Program for Forskningsdagene 2023

Forskere som kjemper mot hverandre, energilinjer på hellige steder eller en forestilling om hva bjørneforskning har med en reise til Mars å gjøre. Det er mye forskjellig man kan oppleve på årets Forskningsdager ved Høgskolen i Innlandet.

Logoen til Forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres over hele landet fra 20.09 til 01.10.

I år går Forskningsdagene av stabelen mellom 20. september og 1.oktober. Årets tema er «Energi» - i vid forstand. 

Mye av det Høgskolen i Innlandet har å by på i de 12 dagene festivalen varer handler om energi i en eller annen form, men mye handler om andre ting.

Så du får litt av hvert av faglig påfyll hvis du velger noe fra årets meny hos oss.

Alle arrangementene er GRATIS å gå på!

Kjemper om publikums gunst

Forskningsdagene er en festival der forskere over hele landet hver høst viser frem forskningen sin til folk flest. Festivalen har vært arrangert siden 1995 og er en av Europas store, landsdekkende forskningsfestivaler.

En av storsatsingene på Høgskolen i Innlandet i år er en gammel kjenning, nemlig Forskerkamp

Dette er en uhøytidelig formidlingskonkurranse blant doktorgradsstipendiater hos oss, og i år er det åtte deltakere. 

Publikum får se de ferske forskerne i en uformell og morsom konkurranse hvor de får fire minutter hver til å presentere forskningen sin på en lettfattelig og underholdende måte fra en scene. 

Bilde av 8 deltakerne på Forskerkamp 2023
Åtte av deltakerne i årets Forskerkamp på HINN. Første rad fra venstre: Lene Nygaard Solli, Karoline G. Hansen og Touseef Hameed. Andre rad fra venstre: Frode Johansen, Elisabeth Øverland og Martin Hanssen. Bakerst fra venstre: Bjørn Ronny Vien og Bendik Stang. Tre av deltakerne var ikke tilstede da bildet ble tatt. (Foto: Ole Martin Ringlund/HINN)

Publikum og en fagjury på tre personer stemmer fram Innlandets beste formidler blant stipendiatene.

Forskerkamp kan du få med deg på Fabrikken pub & scene i Lillehammer torsdag 28. september fra klokka 1900 til 2100

Hellig energi på Domkirkeodden?

Årets Forskningsdager-tema er altså energi. Og som sagt – i vid forstand.

På Domkirkeodden i Hamar kan du få med deg et slikt arrangement torsdag 21.09 klokka 1830. «Fra middelalder-katedral til ley lines på Domkirkeodden» er tittelen

Med utgangspunkt i Hamardomen som hellig sted, blir både middelalderens forestillinger og moderne nyreligiøse ley lines (kosmiske energi-linjer, hvorav en går rett gjennom Domkirkeodden) gått nærmere etter i sømmene. 

Det du får hvis du møter opp i Hamardomen er foredrag, samtaler og kunstnerisk innslag.

Og det kunstneriske innslaget, spør du?

Kvelden avsluttes med «Olavsmonologen», et nyskrevet stykke av og med ingen ringere enn Svein Tindberg.

Arrangementet er et samarbeid mellom HINN, Anno Museum og Kirkeakademiene i Hamar, Ringsaker og Sør-Gudbrandsdalen, varer til klokka 2100 og er GRATIS.

Hamardomen i mørket
Hamardomen på Domkirkeodden. (Foto: Anno museum - Domkirkeodden)

Forskernatt, kjøpesenterturné og Vettug Viten

Høgskolesenteret i Kongsvinger inviterer hele byen til kunnskapskveld fredag 29. september fra klokka 1800 til 2200.

Lurer du på hva digitaliseringen har å si for livet ditt? Hvordan du måler bærekraft? Hva er viktig i en krise? Dette og mye mer kan du få svar på hvis du tar turen dit.

Høgskolesenteret skal fylle kvelden med et utall av aktiviteter. Grip muligheten til å bli kjent med kunnskapsmiljøet i Kongsvinger! 

Logo Vettug Viten

Har du en halvtime til å lære noe nytt? Under Forskningsdagene inviterer vi forskere på scenen til å fortelle om noe de kan noe om og brenner for, under logoen «Vettug viten». 

biblioteket i Lillehammer inviterer vi til frokostmøte, fra halv ni til ni om morgenen. Kanskje du rekker innom på vei til jobb eller skole?

Sammen med biblioteket i Hamar har vi lagt arrangementene til lunsjtida i Hamar kulturhus, fra halv tolv til tolv hver dag. Et lite avbrekk i skole- eller jobbhverdagen!   

Les mer om Vettug Viten-arrangementene her:

Tre ungdommer med romdrakt foran et bilde av verdensrommet
En av disse tre kan du komme til å møte på et kjøpesenter i Innlandet siste uken i september. (Foto: Energisenteret)

Hvis du ikke tar turen til et av bibliotekene våre, tar vi forskningen ut til kjøpesentrene hos oss under Forskningsdagene.

I samarbeid med Energisenteret på Hunderfossen har vi laget en liten forestilling med noen andre vrier på energibruk enn du kanskje er vant med.

Hva kan bjørnen lære oss om energibruk, og kan den kunnskapen gjøre at vi mennesker kan reise til Mars etter hvert?

Forestillingen kan du oppleve på et kjøpesenter nær deg. Tre forestillinger av 10-15 minutter på hvert sted:

Og ikke nok med det!

Energi i landbruket er tema på HINNs studiested Blæstad utenfor Hamar onsdag 20. september. 

Dronebilde av studiested Blæstad
Studiested Blæstad. (Foto: Ole-Andrè Lagmandokk/HINN)

Landbruket rår over mange ulike ressurser som kan nyttiggjøres for energiproduksjon, og enkelte mener at den norske bygda har potensiale for å bli Norges nye «grønne oljefelt». 

Ulike prosesser som landbruket benytter seg av kan også brukes for å tilbakeføre karbon til jordsmonnet. Kan jordbruket være løsningen på både klima- og energiutfordringene i framtidssamfunnet?

Fagdagen på Blæstad under årets Forskningsdager er gratis og finner sted i Auditorium 418 fra klokka 1200 og utover ettermiddagen. 

Respons-konferansen

Kollasj av ansikter
Innlederne på Respons-konferansen i Lillehammer: (F.v.) Utenriksminister Anniken Huitfeldt, statsforvalter og leder av Forvarskommisjonen Knut Storberget, seniorforsker Kristian Berg Harpviken, førsteamanuensis Gregory Ferguson-Cradler og professor Marianne Riddervold. (Foto kreditert under Program)

Høgskolen i Innlandet har sammen med Utenriksdepartementet og gleden av å invitere til arrangementet "Respons - Norsk utenrikspolitikk for en ny tid"

Sentrale problemstillinger på konferansen som holdes på Høgskolen i Innlandet, avdeling Lillehammer, er å bedre forstå hva en endret global og europeisk geopolitisk kontekst betyr for Norges utenriks- og sikkerhetspolitikk.  

Boman-seminaret

27. september fra klokka 1000 til 1600 er det klart for årets Boman-seminar på Præstgar´n i Snertingdal. 

Hovedforedraget i år har tittelen «Kristian Schjelderup. Biskopen som grunnla Nansenskolen og avskaffet helvete». Det er Pål Repstad, professor emeritus i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, som holder hovedforedraget. 

Det blir også bidrag om andre temaer ved Inge Eidsvåg, tidligere rektor ved Nansenskolen, og husvert Hans Olav Brenner.

Arrangementet er gratis, inkludert lunsj.

Det er begrenset plass, og påmelding er nødvendig. Vennligst bruk dette skjemaet: https://nettskjema.no/a/357413

Bilde av Kristian Schjelderup i svart-hvitt foran Nansenskolen i Lillehammer
Kristian Schjelderup foran Nansenskolen i Lillehammer. (Foto: Opplandsarkivet avd. Maihaugen/A-00321 Nansenskolen)

Tirsdag 26. september, i auditorium G i høgskolens lokaler i Lillehammer, inviterer to forskningsgrupper ved Høgskolen i Innlandet og Sykehuset Innlandet til fagdag om kognisjon og kognitiv trening. 

Hva vet vi i dag om nytten av behandling som tar sikte på å bedre kognitiv funksjon? Gir kognitiv trening bedre hjernefunksjon?

Vitensenteret Innlandet i Gjøvik skjer det også noe under Forskningsdagene som HINN er med på.

Tirsdag 26. september kl. 19.00 er nemlig hjerneforsker, foredragsholder, forfatter, tidligere fastlege og ikke minst - førsteamanuensis på HINN, Ole Petter Hjelle, gjest der.

Arrangementet på Vitensenteret vil ha et format som ligner på en sofaprat, der Hjelle skal bli intervjuet av Erik Sønstelie, redaktør i Oppland Arbeiderblad. Erik er kjent for å stille gode og interessante spørsmål, og temaene de skal diskutere er under paraplyen "Energi". 

Det serveres kaffe og noe å bite i, og arrangementet er selvsagt gratis.

Og til slutt...

Hvis du lurte på hva som er grunnen til at Høgskolen i Innlandet arrangerer Forskningsdagene sammen med de fleste andre høgskoler, universiteter og forskningssentre, handler det om å få forskning ut til folk flest.

Forskningsformidling er, ved siden av forskning og utdanning, én av tre kjerneaktiviteter ved norske universiteter og høyskoler. Det er også lovpålagt!

Det å dele forskning med folket kan være med på å bidra til god samfunnsdebatt og gode beslutninger, og ikke minst kan det gjøre folk flest litt klokere.

Så - velkommen til Forskningsdagene og et program som bør inneholde noe for en hver smak!

IFrame


 

 

Emneord: forskningsdagene Av Ole Martin Ringlund
Publisert 8. sep. 2023 11:04 - Sist endret 20. des. 2023 14:32