Profesjonsfaglig digital kompetanse

Studiet vil  gi studentene en oversikt og grunnleggende forståelse for egen profesjonsutøvelse og hvordan profesjonsfaglig digital kompetanse kan bidra til dette. Målet er å styrke elevens grunnleggende digitale kompetanse. 

Studiested
Hamar, Kongsvinger og Tynset
Studiet varer
1 semester
Studieform
Deltid og Samlingsbasert
Studiepoeng
7,5
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
Februar (22.februar)
Pris
Semesteravgift
Søknadsfrist
4. feb. 2024

Om utdanningen

Gjennom fagfornyelsen og nye læreplaner vil opplæringen ha et enda tydeligere fokus på mer komplekse kompetanser som samarbeid, problemløsning, kreativitet og kritisk tenkning. Dette vil sette elevene i bedre stand til å møte et mer komplekst framtidig arbeidsliv (Regional plan for kompetanse og arbeidskrav i Hedmark 2019-2030).   

Digitalisering og teknologisk utvikling medfører nye komplekse utfordringer og muligheter for undervisning og læring i det moderne samfunnet, blant annet med tanke på nye digitale verktøy og ressurser, vurdering, kunstig intelligens og etikk. Lærere, skoleledere og andre i aktører i oppvekstsektoren er sentrale aktører i denne sammenhengen, og det er behov for å bygge kompetanse i hele sektoren for å møte samfunns- og teknologiutviklingen på en innovativ og kritisk måte.    

For å være i stand til å utvikle de grunnleggende ferdighetene og fagkompetanse hos elevene må lærere utvikle sin egen profesjonsfaglige digitale kompetanse (PfDK) i lærerutdanningen og videre gjennom profesjonell læring og utvikling i løpet av sin yrkeskarriere. Tilbudet skal styrke sektoren med en tverrfaglig tilnærming og ved å utdanne for en mer digitalisert og bærekraftig framtid. 

PfDK er mer enn mer grunnleggende digital innsikt og kompetanse. Emnet gir gjennom en utvidet forståelse av kompetansebegrepet en innføring i hvordan PfDK er med å skape rammene for lærerens undervisningspraksis og skoleutvikling. Det blir lagt vekt på hvordan digitalisering og teknologiutvikling preger skoleutvikling og lærerens profesjonelle utvikling, etikk, kritisk vurdering av digitale ressurser, og integrasjon av digital teknologi i undervisning.. 

Ved gjennomført studium vil studentene ha forståelse av hvordan den digitale utviklingen utvider og utfordrer innhold og arbeids- og vurderingsformer i dag. Du vil også få kunnskap om digitale og sosiale mediers rolle i barn og unges oppvekst og danningsprosesser, få kunnskap om hvordan digital teknologi kan bidra til å motivere og støtte elevers læringsprosess. Som student vil du også få innsikt i hvordan du kan veilede elever i deltakelse og kreative prosesser i digitale medier og utøvelse av kritisk tenkning og etisk refleksjon på digitale arenaer. 

Undervisningen vil være både fysiske samlinger og nettbasert undervisning. Det vil være en felles oppstartssamling på studiested Hamar. De andre samlingene vil være på Høgskolesenteret i Kongsvinger og Tynset studie- og høgskolesenter. 

Studiet vil være rettet mot lærere og skoleledere både i grunnskole og videregående opplæring

Jobbmuligheter

Studiet gir økt innsikt i rollen profesjonsfaglig digital kompetanse har for profesjonsutvikling og profesjonsutøvelse, og hvordan man kan styrke elevenes grunnleggende digitale kompetanse. Den generelle tilnærmingen i studiet vil gi studentene en oversikt og grunnleggende forståelse for egen profesjonsutøvelse og forbedrede til med spesialiserte videreutdanninger relatert til digital kompetanse.

Praktisk informasjon

Oppstartssamling 22.februar - Studiested Hamar 

Digitalisering i skolen og samfunn 5.0

7.mars - Digital samling

Digital danning og etikk

21.mars - Digital samling

Kunstig intelligens og algoritmer

18.april - Høgskolesenteret i Kongsvinger/Tynset studie- og høgskolesenter

Didaktisk kreativitet med digital teknologi

2.mai - Digital samling

Adaptiv læring

23.mai - Digital samlling

Eksamensseminar med studentframlegg og forberedelse til eksamen 

De fysiske samlingene vil ha en tidsramme på seks timer. Digitale samlinger har en varighet på tre timer, og er i hovedsak planlagt på tidlig ettermiddag.

Med forbehold om endringer

 

Søknadsfrist og opptak

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse på tilsvarende nivå.

Ved oversøkning vil søkere fra Fjellregionen og Kongsvingerregionen prioriteres.

For å søke - logg inn i Søknadsweb

1) Legg inn personinformasjon i "Min profil" og klikk "Neste"

2) Velg "Betaling og oppdragsstudier" -> "Betaling og oppdrag: fakultet for lærerutdanning og pedagogikk"

3) Velg søknadsalternativ 8004 Profesjonsfaglig digital kompetanse og klikk "Legg til"

4) Klikk "Send inn søknad"

 

Studieplaner og emner

 

 

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav, kan du kontakte oss på epost evu.lup@inn.no eller telefon 62 43 00 28.

Du kan også ta kontakt med Prosjektleder Marianne Olsen Brøntveit (marianne.brontveit@inn.no, 62 43 03 86/90 02 87 89)