Reka underviser ukrainske flyktninger

I vår fullførte Reka Hodgyai praktisk-pedagogisk utdanning hos oss. Nå underviser hun minoritetsspråklige elever i norsk ved Elverum videregående skole.

Reka i et klassrom med elever.

Reka underviser nå i tre klasser på Elverum videregående skole. Foto : HINN. 

– Jeg har blitt tatt godt imot av mine nye kolleger og elever, men føler samtidig på et stort ansvar nå som jeg jobber som lærer. Heldigvis har studiene forberedt meg på en god måte slik at jeg føler meg trygg i rollen, sier Reka. 

Portrettfoto på campus av Reka.
I fire år har Reka studert hos oss. Foto : HINN. 

Hun har de siste fire årene studert ved våre studiesteder på Elverum og Hamar. Først tok hun bachelor i folkehelsearbeid, og deretter praktisk-pedagogisk utdanning. Et vellykket praksisopphold ved Elverum videregående skole medførte at hun stilte sterkt da de skulle rekruttere opp mot studiestart. Nå er hun vikarlærer for tre klasser, en av dem en såkalt kombinasjonsklasse. Det er et opplæringstilbud til ungdommer mellom 16 og 24 år med kort botid i Norge.

– Dette er et tilbud om tilrettelagt grunnskoleopplæring på en videregående skole. Jeg underviser elever fra blant annet Ukraina og Afghanistan i grunnleggende norsk, forklarer Reka.

Reka som peker i en bok mens elever følger med.
Reka startet i lærerjobben ved skolestart høsten 2022. Foto : HINN. 

Flyttet til Norge fra Romania

Reka er selv en ungarsk jente fra Romania. Hun har vokst opp i Transylvania, og tok bachelor i engelsk og norsk ved universitetet i Cluj-Napoca før hun etter hvert flyttet til Norge.

– Jeg har alltid vært interessert i språk, så jeg ble veldig glad da jeg fant ut at det var mulig å studere norsk på et rumensk universitet. Deretter ønsket jeg å bruke språket mer aktivt, så da flyttet jeg til Norge, forklarer Reka.

Nyttig og relevant kompetanse

Hun jobbet først som au pair på Rena, men fant fort ut at hun ønsket å studere også i Norge. I rollen som lærer for en kombinasjonsklasse med minoritetsspråklige ungdommer får hun bruk for kompetansen innen både språk, folkehelse og pedagogikk.

– For disse elevene spesielt er det en naturlig kobling mellom språk og folkehelse. Elevene trenger språket for å kunne klare seg i hverdagene og føle seg mer og mer til rette her. Dette kan bidra til å bearbeide traumer og ha det bedre psykisk. Ved å kunne snakke og forstå norsk kan de bli kjent med andre jevnaldrende og få mer informasjon om tilbudene som finnes rundt omkring, som igjen bidrar til bedre helse, både fysisk og psykisk. Vi vet lite om hva de har opplevd og hva som har skjedd med dem personlig, men det er viktig for meg som lærer å bygge gode relasjoner med den enkelte for å sikre god læring. PPU har i denne sammenheng vært svært nyttig, sier Reka.

Sammen med en annen lærer har hun ansvaret for kombinasjonsklassen i norskopplæring. Hun beskriver jobben som givende, men samtidig krevende, da de fleste ikke kan så mye engelsk. Kroppsspråk har fått en viktig rolle i undervisningen, i tillegg prøver Reka å ha en praktisk og aktiv tilnærming i møte med elevene.

– Som student har jeg lært masse om klasseledelse, å bygge tillit og hvordan man bør jobbe med en klasse. Jeg tok fagdidaktikk i kroppsøving og idrettsfag, og selv om vi i språkfagene er i et klasserom prøver jeg å ha en aktiv og praktisk tilnærming til læring, sier Reka.

Reka som jobber på en PC på kontoret.
Reka er opptatt av å ha en aktiv tilnærming til læring. Foto : HINN. 

Har fått et godt førsteinntrykk

Hun startet som vikar på Elverum videregående skole 9.august, og etter noen få uker i stillingen er hun godt i gang med å bygge relasjoner til elevene.

– Elevene har blitt mer aktive. De viser interesse og våger å stille spørsmål når de lurer på ting, sier Reka.

Personlig er hun veldig glad i å være i aktivitet, og har også fordypet seg i kroppsøving. På sikt håper hun derfor å få undervise også i dette faget, i tillegg til engelsk og norsk.

– For meg har det vært en fin overgang fra studier til læreryrket. Vi har flere fagteam her der vi jobber i nettverk og deler erfaringer, og personlig har jeg lært mye av de som har mer erfaring enn meg. Nå håper jeg å gjøre en så god jobb som mulig her det neste året, avslutter Reka.

Reka og Trine som klemmer hverandre.
Våren 2022 fullførte Reka sin studier på Hamar. Foto : HINN. 
Av Håkon Boye Bergum
Publisert 2. sep. 2022 09:07 - Sist endret 2. sep. 2022 13:57