synnøve Agathe Grøneng Klakegg er opprinnelig fra Sunnfjord, men kan nå se tilbake på fem år som student hos oss. Bachelor i internasjonale studier og master i innovasjon har gitt henne innsikt og kompetanse både om fortiden og hvordan vi kan jobbe for å utvikle muligheter og løse utfordringer i fremtiden.

I de neste to årene er hun trainee i Eidsiva Vekst, noe som vil gi henne verdifull erfaring, noe potensielle arbeidsgivere ofte krever, selv hos nyutdannede studenter.

Kvinnelig student i svart kjole utendørs i strålende solskinn.
Synnøve skal tilbringe hele traineeoppholdet hos Eidsiva i Hamar. Foto: Eidsiva. 

– Det er en av grunnene til at trainee-perioden vil ha stor verdi for meg. I Eidsiva passer min utdanningsbakgrunn godt inn og jeg har allerede blitt involvert i arbeidet med selskapets vekststrategi. Hvordan skal vi legge til rette for utvikling, benytte oss av gode ideer som oppstår og fylle samfunnsoppdraget vårt? Hvilke fremtidige utfordringer kan vi få knyttet til strøm? Å tenke nytt og annerledes blir avgjørende, noe som gjør innovasjon viktig i det daglige virket til mange virksomheter, sier Grøneng Klakegg.  

Skal jobbe med strategiarbeid

Haakenstad skal frem til september 2024 blant annet være en støttespiller i arbeidet med den overordnede strategien til HIAS, siden kommuneplanen for vann og avløp skal revideres og nye målsettinger må på plass.

– Personlig hadde jeg følt meg litt naken i møte med arbeidslivet uten denne muligheten Jeg hadde ingen erfaring fra denne bransjen, og ser på dette som en gyllen mulighet til å observere og ta til meg kunnskap i nye rammer og spisse min kompetanse, sier Haakenstad.

Fristen for å søke seg til neste kull hos Trainee Innlandet er 15. januar. Kjerneth sier de hvert år er på utkikk etter nyutdannede studenter med kompetanse innen økonomi, HR, teknologi og ingeniørvitenskap men at også spesielt bærekraft, innovasjon og forretningsutvikling er interessant for medlemsbedriftene.

Mange blir værende

Ifølge Kjerneth får litt i overkant av 80 prosent av de som fullfører et trainee-opphold i regi av Trainee Innlandet fast ansettelse i en av bedriftene de har jobbet i. Av den resterende prosenten velger de fleste å takke nei grunnet jobbtilbud i andre deler av landet.

– Det hadde vært kult å få tilbud om fast ansettelse i Eidsiva med tiden. Jeg trives veldig godt i Innlandet, først som student i Lillehammer og nå som trainee i Hamar. Jeg har ikke noe hastverk med å flytte tilbake til Sunnfjord, sier Grøneng Klakegg.

Olsen kombinerer trainee-oppholdet med å fullføre bachelor i økonomi og administrasjon nettbasert på Rena. På sikt ønsker å hun å kombinere det hun kan innen psykologi og økonomi i jobbsammenheng.

Portrettfoto Trine Olsen.
Trine-Marie Olsen vil på sikt vurdere å ta master i miljøpsykologi ved studiested Lillehammer. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

– Jeg er opprinnelig fra Narvik, men vil nok på sikt bosette meg enten i Innlandet eller i Oslo-området. Min ambisjon på sikt er å jobbe med endringsprosesser. Master i miljøpsykologi ved HINN kan også være aktuelt på et senere tidspunkt, sier Olsen.

– Mulighetene jeg har fått etter studietiden viser at det å skifte beite ikke er umulig, selv for en litt voksen person som meg. Om BDO eller HIAS har behov for meg og min kompetanse, vil jeg definitivt bli værende her i Innlandet, sier Haakenstad.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 25. okt. 2023 14:31 - Sist endret 25. okt. 2023 14:31