Ønsket en allsidig utdanning - valgte økonomi og administrasjon

Amund var på utkikk etter en grunnutdanning som åpner mange dører. Valget førte han til en bachelorgrad på Lillehammer.

Portrettfoto avøkonomistudent Amund.

Amund studerer økonomi og administrasjon på Lillehammer.

Som mange i tilsvarende situasjon var Amund litt i tvil om hvilken studieretning han skulle velge etter fullført videregående skole. En allsidig utdanning med muligheter for å jobbe innenfor en rekke ulike fagfelt passet derfor Amund midt i blinken.

Hvorfor valgte du dette studiet?

– Jeg var lenge veldig i tvil. Jeg valgte noe som jeg følte jeg kunne ha en interesse for og ville ikke låse meg til en spesiell retning. Derfor falt valget på bachelor i økonomi og administrasjon, da det gir meg muligheten til å jobbe innenfor en haug av ulike og spennende fagfelt. Sier Amund.

Han er klar over at det er mange unge mennesker som ikke er helt sikre på hva de vil jobbe med og utdanne seg til. Han var lenge selv en av disse, men nå som han er i gang med studiene beskriver han det som betryggende å ta et studium som gir mange valgmuligheter.

– Underveis i studieløpet har jeg mer og mer funnet ut hva jeg faktisk har interesse for og hvilke emner jeg liker. Det er ganske vanlig som ung å ikke vite helt sikkert hva man vil jobbe med. Da synes jeg det er flott å ta et studium som er såpass allsidig, og som kan brukes til det meste. De fleste studentene på studiet finner fort ut hvilke emner de har en spesiell interesse for, forklarer Amund.

Mye mer enn bare Excel og tall

Det er kanskje fort gjort å tenke på økonomi og administrasjon som ett studium som består av store tallsystemer, lange Excel-ark og matematiske formler. Amund er likevel tydelig på at studiet inneholder langt mer enn dette.  Han forteller også om hvordan man raskt finner nye interesser underveis i studiet, og at man derfor ikke trenger å føle på det presset om å vite nøyaktig hva man vil etter fullført utdanning.

– Det er ikke bare Excel, matematikk og regnskap. Vi lærer om alt fra markedsføring og forbrukerpsykologi til bedrifter og organisasjoner. Samt at vi har undervisning i etikk og samfunnsansvar. Det handler derfor også veldig mye om folk og mennesker. Studiet passer for alle som er nysgjerrige. Det er noe for de aller fleste i en slik grad ettersom utdanningen kan brukes til så mye, mener Amund.

Student som jobber ved en PC på hjemmekontor.
Studiet omfatter også en del selvstudium hjemme på hybelen i Lillehammer. 

Får bruk for det man lærer

Amund jobber også som selger på Elkjøp ved siden av studiene. Han kan allerede se relevansen av studiene ute i arbeidslivet, og trekker frem det å ha kjenne igjen lesestoffet i arbeidslivet som en særdeles motiverende faktor.

– For meg er det godt å se at man kan trekke linjer mellom arbeidslivet og skolen allerede under studiet. Å se at det man lærer faktisk har relevans er givende ute i arbeidslivet, og det gir en ekstra form for motivasjon. Nesten uansett hvor du jobber vil det økonomiske stå sentralt, mener Amund.

Ansvar for egen læring

Amund sier at det i starten er mye nytt for ferske studenter som før sin første erfaring med høyere utdanning, spesielt om man kommer rett fra videregående skole. Personlig beskriver han forandringen som positiv.  

– En vanlig dag består da som regel av 1-2 forelesninger. Det er lagt opp til mye selvstudium.  Stort sett varer da forelesningene ca. 2 timer, hvor du selv styrer hvor mye du vil forberede deg på å lese på det tilhørende stoffet både før og etter forelesning. Hvor mye tid du bruker på studiet utenfor forelesningssalen styrer du derfor helt selv. Man har mer ansvar for egen læring, forklarer Amund.

Både teoretisk og praktisk kunnskap

Amund forteller om forholdet studentene har hatt til foreleserne under pandemien. Studieløpet har vært preget av stadige endringer, men han føler seg sett blant foreleserne, og forteller at de stadig er ute med å svare på spørsmål de lurer på.

–De har vært veldig fleksible og flinke, og jeg opplever kompetansen til fagmiljøet som veldig høy.  På grunn av pandemien har det vært ange endringer i timeplaner og undervisningsform, men lærerne har vært raskt ute med å svare på spørsmål hvis det er noe vi lurer på, sier Amund.

Han opplever forholdet mellom forelesere og studenter på skolen som særdeles godt.  Det at foreleserne har hatt spennende stillinger ute i arbeidslivet trekker Amund frem som noe veldig positivt. Flere av foreleserne har blant annet erfaring som administrerende direktører eller regnskapsførere for store bedrifter.

– Det synes jeg er veldig positivt. Flere av foreleserne har hatt de jobbene som vi studenter kunne ønske oss å ha i fremtiden.  Foreleserne sitter derfor ikke bare på teoretisk kunnskap, men også kunnskapen fra arbeidslivet. Det er jo ikke slik at man lærer absolutt alt man trenger fra bøkene, sier Amund.

Å bli kjent med nye folk,er lettere enn man tror

Det er mange som er nervøse for å starte på et nytt studiested, kanskje spesielt under pandemien. Mange føler det vil være vanskelig å knytte nye vennskap. Amund var også en av de som følte på dette når han flyttet hjemmefra for å studere i ett nytt miljø.. Videre forklarer han at de aller fleste studentene er i nøyaktig samme situasjon som han befant seg i. Og betrygger derfor nye studenter med at det derfor er lettere å bli kjent med andre studenter enn man kanskje skulle tro.

– Jeg kjente ikke mange folk fra før av her, men det var allikevel lett å bli kjent med de nye folkene i klassen, selv om det var preget av mye digital undervisning.  Man blir også kjent med andre studenter på tvers av linjer, og man møter alltid nye folk på tvers av vennegjenger. Det som er viktig å tenke på er at alle er i samme situasjon som deg. De aller fleste nye studenter kjenner få eller ingen av sine klassekamerater før studiestart. Alle er på en måte i samme bås. Det gjør det mye lettere å bli kjent med folk, enn man kanskje tror på forhånd.

Hvordan har du opplevd Lillehammer som studentby?

– Det beste med å studere i Lillehammer er at det er ett stort område med så mange forskjellige ting å gjøre. Lillehammer er en av Norges fineste vinterbyer og har noe for enhver.  Lillehammer er kanskje spesielt en stolt idrettsby og er helt super for folk som er glade i aktivitet og trening. Jeg vil si at man føler at byen bryr seg veldig om studentene de har, avslutter Amund.

Av Stian Karlsen
Publisert 18. feb. 2022 13:03 - Sist endret 18. feb. 2022 13:03