English version of this page

Hvor skal du publisere?

Når du skal publisere er det flere ting du bør tenke på. Hvordan kan du spre forskningen din mest mulig? Hvordan skal du nå målgruppene dine? Kan du publisere med åpen tilgang? Er det kostnader ved publisering? Hvordan er kvaliteten på publiseringskanalen?

På denne siden finner du informasjon om synlighet, impact, publiseringspoeng, åpen tilgang og hvordan unngå useriøse forlag.

Når du skal publisere bør du vurdere følgende:

  • Hvilke tidsskrift publiserer artikler innen temaer som er relevante for deg? Passer tidsskriftets "aim and scope"?
  • Hvem er tiltenkt publikum for publikasjonen din?
  • Kvaliteten på tidsskriftet. Hvem sitter i redaksjonen? Er det gode rutiner for fagfellevurdering?
  • Er tidsskriftet godkjent som vitenskapelig i den norske publiseringsindikatoren?
  • Hvor synlig blir artikkelen hvis du publiserer i et gitt tidsskrift?
  • Er tidsskriftet indeksert i de viktigste søketjenestene og databasene?
  • Kan du publisere med åpen tilgang? Er det publiseringskostnader?
  • Beholder du opphavsretten til artikkelen din?
  • Tidsaspektet: hvor lang tid tar det normalt å publisere i et gitt tidsskrift?

HINNs publiseringspolicy og nasjonale retningslinjer

Høgskolens publiseringspolicy tar utgangspunkt i Nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler, som blant annet sier at vitenskapelige artikler fra offentlig finansiert forskning skal gjøres åpent tilgjengelige. Forskere skal undersøke mulighetene for å publisere sine artikler i åpne tidsskrifter og velge åpne tidsskrifter der det er faglig forsvarlig. Kun i unntakstilfeller kan artikler basert på offentlig finansiering publiseres i tidsskrifter som ikke tillater tilgjengeliggjøring i vitenarkiv.

Hvordan finne et relevant tidsskrift

  • Søk i det norske kanalregisteret. Velg det avanserte søket og avgrens etter for eksempel fagområde
  • Søk på emne/tema i topic-feltet i Web of Science. Klikk på 'Analyze results' og velg 'Publication titles'. Dette vil vise tidsskriftene som publiserer flest artikler innenfor emnet du søkte etter.
  • Søk etter emner i andre databaser som Scopus eller Oria.
  • Bruk Endnote's Manuscript Matcher Den kan foreslå relevante tidsskrift ved å analysere teksten din og referansene du bruker.
  • Søk i DOAJ for å identifisere Open Access-tidsskrifter. Du kan avgrense etter emner, fagfellevurderingstyper og tidsskrifter uten artikkelbehandlingskostnader.
  • Scimago - rangerer tidsskrift basert på bibliometriske data fra Scopus. Det er mulig å søke opp tidsskrifter på tema og man kan blant annet se hvor mye tidsskriftene blir sitert.

Synlighet og impact

Hvor synlig er tidsskriftet du vurderer å publisere i? Tidsskriftet bør være indeksert i de viktigste søketjenestene og databasene hvor man søker etter litteratur innen ditt fagfelt. Sjekk om du finner tidsskriftet når du søker i:

  • Oria - felles søketjeneste for alle bibliotek ved universitet- og høgskoler i Norge
  • Google scholar - den klart mest brukte søketjenesten i verden
  • Web of Science og Scopus - dette er de to viktigste tverrfaglige søketjenestene/siteringsdatabasene. Kun kvalitetssikrede tidsskrifter er indeksert.

Hvis tidsskriftet er synlig i disse søketjenestene er det større sansynlighet for at artikkelen din blir lest og sitert, siden det er større sjanse for at den blir gjennfunnet ved litteratursøk. Søk gjerne i databaser innen ditt fag og sjekk om tidsskriftet er synlig også der.

Impact factor

I tillegg kan du sjekke et tidsskrifts "impact factor" i databasen Journal Citation Reports. Det er en indikator som brukes for å si noe om betydningen av et tidsskrift i sitt fagfelt, ved å måle antall ganger artikkel i et tidsskrift i gjennomsnitt siteres i løpet av et år.

NB! Impact factor bør ikke brukes som et kvalitetsmål på forskning for en enkelt artikkel. Impact factor er et kvantitativt verktøy for å sammenligne tidsskrifter, og ikke et mål for de enkelte artikler som publiseres. Det er mange kontroverser rundt en slik bruk av verktøyet og utregningene bør derfor brukes med forsiktighet.

Les om kritikk av h-index og kritikk av impact factor på nettsidene PhDontrack.no

Åpen tilgang

Publisering med åpen tilgang, eller Open Access, betyr at det blir fri tilgang til publikasjonen på internett, og helst med en åpen lisens. Det er mange ulike måter å publisere med åpen tilgang. Norge har nasjonale retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler, og flere forskningsfinansiører stiller krav om at forskningsresultater blir publisert med åpen tilgang.

Les mer på våre nettsider om åpen tilgang

Publiseringspoeng og kanalregisteret

Hvis du ønsker at publikasjonen din skal få publiseringspoeng må den oppfylle kravene for en vitenskapelig publisering og tidsskriftet eller forlaget må være godkjent på nivå 1 eller 2 i kanalregisteret.

Kravene er at publikasjonen må:

  • presentere ny innsikt
  • være i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelig i ny forskning
  • være i et språk og ha en distribusjon som gjør den tilgjengelig for de fleste forskere som kan ha interesse av den
  • være i en publiseringskanal (tidsskrift, serie, bokutgiver, nettsted) med rutiner for fagfellevurdering (peer review).

Kriterier for en vitenskapelig publisering (Cristin.no)

 

Nivå 1 og 2 i register over vitenskapelige publiseringskanaler

Alle godkjente vitenskapelige publiseringskanaler i registeret er på nivå 1 eller nivå 2. En publiseringskanal på nivå 1 oppfyller minstekravene for en vitenskapelig kanal. Nivå 2 er begrenset til publiseringskanaler som oppfattes som de mest ledende i brede fagsammenhenger, som utgir de mest betydelige publikasjonene fra ulike lands forskere og som til sammen utgir omlag en femtedel (20%) av fagets vitenskapelige publikasjoner. Vitenskapelige publikasjoner på nivå 2 gir mer publikasjonspoeng enn på nivå 1.

Det nasjonale publiseringsutvalget har ansvaret for Norsk publiseringsindikator (NPI). Hvert fagfelt har et fagorgan som avgjør hvilke kanaler som skal være på nivå 2. Om du ønsker å foreslå tidsskrifter til nivå 2 eller kommentere direkte til ansvarlig fagorgan, så gjør du dette på fagfeltets side.

Foreslå nye publiseringskanaler til registeret

Hvis publiseringskanalen du ønsker å publisere i ikke finnes i registeret over vitenskapelige publisieringskanaler, bør du søke om å få den godkjent.

Frist for søknad om godkjenning for inneværende publiseringsår er 30. november.

    Unngå useriøse publiseringskanaler og konferanser

    Mange forlag og tidsskrift sender ut eposter til forskere med tilbud om publisere hos dem. Ikke alle disse er seriøse. Det samme gjelder konferanser. Vær kritisk når du får invitasjoner til å publisere i spesialnumre av tidsskrift. Det har vært en eksplosiv økning i publisering av spesialutgaver siden 2021, spesielt i noen få tidsskrifter fra forlagene MDPI og Hindawi.

    Bruk denne sjekklisten for å unngå rovtidsskrift og useriøse konferanser:

    • Sjekk om tidsskrift/forlag er i register over vitenskapelige publiseringskanaler
    • Utforsk nettsiden til tidsskriftet. Hvem er redaktør og hvem sitter i redaksjonsrådet? Hvem har publisert i tidsskriftet tidligere? Ta gjerne kontakt med noen av disse og spør dem om tidsskriftet.
    • Bruk The Directory of Open Access Journals (DOAJ) for å se seriøse Open Access-tidsskrifter innen ditt fagområde.
    • Spør en bibliotekar! Biblioteket kan hjelpe deg med hvilke tidsskrifter og forlag du bør unngå – og hvilke du bør velge.
    • Når noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det.

    Opphavsrett og lisenser ved publisering

    Du har som forsker og forfatter normalt opphavsrett til forskningsresultatene dine. I følge høgskolens politikk for immaterielle rettigheter tilstås HINN ingen råderett over vitenskapelige og faglitterære verk. Ved bidrags- eller oppdragsfinansiert forskning, kan det være at kontrakten sier at oppdragsgiver har rettigheter til forskningspublikasjoner.

    Ved publisering i internasjonale kommersielle forlag er det vanlig at du delvis eller helt overdrar økonomiske rettigheter til forlaget. Du beholder de idelle rettigheter, som å bli navngitt, men du frasier deg rettigheter til fremstilling av eksemplarer og tilgjengeliggjøring m.m. Den norske normalkontrakten for utgivelse i fagtidsskrifter gir forlaget en eksklusiv rett til utnyttelse på papir i 18 måneder fra utgivelsestidsspunktet.

    HINN og flere forskningsfinansiører stiller krav om at du skal gjøre forskningsresultatene dine tilgjengelige med åpen tilgang. Om du har overdratt økonomiske rettigheter til et forlag kan det skape hindre for åpen tilgang. Hvis du publiserer med åpen tilgang er det vanlig at du beholder opphavsretten til publikasjonen, og at brukere får utvidede rettigheter til kopiering, deling, bearbeiding og videre tilgjengeliggjøring.

    Vi anbefaler at du er bevisst hva som skjer med opphavsretten og rettighetsoverdragelse ved inngåelse av avtaler med utgiver eller oppdragsgiver, slik at du kan dele forskningsresultater med åpen tilgang i henhold til HINNs krav og nasjonale retningslinjer.

    Ressurser

    Kontakt

    Send epost til publisering@inn.no

    Da får du svar fra en av oss som jobber med dette i biblioteket:

    Bilde av Per Steineide Refseth
    Universitetsbibliotekar
    E-post
    per.refseth@inn.no
    Telefon
    +47 62 59 79 21
    Bilde av Katrine Petra Fossum
    Universitetsbibliotekar
    E-post
    katrine.fossum@inn.no
    Telefon
    +47 62 43 01 15
    Bilde av Ove Eide
    Spesialbibliotekar
    E-post
    ove.eide@inn.no
    Telefon
    +47 62 43 04 94