Knut ville bli siviløkonom - nå har han ansvaret for økonomien i Birken

I over 30 år har Knut jobbet for Birken på dugnad. Fullført master sikret han jobb i selskapet nesten samtidig med at pandemien inntraff.

Mann i blå jakke utendørs om vinteren.

Knut fikk jobb i Birken kort tid før han leverte masteroppgaven ved HINN. Foto : Østlendingen. 

– Det har vært mye nytt å sette seg inn i, men vi i Birken har sammen gjort en stor jobb under pandemien med å kutte faste kostnader og blir mer dynamiske. Det har vi lykkes med, sier økonomi- og administrasjonssjef i Birken, Knut Vigdal-Olsen.

45-åringen valgte faglig påfyll og seks år med studier i voksen alder, noe han nå ser tilbake på som et vellykket karrierevalg.

– Stol på deg selv

– Personlig har det vært en kjempereise å studere. Er du voksen og tenker på videreutdanning, bare gjør det. Det handler om å stole på seg selv og ta sjansen, sier Knut, som i mange år hadde tenkt på å starte med studier igjen da han i 2014 begynte på bachelor i økonomi og administrasjon hos oss.

Knut hadde i utgangspunktet en teknisk bakgrunn og har jobbet som teledata-tekniker før han i åtte år hadde stillingen som IKT-sjef i Østlendingen. Midt i en omstillings-prosess tok han sluttpakke istedenfor overføring til en annen jobb i Amedia sentralt. DA fikk han muligheten til å ta steget han hadde vurdert lenge – å starte med studier igjen.

– Jeg ville gjøre noe annet og gjøre det skikkelig om jeg skulle sette i gang, men hadde mange ubesvarte spørsmål i hodet. Vil jeg fikse det rent faglig, og hvordan vil det å studere i voksen alder påvirke økonomien? Jeg var 38 år da jeg begynte å studere ved Høgskolen i Innlandet, og heldigvis fikk jeg overbevist meg selv om at jeg hadde det som måtte til, sier Knut.

Kombinerte jobb og studier i seks år

Han fullførte bachelorgraden på tre år og bestemte seg tidlig i studieløpet for at han ville fortsette på master i økonomi og ledelse – siviløkonom – hovedprofil økonomistyring. Ved siden av studiene jobbet han som controller i Åmot kommune. I utgangspunktet var planen å ta mastergraden over to år i kombinasjon med en stilling på 60 prosent, men en prosjektstilling med økt arbeidsmengde gjorde at han i studieløpet fikk endret studieprogresjonen slik at han kunne bruke tre år på å fullføre mastergraden.

– Jeg var helt avhengig av å få familien med på laget. Kona var på daværende tidspunkt assisterende rektor og jeg har to barn å ta hensyn til, men heldigvis var HINN en fleksibel og tilpasningsdyktig utdanningsinstitusjon som det var lett å forholde seg til. Når jeg nå ser tilbake på denne erfaringen så var det en super reiser og et godt valg for meg, sier Knut.

Fikk tittelen siviløkonom

Da Knut valgte videre studier vurderte han å utdanne seg til ingeniør og lærer, men valget falt på økonomi. Tittelen siviløkonom var noe han tidlig ble klar på at han ønsket seg.

– Det er klart at det er en tittel som betyr noe, også for meg. Det er veldig mange som søker etter nettopp denne tittelen, og ikke minst mange stillingsannonser som krever det. Jeg snakket med tidligere HINN-studenter som anbefalte denne masteren, og sammen med spesielt tre nære medstudenter ble vi et godt team på studiet, forteller han.

Siviløkonomutdanningen vår med hovedprofil økonomistyring, retter oppmerksomheten mot effektiv styring når omgivelsene er i endring og virksomhetens systemer utsettes for store påkjenninger. Nettopp dette fikk Knut tidlig erfare i sin første jobb etter fullførte studier som økonomiansvarlig i Birken.

– Jeg startet i stillingen 1.april i 2020, da jeg var på oppløpssiden med masteroppgaven. Samtidig kom korona-pandemien, som har hatt stor innvirkning på hele Birken og min arbeidshverdag fra første dag, sier Knut.

Brenner for idrett og økonomi

Nå har han jobbet i Birken i snart to år, en tid der virksomhetens arrangementer har måttet tilpasse seg kravene og restriksjonene pandemien har medført. Personlig er Knut glad for at han har en solid teoretisk bakgrunn, samt praktisk erfaring som er nyttig i stillingen.

– Jeg hadde stort utbytte av studiene, da det har gjort meg i stand til å se litt nye veier og muligheter. Jeg har spesielt hatt stor nytte av det jeg lærte om etikk av Einar Øverenget. Det ga meg noen perspektiver som jeg definitivt har tatt med meg inn i arbeidslivet. Det viktigste jeg lærte ved HINN er at det er sjelden et problem har kun en god konklusjon, sier han.

Knut beskriver seg som en person som brenner for idrett og økonomi, så en stilling i Birken passet ypperlig, selv om arbeidshverdagen har blitt litt annerledes enn forventet.

– Jeg har gjort en del ting i Birken som ingen har gjort før meg. Den nye realiteten med pandemien har medført at vi i større grad må styre på prognoser, og ikke etter budsjett. Jeg bruker mange timer på å skrive søknader til offentlige myndigheter, så erfaringen fra kommunal sektor er nyttig, sier Knut.  

Gode muligheter for relevant jobb

Så hvordan er arbeidsmulighetene med fullført master i økonomi og ledelse?

Knut søkte totalt tre jobber og fikk tilbud om to av dem da han nærmet seg fullført grad. Han råder nåværende studenter til å søke på stillinger i god tid før graden er fullført og aktivt vise frem hvem man er i bransjen.

– Å få relevant jobb handler i stor grad om å skaffe deg allianser og fortelle verden om det du gjør. Jeg satt i styret til et lag som er medeier i Birken, og ble oppfordret til å søke på stillingen.  Mange stillinger blir besatt grunnet bekjentskaper, så det er en fordel om du er utadvendt og viser deg fram i studieløpet, råder Knut.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 16. des. 2021 13:06 - Sist endret 16. des. 2021 13:06