– Den nye normalen har for mange blitt faglig påfyll

HINN er opptatt av livslang læring, og fleksibilitet kjennetegner våre master- og videreutdanninger. – Vi skal være en foregangsinstitusjon, sier prorektor utdanning, Stine Grønvold. 

Fra forelesning for masterstudenter på HINN.

Fra forelesning for masterstudenter på HINN.

Foto: Elen Sonja Klouman/HINN
Portrett Stine Grønvold
Prorektor utdanning Stine Grønvold

– Høgskolen i Innlandet er opptatt av livslang læring og skal være en foregangsinstitusjon på fleksible tilbud og faglig påfyll gjennom hele livsløpet. Master- og videreutdanningstilbudet vårt dekker mange av samfunnets behov og kan hjelpe deg til å komme et skritt videre i karrieren, sier prorektor utdanning, Stine Grønvold.

Søk master- og videreutdanning ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Innlandet har et stort master- og videreutdanningstilbud ved våre studiesteder for deg som ønsker faglig påfyll. Både på heltid og deltid finnes det muligheter for deg som ønsker å kombinere studier med jobb. Flere av studiene er også samlingsbaserte ved et av våre studiesteder.

Studerer master i offentlig ledelse og styring på Rena

Bård Humborstad kombinerer masterstudier ved Høgskolen i Innlandet med jobben som medisinsk rådgiver i International SOS.

– Da master i offentlig ledelse og styring på deltid ble opprettet var jeg ikke i tvil om at jeg måtte starte med studier igjen. De tre årene som student har gitt meg et stort faglig utbytte, som er både stimulerende og motiverende i seg selv, sier Humborstad, som har sin siste eksamen til våren. Deretter gjenstår kun masteroppgaven før han har fullført mastergraden.

Humborstad er utdannet lege fra Universitetet i Bergen i 1998, og har siden jobbet ved blant annet kirurgisk avdeling og prehospital klinikk på Stavanger universitetssjukehus. I det private næringsliv har han jobbet opp mot olje- og gassindustrien for ulike selskaper, han har vært rådgiver til Hovedredningssentralen i Sør-Norge og frem til mai 2022 var han i ett drøyt år medisinsk ansvarlig lege ved AMK Stavanger. Selv med en imponerende CV og arbeidserfaring i bagasjen valgte han å kombinere jobb med studier ved Høgskolen i Innlandet.

Portrettfoto Bård Humborstad.
Bård Humborstad kombinerer jobb med masterstudier ved Høgskolen i Innlandet. Foto : Privat. 

Ville fordype seg i beredskap og krisehåndtering

– Her i Stavanger har vi et sterkt fagmiljø knyttet til samfunnssikkerhet, men det gode omdømme knyttet til beredskap og krisehåndtering på Rena ble avgjørende, siden jeg ønsket å fordype meg i denne retningen for å sikre meg oppdatert kunnskap på dette området, sier Humborstad.

Pendler fra Stavanger til Rena

Humborstad er gift og bor i Stavanger. Han har to hunder, en datter og to bonussønner, og har som student pendlet til Rena for å ta del i de fysiske samlingene. Å kombinere jobb med studier og familieliv ser han på som en av hans beste investeringer i livet.

– Jeg liker å beskrive de fysiske samlingene på Rena som en smeltedigel for kunnskap, der akademia møter det praktiske. For meg personlig har det til de grader gitt faglig påfyll, men jeg føler at jeg og medstudentene, i tillegg til fagmiljøet bidrar slik at læringsutbytte blir høyt for den enkelte, sier Humborstad.

Kunnskap utvikler seg

Han viser til de faglige diskusjonene under de fysiske samlingene, der han som utdannet lege kommer med sine perspektiver og kompetanse fra blant annet pandemien. Andre studenter, med bakgrunn fra blant annet Forsvaret, politiet, brannvesen, deler sin kompetanse og erfaringer. At studenter som tar master- og videreutdanning gjerne har erfaring fra arbeidslivet gjør at de i mange tilfeller er mer modne og i stand til å relatere det de lærer til egen praktisk erfaring.  

– Studiet gir meg knagger å henge erfaringene mine på. Jeg og medstudentene bringer fersk informasjon og erfaringer til studiet, og sammen blir det satt inn i en kontekst som sikrer oss en bedre og dypere situasjonsforståelse ved at vi også blir oppdatert innenfor andre fagdisipliner enn vår egen, sier Humborstad.

– Den nye normalen har for mange blitt at man tar master- eller videreutdanning etter noen år i arbeidslivet. Vi ser at slike studietilbud er etterspurt og vil prege arbeidslivet mer og mer, og en av fordelene ved HINN er at mange av disse studietilbudene ikke koster noe utover semesteravgift, sier Grønvold.

Humborstad trekker frem at disse fysiske samlingene stimulerer til bedre tverrfaglig samarbeid, der han med sin helsebakgrunn i dialog med studenter fra andre fagområder får økt forståelse for innsatsen og behovene til andre fagdisipliner, som igjen resulterer i bedre samhandling og koordinasjon rundt kriseledelse.

– Ved HINN kan du lære hele livet, og det vil aldri bli feil å øke egen kompetanse. Det å ta en master- eller videreutdanning gir deg større innsikt i og ferdigheter til å gå løse komplekse problemstillinger, sier Grønvold. 

Jobber i International SOS

1.mai 2022 startet Humborstad i ny jobb som medisinsk rådgiver i International SOS, et globalt selskap som gir kundene sikkerhets- og helseråd samt lokal assistanse. Det innebærer at han bruker det han lærer på studiet til å håndtere ulike medisinske kriser i inn- og utland, for eksempler ulykker med eller uten fatale utfall både på land og offshore.

– Jeg har hatt spesielt stor nytte av det jeg har lært om strategiske styringsbetingelser for kriseledelse på ulike nivå. Dette har vært relevant læring som jeg kan omsette rent konkret i hvordan jeg er med på å håndtere kriser. Vi har alle våre samfunnsoppdrag, for meg og oss innen helse er det viktigste å kunne bidra til å redde liv. Jeg har en givende jobb der ny og oppdatert kunnskap er nødvendig. I min bransje handler det om å omsette det jeg kan og lærer i praksis, avslutter Humborstad.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 7. feb. 2023 11:06 - Sist endret 9. feb. 2023 14:05