Master i spesialpedagogikk

Ønsker du å gjøre en forskjell for utsatte barn og unge med behov for bistand og støtte? Vår master i spesialpedagogikk vil gi deg kompetanse knyttet til rådgivning, språk og inkludering i oppvekst- og utdanningssystemet.

Ledige studieplasser på studieretningen "Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø"

Studiested
Lillehammer
Studiet varer
2-4 år
Studieform
Heltid, Deltid og Samlingsbasert
Studiepoeng
120
Undervisningsspråk
NO
Oppstart
August
Pris
Semesteravgift
Søknadsfrist
1. aug. 2024
To kvinnlige studenter sitter i et auditorium og ser på hverandre. De har laptops fremfor seg.

Studiestart

Studiestart for dette studiet er 26. august 2024.

Om utdanningen

Masterstudiet i spesialpedagogikk handler spesielt om forholdene til utsatte barn og unge med behov for bistand og støtte. Gjennom studiene forbereder du deg for arbeidsoppgaver der det er behov for bred spesialpedagogisk innsikt på et høyt nivå. Du vil få økt forståelse for, og innsikt i, forhold som påvirker inkluderende, marginaliserende og ekskluderende prosesser i oppvekst- og utdanningssystemet, og hvilke tiltak som fungerer i denne forbindelse.

Studiet passer for deg som allerede har en bachelor i pedagogikk eller spesialpedagogikk, lærerutdanning eller førskolelærerutdanning/ barnehagelærerutdanning. Studiet er også for deg som har utdanning som barnevernspedagog, sosionom, sykepleier eller vernepleier, med nødvendig tilleggsutdanning i pedagogikk.

I dette masterstudiet legges det vekt på at du skal tilegne deg selvstendig og vitenskapelig reflektert forståelse av teoretiske og praktiske emner i faget. Studiet gir innsikt i vitenskapelig tenkning og metode, slik at du også kan kvalifisere deg for en videre forskerutdanning.

 

Fordypninger

Det er tre fordypningsretninger for masterstudiet, hver på 30 studiepoeng:

  • Spesialpedagogisk rådgivning og endringsarbeid
  • Språk i spesialpedagogisk teori og praksis
  • Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø*

Spesialpedagogisk rådgivning og endringsarbeid: Denne retningen passer særlig for deg som ønsker å arbeide med rådgivning, veiledning og endringsarbeid i bl.a. barnehage, skole, voksenopplæring, PP-tjeneste, kompetansesentre og andre opplærings-/opptreningstiltak.

Språk i spesialpedagogisk teori og praksis: Denne retningen passer særlig for deg som ønsker å arbeide med språkproblematikk som et sentralt element innen forebyggende og grunnleggende opplæring av barn i i barnehage, skole og andre opplærings-/opptreningstiltak.

*Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø er et tredje alternativ som fordypningsområde, men dette 30 studiepoeng-emnet må tas som etter- og videreutdanning før man søker seg inn på masteren. Denne retningen passer særlig for barnehagelærere som ønsker å arbeide med tverrfaglig samarbeid og veiledning i arbeid med spesialpedagogisk tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø, gjennom lek og andre aktiviteter innenfor fellesskapets rammer.

Det er en fordel med minst 2 års praksis fra opplæring av barn unge for å gjennomføre studiet.

Skikkethetsvurdering
Studiet er underlagt skikkethetsvurdering jfr. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning (nr. 859) med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler § 4-10 sjette ledd. Høgskolen foretar en helhetsvurdering av studentens faglige og personlige forutsetninger for å kunne fungere som spesialpedagog. Skikkethetsvurderingen foregår gjennom hele studietiden, både i den teoretiske og den praktiske delen av utdanningen. Forskrift om skikkethetsvurdering blir gjennomgått ved studiestart.

Jobbmuligheter

Det er stort behov for spesialpedagogisk kompetanse i skoler, barnehager og ulike veilednings- og rådgivningstjenester på kommunalt og fylkeskommunalt nivå. Gjennomført studium gir mastergrad i spesialpedagogikk. Kompetansen kan blant annet nyttes for stillinger i pedagogisk-psykologisk tjeneste, annen rådgivnings-, veilednings- og konsulentvirksomhet, og i utdanningssystemet.

Studiet skal forberede for arbeidsoppgaver der det er behov for bred spesialpedagogisk innsikt på et høyt nivå. Det skal bidra til at studentene tilegner seg innsikt i forhold på individnivå, så vel som på samfunnsnivå, som har betydning for analyse, tilrettelegging og praksis i det spesialpedagogiske arbeidsfeltet. Studentene skal utvikle handlingsberedskap som gjør dem i stand til å bidra i tilrettelegging av gode lærings- og oppvekstmiljø, som ivaretar menneskers faglige, personlige og sosiale lærings- og utviklingsprosesser. 

Om samlinger og oppmøte

Progresjon og oppmøtekrav

  • Studiet kan tas over to år på fulltid, eller fire år på deltid. Heltid- og deltidsstudenter følger samme samlingsbaserte undervisning, men heltidsstudenter tar 30 studiepoeng per semester, og deltidsstudenter tar 15 studiepoeng. Om du ønsker å gå heltid eller deltid, velger du etter opptak. Det kan også justeres underveis i studiet.
  • Undervisningen foregår samlingsbasert på studiestedet (Lillehammer). Dette gjelder for både heltid og deltid. 
  • Masteren gir 120 studiepoeng.

Det kreves frammøte på minst 75 % for å gå opp til eksamen i de fleste emner. Dette er begrunnet i forelesninger og seminaraktiviteter på samlingene, som vil være direkte knyttet til arbeidskravene.

Søknadsfrist og opptak

15. april er søknadsfristen for deg med norsk, nordisk og utenlandsk utdanning.

Opptakskrav:

Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning med en fordypning på minst 80 studiepoeng innen pedagogikk.

Fullført minimum 3-årig lærerutdanning gir også grunnlag for opptak.

Bachelor i barnevern, sosialt arbeid, vernepleie eller psykologi sammen med minst 30 studiepoeng i pedagogikk eller spesialpedagogikk i tillegg, gir også grunnlag for opptak.

Gjennomsnittskarakter må være C eller bedre.

For opptak til fordypningen "Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø" må videreutdanningen i "Spesialpedagogikk og tilrettelegging for et inkluderende barnehagemiljø" allerede være fullført og bestått. Videreutdanningen godkjennes som fordypningsemner i masterløpet.

 

Les mer om søknad og opptak

Attester og søking

Studiet krever følgende attester: Medisinattest, Politiattest. Du får mer informasjon om krav til attest når du får svar på søknaden din.

Les mer om politiattest her

Når du søker

I søknadsweb ligger de to fordypningene som hvert sitt søknadsalternativ.

Heltid eller deltid velges etter opptak.

Hva koster det?

Du må betale semesteravgift hvert semester. Mer om semesteravgift.

Studieplaner og emner

I studieplanen finner du informasjon om studiet med blant annet oversikt over emner, læringsmål og vurderingsformer. Velg studieplanen for det året du begynte på studiet for å finne informasjon som gjelder for deg.

Så du etter en annen studieplan? Søk etter den i studieplan- og emnesøket.

Utveksling

Internasjonal erfaring og kompetanse er viktig, spennende og gir i tillegg fordeler i arbeidsmarkedet. 

Studiemodellen legger ikke opp til ordinær utveksling, men datainnsamling eller feltarbeid for masteroppgaven kan organiseres i utlandet.

Videre utdanningsmuligheter

Masterstudiet gir innsikt i vitenskapelig tenkning og metode og kan kvalifisere for videre forskerutdanning.

Studiested Lillehammer

Ta kontakt

Har du spørsmål om søknad og opptakskrav kan du kontakte vårt opptakskontor på opptak@inn.no eller telefon 62 43 00 04.

Har du andre spørsmål om studieprogrammet kan du ta kontakt med:
Bilde av Christina Louise Börjesson
Studieveileder