Praksisnær forskning og utviklingsarbeid

Emnet er akkreditert som et ph.d.-emne, og er i tillegg obligatorisk for deltakere tatt opp på høgskolens førstelektorprogram.

Sentrale begreper i kurset er teorier og praksiser i høyere utdanning, samspill mellom FoU, utdanning og studenters læring, arbeid med praksis, relevans av studier og yrkesorientering.

Fokus er på kvalitative metoder.

Målet med kurset er å fremme arbeidet med å forske i og på egen virksomhet slik at studenter og ansatte får mer engasjement og delaktighet i utdanningen.

Studiested
Lillehammer
Studiet varer
3 semestre
Studieform
Deltid
Studiepoeng
10
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
Januar
Søknadsfrist
21. okt. 2024

Om utdanningen

Praksisnær forskning er en tilnærming der man studerer utøvere og den utøvede praksis i sin sammenheng. Sammenhengen kan være i institusjonen, bedrift eller annen samfunnsmessig organisert virksomhet, der praktikere utøver en praksis eller profesjon. I høgskolens utdanningsfelt svarer dette til det profesjonsfeltet man utdanner til: reiseliv, skole, helseinstitusjoner, barnevernet, ingeniørbedriften, skogselskapet osv. Hensikten med å drive slik praksisnær forskning kan ha en ulik vekting, men kan både fokusere prosesser som kan forbedres i virksomhetens produksjon (undervisning, sykepleie, ingeniørkunst, programproduksjon osv.), eller styrke kvalifisering av de kandidater som høgskolene utdanner til for å mestre – eller videreutvikle de samme prosessene.

Kurset består av fire samlinger, hvor av tre er obligatoriske:

Første samling består av forelesninger og seminar om feltets teorier, prinsipper og posisjoner, samt at prinsippene for aksjonslæring og aksjonsforskning settes i en fruktbar sammenheng for praksisnær forskning. Forarbeidet består av å studere kurslitteraturen. Etterarbeidet etter første del består av å lage et refleksjonsnotat og et utkast til et lite FoU-prosjekt som skal utvikles til kursdokumentasjon. Skissen godkjennes av kursledelsen før en mer detaljert plan lages, og prosjektet gjennomføres.

Andre samling består av trening på kritiske faser i innsamling, vurdering av data, tolkning og refleksjon, samt utskriving av dokumentasjon. Forelesninger, seminar og øvelser vil bli benyttet til dette formålet. Forarbeidet består av lesing av kurslitteratur. Etterarbeidet består i å lage et refleksjonsnotat og sette FoU-prosjektet i verk.

Tredje samling er ikke obligatorisk og består i et fokusert kurs i kvantitativ forskningsmetode.

Fjerde samling er fokusert på feltets etikk og relasjonell aspekt. Forelesning og seminar vil benyttes. Deltakernes FoU prosjekter legges fram i plenum. Det utpekes opponenter til presentasjonene, både fra emnet og eksterne som innleder til diskusjonen. Forarbeidet består i lesing av kurslitteratur. Etterarbeidet består i skriving av refleksjonsnotat.

Det er obligatorisk oppmøte på samlingene. 

 

Om samlinger og oppmøte

Samlingsdatoer

  1. samling 13.-14. januar 2025 (Lillehammer)
  2. samling; 12.-13. mai 2025 (Lillehammer)
  3. samling: 05. juni 2025 (Frivillig og foregår digitalt)
  4. samling: 15.-16. september 2025 (Lillehammer)

Obligatoriske krav 

Det er obligatoriske krav i emnet som må være godkjent før eksamen kan avlegges, det er derfor viktig at du leser emnebeskrivelsen nøye før oppstart av emnet. Emnet har blant annet krav om obligatorisk deltakelse på undervisning. Krav om tilstedeværelse gjelder uansett grunn til fraværet.

Arbeidet mellom samlingene er viktig, og det rapporteres fra hver samling. 

Søknadsfrist og opptak

Søknadsfrist: 21. oktober 2024

Opptakskravet er mastergrad av minimum 120 studiepoengs omfang. Deltakerne bør være ansatt i høyere utdanning eller være registrert på en forskerutdanning. 

Hva koster det?

Deltakerpris for eksterne deltakere som ikke er tilknyttet universitet eller høgskole: kr. 3000,-

Studieplaner og emner

I kursbeskrivelsen finner du informasjon om studiet med blant annet læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjonen som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Dette studiet tilhører: Fakultet for helse- og sosialvitenskap