Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen

På oppdrag fra Norsk Vann tilbyr vi et nett- og samlingsbasert deltidsstudium der du vil lære om beredskap og krisehåndtering for vann- og avløpsbransjen. Studiet er tilrettelagt for deg som jobber i bransjen og vil gi deg økt kompetanse på fagområdet, tilgang til operative verktøy og et utvidet nettverk. 

 

Studiested
Hamar
Studiet varer
1 år
Studieform
Nettbasert og Samlingsbasert
Studiepoeng
30
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
September (September 2024)
Pris
Semesteravgift og kursavgift
Søknadsfrist
13. aug. 2024
Demning, hvor vannet renner litt over kanten

Om deltidsstudiet

Beredskap og krisehåndtering for vann- og avløpsbransjen er utviklet i samarbeid med Norsk Vann, Drammen kommune og Nedre Romerike vann og avløpsselskap. 

Studiet er skreddersydd for ansatte i vann- og avløpsbransjen; ledelse, beredskapsansvarlige, vaktledere, kommunikasjonsansvarlige og ansatte med beredskapsroller på overordnet nivå i kommunene.

Relevans og arbeidsliv:

Du vil få grunnleggende kompetanse innen beredskap, krisehåndtering og samfunnssikkerhet med spesiell vekt på problemstillinger og perspektiver som er relevant for vann og avløp i Norge. En felles forståelse, planer og tiltak for større uforutsette hendelser vil sikre arbeidet før, under og etter at en krise oppstår. 

Du vil lære å utvikle beredskapsplaner, gjennomføre beredskapsøvelser og benytte ROS-analyser som grunnlag for beredskapsarbeidet. Du vil få en forståelse for de ulike beredskapsnivåene i en organisasjon og hvordan disse kan samhandle på en best mulig måte. Studiet kombinerer teori, analyse og praksis, og vil bidra til å ruste deg best mulig til å håndtere uforutsette hendelser knyttet til vann og avløp. Studiet gir deg kunnskap og ferdigheter for å kunne jobbe med risikoanalyse, beredskapsplanlegging, krisekommunikasjon, kriseledelsesmetodikk og øvelsesplanlegging.

Bakgrunn for studiet:

Vannforsyningen er en av våre mest sårbare samfunnsfunksjoner, og som forvaltere av kritisk infrastruktur har vannbransjen et stort ansvar for å sikre at befolkningen får godt og nok drikkevann. Tilsvarende gjelder for opprettholdelse av velfungerende sanitære løsninger.

I 2016 gjennomførte Mattilsynet et nasjonalt tilsynsprosjekt på beredskapen hos 515 vannverk. Mattilsynet fant avvik fra regelverket hos fire av fem vannverk. Flest mangler var knyttet til ROS-analyse, beredskapsplaner og -øvelser. En liknende situasjon finner man på avløpsområdet. Samtidig øker kompleksiteten i samfunnet, og ganske nylige hendelser viser at det settes stadig høyere krav til beredskapen på vann- og avløpsområdet. Følgelig må beredskapen styrkes.

Innhold:

Studiet består av emnet Risikoanalyse og beredskapsplanlegging i semester 1, og emnet Operativ kriseledelse og krisekommunikasjon i semester 2.

Emnene er delt inn i følgende temaer:

  • Farekartlegging og ROS-analyser
  • Beredskapsvurdering, inklusive beredskapsanalyse
  • Oppbygging av beredskapsplan, tiltakskort
  • Proaktiv stabsmetodikk
  • Fysisk sikring, sikkerhetskultur og risikovurdering av tilsiktede uønskede hendelser
  • IKT-sikkerhet
  • Krisekommunikasjon
  • Øvelsesplanlegging, gjennomføring av øvelse, evaluering

Pensum og eksamen: 
Pensum: 2000 sider faglitteratur, hovedsakelig på norsk
Eksamen semester 1: Hjemmeeksamen, i grupper på 2-4 personer 
Eksamen semester 2: Hjemmeeksamen, individuell, 48 timer

Forbehold: vi tar forbehold om at det blir nok deltakere til at studiet kan tilbys.

Jobbmuligheter

For vann- og avløpsbransjen er det nødvendig med spisskompetanse i beredskap og krisehåndtering. Studiet er dermed beregnet for deg som har tekniske, administrative eller ledende oppgaver knyttet til vann og avløp.

Utdanning og formell kompetanse gir deg en solid bakgrunn for å kunne håndtere ulike utfordringer knyttet til beredskap og krisehåndtering i vann- og avløpsbransjen. Du kan bidra positivt inn på din arbeidsplass slik at din virksomhet er best mulig rustet til å møte krisesituasjoner med et velfungerende beredskapsapparat. 

Samlingsdatoer

Det er fire samlinger i hvert semester, totalt åtte i hele studieåret. Samlingene er av to dagers varighet. Sju av de åtte samlingene vil være fysiske på Hamar. Èn samling gis digitalt, det vil si at det ikke er fysisk oppmøte. Vi tar forbehold om mindre endringer. Det er ikke oppmøteplikt på samlingene, men du får størst utbytte av studiet ved å møte opp og treffe forelesere og medstudenter.

Samlingsdatoer:

Datoer kommer. 

 

Søknadsfrist og opptak

Du trenger generell studiekompetanse eller realkompetanse på tilsvarende nivå for å bli tatt opp i dette studieprogrammet, og minst to års arbeidserfaring. 

Les mer om søknad og opptak

Du må også melde deg på til Norsk Vann. Send en epost der du oppgir navn, adresse og arbeidsgiver til post@norskvann.no

Slik søker du

Trykk på knapp "Søk studiet", logg inn, velg "Betaling og oppdrag", velg "Handelshøgskolen - Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap høst 2024", velg så dette studiet fra listen. Last opp dokumentasjon i henhold til opptakskravet. 

Hva koster det?

Studieavgift: kr. 48 000,-.

Du betaler også selv for pensumlitteratur, reise og opphold i tillegg til semesteravgift som betales for hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Praksis

Det er ikke lagt opp til praksis i studiet, men caseoppgaver og øvelser blir brukt i undervisningen for å koble teori og praksis.

Videre utdanningsmuligheter

Studiet kan, etter nærmere kriterier, inngå i en sammensatt bachelorgrad ved Høgskolen i Innlandet.

Vi tilbyr også jevnlig et påbyggingsstudium, Ledelse av krise- og beredskapsarbeid i vannbransjen, på 30 studiepoeng. 

Du kan også være interessert i

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.
Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med EVU Handelshøgskolen Innlandet på evu.hhs@inn.no, eller noen av våre ansatte:

Bilde av Linda Vibeke Kiønig
Studieveileder
Studieprogramansvarlig